Közélet

Zöld megoldás az ingatlanfejlesztésben

Zöld megoldás az ingatlanfejlesztésben

2017. október 17., kedd
Zöld megoldás az ingatlanfejlesztésben

A geotermikus energia alkalmazása a lakossági ingatlanfejlesztésben ma még – sajnos – nem általános dolog Magyarországon, ahol pedig rendelkezésre áll ez a fajta megújuló energiafajta. De szerencsére vannak előremutató példák, ilyen a Haller11 projekt Budapesten. Az itt található lakások nem csak amiatt vonzóak, mert AA+ energetikai besorolással rendelkeznek, hanem azért is, mert egy minden szempontból fejlődő fiatalos városrész szívében találhatók. Nem elhanyagolható, hogy a lakásokra CSOK is igényelhető.

Napjainkban egyre fontosabbá válik az élet minden területén a környezettudatosság, az, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után, legyen szó az élet bármely területéről. Ugyanakkor minden ember természetes igénye a jó, kényelmes, biztonságos élet. E két fontos – időnként egymásnak ellentmondónak tűnő – cél szem előtt tartása a többi között a modern városfejlesztés, s azon belül az ingatlanfejlesztés egyik legaktuálisabb feladata. S hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A választ egy példával lehet a legplasztikusabban szemléltetni: az Alfa Group International magyarországi érdekeltségének egyik folyamatban lévő projektjével, a Haller11 néven futó fejlesztéssel.

A zöld koncepció

A lakóépületek, ipari, kereskedelmi, logisztikai célú ingatlanok fejlesztésével, létesítménygazdálkodással, bérbeadással, asset managementtel foglalkozó osztrák cégcsoport az egyedi, zöld megközelítésű koncepciót ülteti a gyakorlatba a minden kényelmet kiszolgáló, energia- és környezettudatos, kényelmes és rugalmas életnek terepet kínáló, fiatalos, sok közösségi térrel ellátott lakóépület-komplexum létrehozásával. A projekt minden szakaszában igyekeztek a zöld megoldás mellett voksolni, ami meg is mutatkozik az eredményen: az új lakások mindegyik AA+ energiatanúsítvánnyal rendelkezik. S hogy mindez mit jelent a gyakorlatban? Mint Sisák Tamás, az OTP Ingatlanpont vezető tanácsadója kifejti: 2016. január 1-e óta van érvényben az új követelményszint, a dupla betűjelzés, amely szerint a lehetséges energetikai besorolási osztályok „AA++”-tól „JJ”-ig terjednek. A legmagasabb „minimális energiaigényű” minősítést csak a legkorszerűbb, legjobb színvonalú ingatlanok kapják. A legfontosabb referencia szint (100%), melyhez a többi kategória viszonyításra kerül a „BB – közel nulla energiaigényre (KNE) vonatkozó követelményeknek megfelelő” osztály, az új épületeknek minimálisan ezt a besorolást el kell érniük 2020-tól, e nélkül nem kaphatnak majd használatbavételi engedélyt. Az AA+ tehát a legjobbak között van, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja.

A geotermikus hőszivattyú

A választás természetes módon esett napjaink legkorszerűbb környezetkímélő megoldására, a geotermikus hőszivattyúra. Mint Korompay Zoltán, a Geo Concept Kft. ügyvezetője indokolta: a geotermikus hőszivattyú napjaink leghatékonyabb fűtési/hűtési megoldása, mert a hőszivattyú révén ‐ a hőmérséklettől függően ‐ a szállított hő kb. egyötöde mértékű energia felhasználásával valósul meg a hő átmozgatása és fűtési‐hűtési célú felhasználása. Azaz, ha 10‐15 kW hőt szeretnénk „szivattyúzni”, akkor mintegy 2‐3 kW elektromos áramot kell ehhez felhasználnunk. Ez nagyjából egy nagyobb teljesítményű hajszárító által igényelt energiának felel meg. Olyan rendszert választottak a kazánon túl is, amely által a geotermikus energia kínálta lehetőségeket úgy használják ki, hogy a környezettudatos lakók otthon is nyomon követhetik saját felhasználásukat. Ez racionális energiahasználatra ösztönzi a leendő lakókat.

