Közélet

Nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét

Nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét

2017. október 10., kedd
Nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét

Carles Puigdemont katalán elnök szerda esti beszédében a várakozásokkal ellentétben mégsem kiáltotta ki Katalónia függetlenségét. „Nem értünk egyet mindenben, de követnünk kell a demokrácia békés útját. Csak a párbeszéd visz előre.” – fogalmazott az elnök a barcelonai parlamentben.

Carles Puigdemont

katalán elnök a felfokozott nemzetközi érdeklődés övezte beszédében a katalán várakozásokkal ellentétben nem mondta ki Katalónia elszakadását. Az elnök óvatosan fogalmazott, beszédében a spanyol többségi nemzethez is szólt: „Azért vagyok itt, hogy elmagyarázzam a népszavazás következményeit. Történelmi pillanatban vagyunk, ami nemcsak az országunkról szól. (...) Nem fogok fenyegetőzni. Ez egy nagyon komoly pillanat. Nem kell, hogy mi is szítsuk az erőszakot. Azokhoz is szólok, akik részt vettek a népszavazáson, és azokhoz is, akik a függetlenség ellen tüntettek.” Hozzátette: „Nem értünk egyet mindenben, de követnünk kell a demokrácia békés útját. Csak a párbeszéd visz előre.” A beszéd csúszással kezdődött, ennek oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP). Odakint, a parkhoz vezető sétányon, az ülést megkezdése előtt már órákkal elkezdett gyülekezni a tömeg, akik óriási kivetítőkön követhetik figyelemmel a benti eseményeket. Többségében a függetlenséget támogatva vonultak utcára, de egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda. A spanyol kormány korábban azt közölte: ha a katalán elnök kinyilvánítja a függetlenséget, azt azonnali válaszlépések követik. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára. Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.