/

Több száz kutya mutatta meg fajtája jellegzetességeit Algyőn + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar fajták kiemelt figyelmet kaptak az Algyőn rendezett országos kutyakiállításon, ahol több mint 650 kutya, mintegy 140 fajtából volt jelen.

Országos kutyakiállításnak adott otthont Algyő. Az Ebtenyésztők és Hobbi Kutyások Dél-alföldi Egyesületének szervezésében a magyar fajták középpontba kerültek az eseményen, így a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó fajtájának jellegzetességeire külön felhívták az érdeklődők figyelmét. Bemutatásukkor elhangzott, a magyar kutyafajták hazánkban összesen kevesebb egyedet hoznak világra, mint például a nagy népszerűségnek örvendő németjuhász. Ezért is fontos az odafigyelés, a magyar fajták népszerűsítése, hagyományaink ápolása. A kilenc magyar fajta a hungarikumok sorát is gazdagítja.

A nap során zsűrizték is a benevezett ebeket és gazdájukat több kategóriában. A gyerek-kutya párosok versenyét a szegedi Fekete Zelmira Csilla nyerte mopsz kiskutyájával, a fiatal vezetők kiírásában, a 9-12 évesek kategóriájának első helyezettjének Farkas Dorottyát választották border collie-jával. „Okos, intelligens, könnyű vele dolgozni, a versenyek során is jól kezelhető, tanulékony terelőkutya. Nagy mozgásigényű, ezért csak olyan személynek ajánlom, aki sokat tud vele törődni és nem sajnálja tőle az időt és a fáradságot” – mondta Dorottya, aki csupán néhány hónapja vett részt első megmérettetésén, az algyői siker pedig ösztönzi őt arra, hogy újabb kiírásokon vegyen részt.

Varga Zoltán, a Halasi-Pásztor Kuvasz Kennel tulajdonosa kuvaszokkal érkezett az algyői eseményre. „Tázláron és Alsószentivánon vannak kutyáink. A kuvasz megbízható területőrző, tanyák, nagyudvaros családi házak, telepek őrzésére kiválóan alkalmas. A Bükkben nemrég megjelentek a farkasok, kuvaszokat helyezünk ki nyájak mellé juhászokhoz, akik felélesztik a fajtában rejlő ősi ösztönöket. Jól nevelt kutyákat hoztam magammal, jól szocializáltak, nem bántják a többi kutyát, embereket, de az ő igazi világuk a szabadban van. A kilencvenes évek elején, a rendszerváltást követően külföldről számos divatos kutyafajta érkezett az országba, a magyar fajták háttérbe szorultak. Az algyői rendezvény ráirányította az érdeklődők figyelmét ezekre a fajtákra, értékmegőrzési missziót is képviselve” – fejtette ki Varga Zoltán. A kutyakiállítás megfelelő alkalmat biztosított a gazdák tapasztalatcseréjére, valamint az érdeklődők is hasznos információkkal gazdagodhattak szeretett fajtájuk tartásával kapcsolatban tapasztalt kiállítóktól.

no images were found

Előző sztori

Az óceánok védelmében a műanyagok használatának visszaszorítására szólított fel David Attenborough

Következő sztori

Junior golf akadémia és képzési központ épül