Szegedről szólt a szabadság hangja 61 éve + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A még Csehszlovákia területén is hallható 1956-os Széchenyi Rádióra emlékeztek a szegedi sajtószabadság napján. Megkoszorúzták a másfél hétig működő adó emléktábláját.

„Itt a Széchenyi Rádió, Szeged első rádiója a forradalom szolgálatában” – hangzott el 1956. október 26-án. Az Élhető Szegedért Egyesület és a Kereszténydemokrata Néppárt szegedi szervezete együtt emlékezett a Széchenyi Rádióra, amely a MÁV Tisza Lajos körúti épületében működött a forradalom napjaiban. 2016 óta emléktábla is megörökíti a négy rádiós tetteit, akik közül már csak egy fő, vitéz Pálházi Ernő él.

„Nyugodtan mondhatjuk, hogy az éteri kommunikációnak igen nagy szerepe volt a forradalom kiszélesítésében. Éjt nappallá téve dolgozott az adó október 26-tól kezdve. Nagy sürgés-forgás volt a piciny helyiségekben. Voltak ott forradalmárok, művészek, színészek, hírvivők, kapcsolattartók. Óránként híreket mondtak, üzeneteket közvetítettek, kulturális műsorokat sugároztak, tájékoztattak a helyi és országos eseményekről” – fogalmazott Péter Szilveszter, az Élhető Szegedért Egyesület nevében. Hozzátette, az egyesület és a KDNP helyi szervezete október 26-át a szabad sajtó napjának nyilvánította, s a jövőben ennek szellemében kívánnak a múltra emlékezni.

Pálházi Ernő úgy érzi, ez a nap nemcsak az övé, hanem Szegedé is. 1956. október 28-án járt nála egy újságíró, aki helyi híreket is hozott. Ő mondta azt: „ez a rádió a sajtószabadságot szolgálja”. Felelevenítette a kezdeteket, október 25-én tüdőgyulladással betegen feküdt otthon, amikor gépkocsi zaját hallották feleségével. A legrosszabbra, a fekete autó érkezésére gondoltak, amikor észrevették, hogy előttük áll meg a jármű, s az ablakukhoz kavicsokat dobnak. Szerencséjükre kiderült, a barátja és rádióstársa Molnár Tibor jött egy Viponnal (a Dodge Weapon akkori köznyelvben elterjedt hibásan ejtett neve – szerk.), s kérte, csatlakozzon. Felesége kérésére ellenére elindultak, s a már forradalmárok által elfoglalt rendőrségre mentek, mert a Forradalmi Bizottság a rádión szeretett volna tájékoztatni, de az épületben található egység megsérült. Ekkor jutott eszükbe, hogy a MÁV-palota I. emeletén van működőképes adó. Ez 11 napig működött, még Záhonyban és Kassán is lehetett hallgatni. November 6-án a szovjetek bemérték, elfoglalták a rádióadót, őket pedig házi őrizetbe küldték. Utoljára pont ő volt bent, azt akarták kérni tőle, hogy olvassa be a Kádár-kormány kiáltványát. Ő azonban megtagadta ezt – utólag ő maga sem érti, hogy miként lehetett ennyire bátor.

no images were found

Előző sztori

Új műszerek az SZTE Funkcionális Omikák Kiválósági Központ laboratóriumában

Következő sztori

Az agrárszakképzés megerősítéséért fogtak össze Csongrádban