Sok szegedi hajléktalan inkább a szabad ég alatt marad

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megbecsülni sem lehet, hogy mennyi hajléktalan élhet Szegeden, ugyanis sokan fittyet hánynak a segítő kezekre, és inkább egyedül, a világtól elzárva vészelik át a mindennapokat. Ennek ellenére már nyáron is megtelt a Bajai úti menedékhely, s a tél még csak ezután jön.

Egyre hűvösebbek az éjszakák és a reggelek. Az év ezen szakában általában nagyobb figyelmet kapnak a fedél nélküliek, mint máskor. Szegeden két helyen, a Bajai út 9. és az Indóház tér 3. szám alatt fogadják átmeneti szállón a hajléktalanokat. Előbbi intézményben 20 férfit, utóbbiban 10 nőt és 21 férfit látnak el.

„Ezen felül állandó éjszakai menedékhelyet is biztosítunk a Bajai úton, ahol egész évben este 6 és reggel 9 óra között összesen 40 férfi tartózkodhat. Hölgyek számára nincs ilyen, nekik a november 1. és április 30. közötti krízisidőszakban nyújtunk éjjeli menedéket az Indóház téren” – tudtuk meg Vasúth Andreától, a SZKTT Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalan Ellátó Egység vezetőjétől. Hozzátette, ennek az az oka, hogy lényegesen több az utcán élő férfi, mint a nő, annak ellenére, hogy

*-*a gyengébbik nem képviselői között évről-évre növekszik a hajléktalanok száma.

Összesen 9 nő éjjeli ellátására van engedélyük, de arra törekszenek, hogy senkinek ne kelljen a szabad ég alatt fagyoskodni. Az előkészületek jelenleg is zajlanak, festést, próbafűtést, fertőtlenítést végeznek, illetve és eszközök beszerzését. A menedékhelyek egyébként térítésmentesen igénybe vehetők, mindössze egy érvényes tüdőszűrő leletet kell felmutatni; cserébe tisztálkodásra, mosásra és ételmelegítésre nyílik lehetőség. Érdekesség, hogy

*-*a férfiak számára fenntartott menedékhely már a nyáron is telt házzal működött, amire nem volt példa a korábbi években. Valószínűleg ez annak tudható be, hogy komoly atrocitások érhetik őket éjszakánként, így biztonságosabbnak tartják, ha az intézményekben alszanak.

Vannak azokban, akik a fülük botját sem mozdítják. Vasúth Andrea elmondta, nincsenek arról adatok, hogy jelenleg mennyi hajléktalan lehet Szegeden, ugyanis sokan próbálnak egyedül, vagy párjukkal boldogulni. Ők rendszerint erdőket, elhagyatott tanyákat, lakatlan házakat választanak az elzárkózásra, a legtöbbször azért, mert társaságban nem érzik jól magukat, valamint a legalapvetőbb szabályokat sem képesek betartani.

Korábban mi is cikkeztünk arról, hogy Újszegedre tervezik költöztetni a hajléktalanok fekvőbeteg ellátását. Az egészségügyi centrum azonban még a Moszkvai körúton üzemel, ahová azok kerülnek, akiket kiengednek a kórházból, de még a szállókon nem tudják őket fogadni, mivel kezelést igényelnek.

Ön is nyújthat segítséget!

A Máltai Szeretetszolgálat Regionális Hajléktalan Diszpécserszolgálatának feladata a hajléktalanok gyors, szakszerű segítséghez juttatása. Ha azt tapasztalják, hogy a fedél nélkülieket kihűlés, megfagyás fenyegeti, hívják a 0676/485-582-as telefonszámot! A szeretetszolgálat egyetlen hajléktalan embert sem utasít el.

Fotó: illusztráció

Előző sztori

Kosárlabda: bemutatkozott a szegedi közönségnek a Szedeák

Következő sztori

Asztalitenisz: Balogh Sándor nyerte a Szabadidős kupát