/

A hadisírok a béke nagykövetei – Felújított emlékművet adtak át Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kegyelettel és méltósággal adóztak az első világháborúban elesett katonai áldozatok emléke előtt a szegedi szerb temetőben.

Az itt nyugvók nagy része szerb nemzetiségű volt, de végső nyughelyre találtak oroszok, románok, ruszinok, és még más nemzetiséghez tartozó ortodox felekezetűek is, akik mindannyian az Osztrák–Magyar Monarchia katonáiként estek el. A Honvédelmi Minisztérium pályázatának köszönhetően most lehetőség adódott az első világháborús sírkert felújítására.

„Minden temetőből a szomorúság és a gyász hangja hallatszik, különösen a katonai temetőkből, hiszen a bennük nyugvó fiatalok nagy része a szülőföldtől és otthonaiktól távol vannak, kiknek sírjait sem szüleik, sem gyermekeik könnyei nem áztathatták. Kegyelemmel és méltósággal emlékezünk rájuk és nem feledjük el őket” – fejtette ki Pantelity Lukiján, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke.

„A felújított sírkertben 564 elesett áldozat emlékét őrző kereszt és emlékmű előtt róhatjuk le tiszteletünket, méltóképpen emlékezhetünk meg” – mondta el B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő utalva arra, tíz évvel ezelőtt még egészen más állapotok uralkodtak ezen a helyen. Hangsúlyozta, felelősséggel tartozunk elődeinknek, az első világháború áldozatainak. Hozzátette, aki nem ismeri a múltját, annak bizonytalan a jelene és kilátástalan a jövője.

Holló József nyugállományú altábornagy, kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, az elesett hősök előtti tisztelgésünkkel üzenjük az emberiségnek, a hadisírok legyenek a béke nagykövetei. Kiemelt feladatukként tekintik hosszútávon, hogy a szerb kormánnyal a kegyeleti diplomácia területén kétoldalú hadisírgondozási egyezményt alakítsanak ki, amely hozzájárul a történelem megismeréséhez, az emlékezet megtartásához, többé ne fordulhasson elő hasonló erejű és mértékű sorscsapás.

no images were found

Előző sztori

Szegedi felfedőző vizsgálja a tuskógombák titkát

Következő sztori

Labdarúgás: Hatvani öt, SZVSE hét – kiütötték a Szőreget + FOTÓK