Nemzetközi mérnökcsapat

A geotermikus rendszert választotta tehát a Haller11 projektet tervező mérnökcsapat, amely határon átívelő együttműködésben készítette el a terveket. „Az új emberek és az új elképzelések mindig gazdagabbá tesznek egy-egy projektet. Kiváltképp akkor, ha a különböző országok szakemberei, különféle megközelítésben látnak egy-egy dolgot” – indokolta a tulajdonosok döntését az osztrák team vezetője, Camillo Spiegelfeld, a WERKSTATT WIEN - Spiegelfeld ZT GesmbH vezetője, hozzátéve: „így ez a projekt iskolapéldája lett a legmodernebb nemzetközi standardok alkalmazásának az ingatlanfejlesztésben”. A megrendelők szándéka az volt, hogy az osztrák mérnökök munkájával egy kicsit másfajta szemléletmód és újfajta inspiráció keletkezzen, aminek eredményeként valami új és izgalmas jöjjön létre a magyarországi lakossági ingatlanfejlesztésben – mondja a szakértő, aki arra is kitért, hogy irodája már megszokta a csapatmunkát. A kölcsönös tanulás fontos hozadéka az ilyen együtt dolgozásnak, ami ráadásul ma már egyre inkább el is terjed, már csak azért is, mert a helyi szakemberek ismerik csak igazán a helyi szabályokat – fejtette ki Camillo Spiegelfeld, akinek a feladata az épület homlokzatának a megalkotása volt. Az osztrák partnerek is eljöttek persze Budapestre, megvizsgálták nem csak magát a terepet, hanem a környéket is, mivel a tervezéshez elengedhetetlennek találták a helyi „levegő” beszippantását, a környék megismerését.

A környék

Budapest IX. kerületének Haller utcai területe korábban elavult ipari régió volt, ma már egyre több a modern irodaépület; a XXI. századnak megfelelő kulturális létesítmény, mint amilyen a Nemzeti Színház és a MÜPA, vagy éppen a Nemzeti Múzeum. Erősödik a kiskereskedelem; megújulóban van az egészségügyi infrastruktúra, amelyet a többi között a közelben található Heim Pál, Szent István és Szent László Kórházak, valamint a Klinikák fémjeleznek. Több egyetem is szinte kézzel fogható közelségben működik, olyan országos hírűek, mint a Budapesti Műszaki Egyetem a Duna túloldalán, Pesten a Budapesti Corvinus Egyetem vagy akár az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara. Ez kifejezetten népszerűvé teszi a környéket a diákok között, ami pedig már érezhető is a városrész-kép fiatalos hangulatán. Miként az is, hogy kedvelt üzleti negyedről beszélünk: 76 multinacionális cég működik a környék közvetlen közelében, ahol kiváló a közlekedés és az ellátás. „A terület megérett a következő fejlődési lépésre, a mai kor elvárásainak megfelelő, modern, zöld lakónegyedek megjelenésére” – mondja Klaus Hammer, az Alfa Haller Kft. gazdasági igazgatója, hozzátéve: minden felmérés – köztük az övék is – azt mutatta, hogy ez egy átalakulásban lévő, fejlődő egység része, jó közlekedési kapcsolatokkal, a főváros gócpontjai elérhető közelségben vannak, az egyetemek közelsége pedig kimondottan vonzó. Az épületben éppen ezért 66 különféle típusú, összesen 247 darab (35 és 155 négyzetméter nagyságú) lakás közül választhatnak majd a lakók. A lakásokra pedig jár a CSOK is – mondja Sisák Tamás, emlékezteve arra, hogy az állami kedvezmény 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő állami támogatást biztosít meghatározott feltételek teljesítése esetén akár már egy vállalat vagy meglévő gyermek után is.

A geotermikus energia

A geotermikus hőszivattyúzás primer energiaforrása a föld, vagyis a lábunk alatt a talaj, mely 60‐80 cm‐nél mélyebben sohasem fagy meg, és 4‐5 méternél nagyobb mélységben +11- +15 C hőmérsékletű. Magyarország területén a geotermikus adottságok még előnyösebbek, mint a többi európai országban. A geotermikus hőszivattyúzás környezetvédelmileg is a leghatékonyabb megoldás, mivel alacsony energia felvételével, a primer „szennyező” hatása is a legcsekélyebb. Ezen kívül a föld tömegét egy olyan puffernek használjuk, mely a nyári hűtésből származó hőt eltárolja számunkra a téli fűtéshez.

A cég

Közel húsz év alatt az Alfa Groupot többször kitüntették projektjeiért. Magyarországi érdekeltsége ingatlanfejlesztőként, létesítménykezelőként, bérbeadóként és asset managementtel foglalkozik. Lakossági, ipari és logisztikai területen egyaránt vannak projektjei. Debütálása Budapest VII. Kerületében a Gozsdu Udvar régiójában, a Király utcában volt, az ottani szálloda máig sikeresen működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.