Szegedről szólt a szabadság hangja 61 éve + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A még Csehszlovákia területén is hallható 1956-os Széchenyi Rádióra emlékeztek a szegedi sajtószabadság napján. Megkoszorúzták a másfél hétig működő adó emléktábláját.

„Itt a Széchenyi Rádió, Szeged első rádiója a forradalom szolgálatában” – hangzott el 1956. október 26-án. Az Élhető Szegedért Egyesület és a Kereszténydemokrata Néppárt szegedi szervezete együtt emlékezett a Széchenyi Rádióra, amely a MÁV Tisza Lajos körúti épületében működött a forradalom napjaiban. 2016 óta emléktábla is megörökíti a négy rádiós tetteit, akik közül már csak egy fő, vitéz Pálházi Ernő él.

„Nyugodtan mondhatjuk, hogy az éteri kommunikációnak igen nagy szerepe volt a forradalom kiszélesítésében. Éjt nappallá téve dolgozott az adó október 26-tól kezdve. Nagy sürgés-forgás volt a piciny helyiségekben. Voltak ott forradalmárok, művészek, színészek, hírvivők, kapcsolattartók. Óránként híreket mondtak, üzeneteket közvetítettek, kulturális műsorokat sugároztak, tájékoztattak a helyi és országos eseményekről” – fogalmazott Péter Szilveszter, az Élhető Szegedért Egyesület nevében. Hozzátette, az egyesület és a KDNP helyi szervezete október 26-át a szabad sajtó napjának nyilvánította, s a jövőben ennek szellemében kívánnak a múltra emlékezni.

Pálházi Ernő úgy érzi, ez a nap nemcsak az övé, hanem Szegedé is. 1956. október 28-án járt nála egy újságíró, aki helyi híreket is hozott. Ő mondta azt: „ez a rádió a sajtószabadságot szolgálja”. Felelevenítette a kezdeteket, október 25-én tüdőgyulladással betegen feküdt otthon, amikor gépkocsi zaját hallották feleségével. A legrosszabbra, a fekete autó érkezésére gondoltak, amikor észrevették, hogy előttük áll meg a jármű, s az ablakukhoz kavicsokat dobnak. Szerencséjükre kiderült, a barátja és rádióstársa Molnár Tibor jött egy Viponnal (a Dodge Weapon akkori köznyelvben elterjedt hibásan ejtett neve – szerk.), s kérte, csatlakozzon. Felesége kérésére ellenére elindultak, s a már forradalmárok által elfoglalt rendőrségre mentek, mert a Forradalmi Bizottság a rádión szeretett volna tájékoztatni, de az épületben található egység megsérült. Ekkor jutott eszükbe, hogy a MÁV-palota I. emeletén van működőképes adó. Ez 11 napig működött, még Záhonyban és Kassán is lehetett hallgatni. November 6-án a szovjetek bemérték, elfoglalták a rádióadót, őket pedig házi őrizetbe küldték. Utoljára pont ő volt bent, azt akarták kérni tőle, hogy olvassa be a Kádár-kormány kiáltványát. Ő azonban megtagadta ezt – utólag ő maga sem érti, hogy miként lehetett ennyire bátor.

Előző sztori

Új műszerek az SZTE Funkcionális Omikák Kiválósági Központ laboratóriumában

Következő sztori

Az agrárszakképzés megerősítéséért fogtak össze Csongrádban

Legutóbbi hasonló cikkek