Két éve mészároltak a terroristák Párizsban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két éve történt a párizsi terrortámadás, melynek során az Iszlám Állam terroristái több, összehangolt támadásban összesen 130 embert öltek, és kétszázat sebesítettek meg Párizsban. A terrortámadás második évfordulójára készült cikkünkben összefoglaljuk a lényeget.

2015. november 13-án este néhány perccel a francia-német focimeccs kezdete után robbanást lehetett hallani a Stade de France stadion D kapujánál. 80 ezren voltak a stadionban, a Guardian beszámolója szerint közülük sokan azt hitték, tűzijátékot hallanak. A mérkőzés is folytatódott, de nem tűzijáték volt, hanem egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Az Origo egy korábbi cikkében azt írta: a terrorista be akart jutni a stadionba, de a bejáratnál a biztonsági őröknek gyanús lett – egyes hírek szerint meglátták a robbanómellényét, amikor átvizsgálták, mások szerint kést találtak nála – és nem engedték be. Ezért elhátrált a kaputól, és felrobbantotta magát. Ezt követően három autóval indultak útnak a terroristák, hogy bárokban, kávézókban és pizzázókban gyűjtsenek áldozatokat. A legtöbb emberrel, összesen 89 fővel a Bataclan színházban végeztek. Tíz perccel az első után újabb robbanás történt a Stade de France-nál, ezúttal a H kapunál robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A stadionban ülő nézők és játékosok még ekkor sem tudtak semmit, de a szintén a stadionban lévő Francois Hollande elnököt és Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert kimenekítették. Hollande az 23:58-as televízióbeszédben rendkívüli állapotot hirdetett egész Franciaországra, és ideiglenesen határellenőrzést vezetett be. Ez volt az első országos kiterjedésű rendkívüli állapot a második világháború óta. A támadást az Iszlám Állam követte el, a terroristák AK–47-es gépkarabélyokkal és testükre erősített bombákkal támadtak. Az összesen tíz elkövető többgenerációs bevándorló volt, akik a Szíriában történtek miatt akartak bosszút állni Párizsban. A CNN több ezer oldalnyi, a terrortámadásokról szóló vizsgálati jegyzőkönyvet szerzett meg. Ezekből derült ki, hogy az eredeti terv szerint még ketten ott lettek volna a terrortámadás éjszakáján, azonban őket még hamis útlevelük miatt még Görögországban letartóztatták. Kiderült, hogy még több helyszínen támadtak volna: bevásárlóközpontokban és egy szupermarketben is gyilkolni akartak.

TEK: 14 terrorista utazott át Magyarországon

A Terrorelhárítási Központ (TEK) adatai szerint 14 terrorista utazott át Magyarországon 2015 nyarán-őszén, akiknek közük volt a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekményekhez – mondta Majoros Csaba, a TEK Felderítési Igazgatóságának alezredese. Elmondta: a terroristák néhány napot töltöttek az országban, a TEK adatai szerint ugyanakkor az Iszlám Államnak Magyarországra telepített kiterjedt hálózata nem volt.

Előző sztori

Mostantól szolgáltató nélkül is fogható a népszerű filmcsatorna

Következő sztori

Kézilabda: nincs edzőkérdés a MOL-Pick Szegednél