Szél István: ne nehezítsük meg papírmunkával a gazdák életét

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minél erősebb a gazdatársadalom, annál erősebb az állam – véli Szél István. A fideszes politikus lehet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke abban az esetben, ha november 3-án a MAGOSZ nyeri a választásokat.

„Hatalmas megtiszteltetésként ért, amikor Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) országos elnöke bejelentette, hogy Kispál Ferenc után engem javasolnak a szervezet Csongrád megyei elnökének. Fantasztikus lehetőségként és kihívásként tekintek a feladatra” – nyilatkozta portálunknak Szél István, akivel a pénteken tartott gazdalátogatások kapcsán beszélgettünk. Az országos agrárkamarai választásokat november 3-án tartják, amelyre a MAGOSZ 17 szakmai és érdekképviseleti szervezettel közösen 19 megyében, míg a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) 9 megyében állított listát.

Szél István 2010 óta a Hódmezővásárhely és Orosháza között fekvő Székkutas polgármestere, ami mellett a MAGOSZ hódmezővásárhelyi szervezetének elnöki tisztségét is betölti. „A község első embereként hetedik éve a kormány sikeres és történelmi léptékű vidékfejlesztési politikáját hajtom végre, és úgy gondolom, ezt sikerült is a településen megvalósítani” – fejtette ki. A terveit illetően elmondta, megyei elnökként a gazdák segítését és munkájuk megkönnyítését tűzné ki célul.

*-*Azt szeretné, hogy a mezőgazdászok csak földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozzanak, és ne terheljék őket adminisztrációval, hanem azt az agrárkamara munkatársai végezzék el.

Kiemelte, hogy jelenleg 40 falugazdász dolgozik a megyében, akik idén 10 ezer területalapú támogatás benyújtásában nyújtottak segítséget az agráriummal foglalkozóknak.

Meglátása szerint a megyében nincsenek kiemelkedő térségek, hanem mindenhol vannak erősebb és gyengébb gazdaságok. Általános problémának tartja az öntözést, amit a hatékonyabb termelés érdekében – akár a Tisza és a Maros vizével – mihamarabb meg kell oldani. Ezen kívül átalakítaná a közétkeztetést is, hogy a helyi termelők által megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket használják fel a konyhákon, és ne külföldi termék kerüljön az asztalokra. „Nem kifizetődő, hogy az állam megtámogatja a közétkeztetést, amihez lengyel burgonyát hozunk be az országba. Ezt minél előbb orvosolni kell” – mondta még el Szél István, aki szerint a reformokra azért van szükség, mert minél erősebb a gazdatársadalom, annál erősebb az állam is.

November 3-án 6 és 18 óra között szavazhat az összesen 370 ezer – Csongrád megyében 27 ezer – kamarai tag. További részletek itt olvashatóak.

Előző sztori

Hölvényi: politikának és egyháznak közösen kell gondolkodnia Európa jövőjéről

Következő sztori

A magabiztosság és az óvatosság is lehet a siker kulcsa