Bulvár

Leáldozott a tökfilkóknak

Leáldozott a tökfilkóknak

2017. november 6., hétfő
Leáldozott a tökfilkóknak

Lecsengett a Halloween-láz, a zöldségboltok kínálatában még megtalálható ugyan a faragni való tök, de már leáldozóban van a néhány napra, hétre tehető „szezonja”.

Az utóbbi években október végén, november elején pár nap erejéig ellepték a Facebook-ot a töklámpásokról, a maskarába bújt bulizókról készült fotók. A Magyarországon is egyre népszerűbb szokásokhoz, igényekhez a zöldségesek is igazodnak. „Az utóbbi 3-4 évben ugrásszerűen nőtt a faragni való tök iránti kereslet a Halloween napját megelőző időszakban. A gyermekek körében nagyon népszerű, akár családi elfoglaltság is lehet a tökfaragás. A dinamikusan növekedő igényekhez alkalmazkodok, azonban nehéz kiszámítani előre, éppen mennyi tök fogy el. A láz hamar lecseng, utána már nem keresik a fogyasztásra egyébként alkalmatlan fajtát” – nyilatkozta

Adamik Zoltán

, a Szentháromság utcai Zöldség-Gyümölcsös tulajdonosa. A szegedi zöldséges elmondta, a megmaradt tökök veszteségként jelennek meg nála. Az utcákat járva – mint ahogyan a képünk is prezentálja – a kukák mellett is belefuthatunk egykor szebb napokat megélt kifaragott töklámpásba.

Tudta?

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, a Mindenszentek előtti este, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja. A

Wikipedia

szerint az angolszász ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt, ezt a napot az óév utolsó napjának is tekintettek. A druidák hite szerint a gonosz szellemek ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.