Írjon nekünk

Közélet

Az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodnak Ruzsán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a településen lehetőséget kaptak arra, hogy javítsák az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességet a klímaváltozásból fakadó kockázatok csökkentésével.

A térségben egyedüliként Ruzsa község lehet részese a Belügyminisztérium, mint konzorciumvezető által koordinált projektnek. A LIFE program 2016-os kiírásának keretében kívánják megerősíteni a helyi önkormányzatok koordinációs szerepét az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tervezése, és a felmerülő kockázatok felismerése terén. Olyan módszereket és megoldások alakítanak ki, amelyek más települések számára is adaptálható mintákká válnak, vizsgálva a fenntarthatóságot, az esetleges nehézségeket és a megoldási lehetőségeket. A konzorciumi partnereknél – így Ruzsán is – elsősorban az információgyűjtés, tudásátadás, jó gyakorlatok megismerése, valamint további fejlesztési lehetőségek feltárása mellett valósulnak meg kísérleti beruházások. Ennek részét képezi a megfelelő infrastruktúra kiépítése a víz megtartásához Ruzsa északnyugati részén húzódó Honvéderdei-csatornában, a szürke víz megtartásához a Kossuth téren, valamint a szennyvíztisztító telep közelében. A helyben kibocsátott szürke víz összegyűjtése és felhasználása a falusi környezet zöldítéséhez járulhat hozzá.

„A vízmegtartás, valamint ennek az eszmének a továbbítása lehet a fő cél. A jövőben két tó kialakítására adódik lehetőség, az egyik környezete rekreációs helyként is funkcionálhat. Pihenőparkot alakítunk ki, ahol lehetőség lesz gyerekekkel játszani, illetve egy bográcsozó is helyet kap itt. Azok a tapasztalatok, amelyeket az önkormányzatok szerezhetnek meg a projekt által, hosszú távon hathatnak a lakosságra. Bízom benne, tudunk a gyermekeknek is olyan programokat szervezni a napjainkban jelentkező éghajlati kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban, amelyek újdonsággal hatnak rájuk” – ismertette Sánta Gizella polgármester, miután a fővárosban aláírta a megállapodást.

Ruzsa Község Önkormányzatát egy kiválasztási eljárás végén, többkörös vizsgálat után kérték fel partnernek. „Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című projektben 62,5 millió Ft összköltségvetéssel számolhat a település, ebből az önkormányzat saját hozzájárulása 6,2 millió Ft. A megvalósítási időszak a tervek szerint 2021. augusztus 31-ig tart. A településvezető elmondta, az első két évben kívánják megvalósítani az infrastrukturális vállalást, az ezt követő időszak a tapasztalatszerzés, valamint a jövőbetekintés időszaka lesz. A pályázat további részleteiről ide kattintva tájékozódhatnak.

Fotó: Ruzsa facebook

Közélet

Botka László jelentette be az ellenzéki polgármesterek új szövetségét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

De nem ő fogja vezetni, hanem a pécsi polgármester. Ám azt nem tudni, hogy pontosan mit is akar az új tömörülés.

Tovább olvasom

Közélet

Pont kerülhet a szegedi bírósági ügyek végére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A jogerős ítéletek kedden születhetnek meg.

Tovább olvasom

Hírzóna

A temesvári forradalomról nyílik kiállítás Szentesen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Újságcikkek, dokumentumok, fotók segítségével mutatják be az 1989-es történéseket.

Tovább olvasom

Aktuál