Írjon nekünk

Egyetem

Tök jó tökös nap a szegedi füvészkertben + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:


Sütőtök krémleves és más ínyenc finomságok, kézműves foglalkozások, játékok és tökkiállítás várta az SZTE Füvészkertjében a látogatók vasárnap, a negyedik Tök Jó Napon. A nap közkedvelt sztárja egyértelműen a tökfaragás volt.

„Cicát és holdat faragunk a töklámpásunkra” – mondta a nyolc éves Dóri, aki szüleivel és testvérével érkezett a családi programra. Megtudtuk, már nem először járnak a füvészkert közkedvelt rendezvényen, mint mondják, mindig jól szórakoznak sokszínű programon. Velük ellentétben Szilágyi András és családja először jár a Tök Jó Napon. „Töklámpást készítünk a gyerekekkel, a nagylányunk ijesztőt szeretne, de lehet vicces lesz a végeredmény, hiszen először faragunk” – viccelődött az apuka.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében a Tök Jó Napot, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja volt a főszereplő. Az Őszi Kulturális Fesztivál keretében zajló eseményen kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak. „Szeretnénk a tökfélék sokféleségét megmutatni a látogatóknak, így a napba belecsempésztünk egy kis ismert terjesztést is. A programok között egyaránt szerepelnek játékok, kézműves foglalkozások és gasztronómiai kóstolók. A tökfaragás kezdetektől közkedvelt, már csak azért is, mert haza lehet vinni az elkészült lámpást, amely hangulatos dísze lehet minden otthonnak” – mondta el portálunknak Németh Anikó, a füvészkert igazgatója. Ezen felül a látogatók a tökkiállításon rácsodálkozhattak a különböző színű és méretű növényekre, ugyanis a cukkinik, a karcsú lopótökök és a hatalmas méretű Halloween tökök mellett a különböző formájú és mintázatú apró dísztökök is teret hódítottak maguknak. Az érdeklődők azt is megtudhatták,, hogy a sütésen kívül például horgászásra is használható a növény nagyméretű, kemény kabaktermése, és hogy nemcsak kedvelt ínyencség, de nagyon egészséges is a tökmag.

„Őszi termésekből készítettem kóstolót a látogatóknak. Többek közt sütőtökös keksszel, cékla tortával, és egy nagyon érdekes ízvilágú répatortával készültem a mai napra” – ecsetelte „mestersége címerét” Kovács Zsuzsa, a Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársa. Nemcsak az édesszájúak válogathattak a finom sütik közül, a gasztronómia iránt érdeklődök a sütőtök krémlevest és a kemencében sült ínyencségeket is megkóstolhatták. A tökmagok az ügyességi játékokban is kipróbálhatták magukat, sőt a sokak által kedvelt kézműves foglalkozásokon természetes alapanyagok felhasználásával őszi termésekből apró dísztárgyakat készíthettek.

Egyetem

Az informatikatudományban is élen jár az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Times Higher Education (THE) legfrissebb tudományterületi listáján a világ legjobb 749 felsőoktatási intézménye közé rangsorolták.

Tovább olvasom

Egyetem

Gyógypedagógiai konferenciát rendeznek a pedagógusképző karon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nemcsak a régióból, hanem az ország különböző megyéiből, valamint a Vajdaságból is érkeznek résztvevők.

Tovább olvasom

Egyetem

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Tudományegyetem csaknem 14 ezer fiatalt tud fogadni.

Tovább olvasom

Aktuál