Szilágyi Péter: Magyarország továbbra is számít a délvidéki magyarságra

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország továbbra is számít a délvidéki magyarságra, amely már bizonyította életerejét és példaként szolgál a Kárpát-medence magyarsága számára – hangoztatta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vasárnap Palicson a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóján.

Kiemelte: történelmi szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy “közös értékeinket, közösen elért eredményeinket meg tudjuk védeni”. Arra kérte a délvidéki magyarokat, hogy vegyenek részt a nemzet jövőjét alakító döntések meghozatalában, “magyar állampolgárságukkal élve hallassák hangjukat a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokon is: regisztráljanak és szavazzanak”. Szilágyi Péter szerint a huszonnégy éve folyamatosan megrendezett Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok a vajdasági magyar közösség életerejének bizonyítéka. Példaként említette, hogy az egész Kárpát-medencében egyedül a Vajdaságban sikerült kiharcolni az oktatási és kulturális önrendelkezést, így a vajdasági magyarság bátorsága utat mutat a többi magyar közösségben.

A Szent László-emlékévvel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy az Árpád-házi lovagkirály határozott kiállása óta minden nemzedéknek választ kell adnia arra a kérdésre, hogy “meg tudjuk-e őrizni keresztény hitünket vagy hagyjuk elveszni európai kultúránk legfontosabb alappillérét, meg tudjuk-e tartani saját identitásunkat vagy hagyjuk elveszni nyelvünk és kultúránk kincseit, tudunk-e egyéni érdekeinket sokszor háttérbe szorítva a közösségért dolgozni? Erre adtak választ elődeink és ez a választás áll most előttünk is” – fűzte hozzá. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke beszédében kiemelte: a vajdasági közösség kitartását és elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 24 éve találkozik a közönség kiemelkedő művészekkel a vasárnapihoz hasonló rendezvényeken. A vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatát idén a Szent László- és az Arany-emlékév jegyében szervezték meg. A vendégek megtekinthetik Móser Zoltán fotóművész Tiszta szívvel, erős kézzel című tárlatát a Kárpát-medencében található Szent László-freskókról, valamint Nemes Fekete Edit kollázssorozatát, amelyet Arany János élete, gondolatvilága és művei ihlettek. Emellett bemutatták a VMMSZ tiszteletbeli elnökének, Dudás Károly írónak a Nem éltünk gyöngyszigeten című kötetét, amely a szerző emberi sorsokat bemutató válogatott írásait tartalmazza. Az ünnepi játékok első seregszemléjét 1952-ben tartották, majd hosszú kihagyás után 1992-ben élesztették újra a hagyományt. A rendezvénysorozat keretében rendezik meg minden év januárjában a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét Zentán, tavasszal megszervezik az amatőr színjátszók találkozóját, nyáron pedig a legnagyobb délvidéki népzenei és néptáncrendezvényt, a Durindót és a Gyöngyösbokrétát. Emellett egész évben számos helyi és regionális kulturális programot szerveznek és igyekeznek minél több produkciót eljuttatni a szórványtelepülésekre.

Előző sztori

Cseh EP-képviselők bírálták a spanyol kormány fellépését

Következő sztori

Időjárás: húsz fok körüli maximummal is lehet számolni