Írjon nekünk

Közélet

A foci, amelyben a magyarok oktatják a világot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A futballpálya kicsinyített másán, de nem „kispályás” szinten játszanak a szegedi gombfocisták.

Taktikáztak, céloztak és mértani pontossággal lőttek a játékosok ottjártunkkor. A szegedi Asztali-Labdarúgó Club Közhasznú Sportegyesület három elnökségi tagja, Deme Gyula, Papp-Takács Sándor és Gyenes Gábor vezette be a SZEGEDma.hu-t a sportág rejtelmeibe. „A játékidő 2×13 perc, nincs les, ezenkívül a gombfoci szabályai szinte megegyeznek a nagypályás futballéval. A rutinos játékosok passzolgatva vezetnek formás támadásokat az asztalon, itt éppúgy számít a taktika, olykor csibészség, mint a rendes futballpályán. A világon elsőként hazánkban alakult meg a szövetség 1989-ben, a magyar példát követve más országokban működő szervezetek is szövetségbe tömörültek, míg 1993-ban megalakult az I.T.F.A., vagyis a Nemzetközi Asztali-Labdarúgó Szövetség. A városi asztali-labdarúgás is már közel negyven éves múltra tekint vissza” – ismertette Deme Gyula elnök. Megjegyezte, a hobbi és versenyszintű asztali-labdarúgás között húzható egy határ, a kereskedelmi forgalomban számos típusú játék beszerezhető. Egyes források szerint már a huszadik század elején gombfociztak a magyarok, igaz, akkor még nem szabványosított, kidolgozott szabályrendszerrel.

Kabátgomboktól a versenyasztalig

A sportágnak kidolgozott versenyrendszere van, egyéniben és csapatban is mérkőznek a felek. Egy csapatbajnokság idényének hossza szintén a nagypályás labdarúgás lebonyolításához hasonul. A szegedi egyesületet eredményei alapján hazánk élmezőnyében tartják számon, az NB I-II-III-as bajnokságokban egyaránt a dobogós helyekért küzdenek, jövőre két első osztályú csapattal kezdi meg a szezont az ALC KSE Szeged. Nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesítenek a szegedi játékosok, a közelmúltban Lakitelken rendezett Európa-bajnokságon aranyérmekkel öregbítették az egyesület hírnevét. Az egyéni versenyeken ranglistapontokért folyik a küzdelem.

A versenyzők zöme a mérkőzések alkalmával kötényt visel, amelyben különböző típusú lövőpálcák lapulnak, mindig az adott játékszituáció határozza meg, melyik a legalkalmasabb a lövés kivitelezésére. Az edzések alkalmával a sportolók állított szituációkat is gyakorolnak, hogy aztán éles mérkőzésen már rutinból lőjék közvetlenül, vagy éppen pattintva a hálóba a labdát.

Nem egyszerű a gyermekeket lekötni

„Az utánpótlásképzés ebben a sportágban is fontos, noha el kell ismerni, nehéz manapság a fiatalokat megszólítani, ők már inkább a számítógép előtt ülve játsszák a focit” – tette hozzá Gyenes Gábor ügyvezető, kiemelve, a Szent-Györgyi Albert Agórában tartják edzéseiket, az egyesület ajtaja bárki előtt nyitva áll. Véleménye szerint egy-két év gyakorlással már ellehet sajátítani a sportág alapjait, innentől kezdve pedig már az elhivatottságon múlik, ki milyen szinten hódol a gombfocinak. Kiemelte, az állóképesség, a koncentráció és a szem-kéz koordinációja bír leginkább befolyással a játékosok eredményességére. Minél hamarabb ismerkedik meg a sporttal valaki, annál előnyösebb helyzetben van, ugyanakkor a közösségi élményt nyújtó játék az idősebbek számára is kiváló kikapcsolódási forma. Elmondta, labdarúgást szimuláló asztali játék révén a sportolók egytől egyig a nagypályás futballt is kedvelik, követik. Az ALC KSE Szeged berkeiben fontosnak tartják a magyar hagyomány ápolását, az asztali-labdarúgás a jövőben a hungarikumok sorát is gazdagíthatja. További információkat, érdekességeket a gombfociról a szegedi egyesület honlapján találhatnak ide kattintva.

Hírzóna

A gazdasági kérdések miatt fontos az új nemzeti konzultáció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Úgy tűnik, mintha az EU büntetné azokat a tagállamokat, akik időben cselekedtek.

Tovább olvasom

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Áramszünet lesz Vásárhely több részén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Június 2-án, kedden.

Tovább olvasom

Aktuál