Bulvár

Mindent tagadott a szegedi tárgyaláson megafonos Ahmed

Mindent tagadott a szegedi tárgyaláson megafonos Ahmed

2017. november 2., csütörtök
Mindent tagadott a szegedi tárgyaláson megafonos Ahmed

Több rendőr is hangadóként, a tömeg irányítójaként azonosította a Szegedi Törvényszéken csütörtökön, a megismételt elsőfokú eljárásban felolvasott vallomásában azt a szíriai férfit, akit a röszkei közúti átkelőnél 2015 szeptemberében történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolnak.

A jelenleg 41 éves férfit a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség. A Cipruson élő Ahmed H.-t a Szegedi Törvényszék tavaly novemberben bűnösnek találta, és tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, de ezt a döntést a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú eljárás megismétlésére kötelezte a bíróságot. A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült. A

Kóbor Jenő

bíró által a csütörtöki tárgyaláson felolvasott rendőri vallomások szerint a vádlott volt az egyik, aki hangosbeszélőn keresztül szólt a határ vajdasági oldalán összegyűlt tömeghez. Többen is felismerték benne azt, aki ultimátumot intézett a rendőrökhöz, 5-10 percet adva a határ megnyitására, azzal fenyegetőzve, ha nem engedik át őket, megtámadják a határt védő sorfalat. Néhány rendőr úgy emlékezett, a vádlott előbb csitítani próbálta a migránsokat, de később ő is fenyegetővé vált. Ahmed H. szinte minden rendőri vallomáshoz megjegyzéseket fűzött, tagadta bűnösségét. Kétszer is úgy fogalmazott, "ítéljék életfogytiglanra", ha van bizonyíték arra, hogy ő volt az, aki felkapaszkodott a kerítésre és onnan fenyegette a rendőröket. A vádlott azt mondta, a helyszínen készült felvételeken látszik, hogy akkori öltözete és testalkata alapján nem ő az, aki a migránsokat hergelte. A bíró megnyugtatta a férfit, hogy a tárgyalás későbbi szakaszában levetítik a videofelvételeket. A per január 8-án más tanúk és a vádlott korábbi vallomásainak ismertetésével folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.