Mikola István: az EU saját kezébe kívánja venni a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalását

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komoly vitákra lehet számítani a szabadkereskedelmi megállapodások további tárgyalásai során, ugyanis az Európai Unió központosítani akarja, saját kezébe kívánja venni a megállapodások tárgyalását és ratifikálását – mondta Mikola István Brüsszelben, a kereskedelempolitikáért felelős miniszterek informális megbeszélését követően a közmédiának pénteken.

A biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár szerint a bizottság az uniós kereskedelempolitikával és a kereskedelmi megállapodások új szerkezetével foglakozó megbeszélésen a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalására olyan forgatókönyvet terjesztett elő, amelyben a tárgyalásokért az Európai Unió lenne felelős, a bizottság és a – tagállamok képviselőiből álló – tanács tárgyalói által előkészített szabályozást az Európai Parlament ratifikálná és nem az egyes tagállamok.

Magyarország szerint ezzel sérül a tagállami, nemzeti szuverenitás, ezért a nemzetállami parlamentek várhatóan nem fogják elfogadni ezt a megoldást – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, aggályokat vet fel az is, hogy a tárgyalások során a döntés minősített többséggel történik, nem pedig egyhangú, konszenzuson alapon.

Kiemelte, a bizottság leválasztaná a megállapodások tárgyalásáról a választott bíróságok vitarendezési mechanizmusban játszott szerepének szabályozását.

A mechanizmussal, azaz a beruházás-védelemmel összefüggő ügyekkel kapcsolatban vegyes, megosztott hatáskört képzel el a bizottság, amely azt jelentené, hogy a tagállamoknak is komoly szerep jutna a választott bíróságok felállításában. Lesz fellebbviteli fórum a bizottságoknál és egy tagállami parlamenti döntés adott esetben vétót is jelenthet a bizottság nem megfelelő felállítása, vagy működése esetén – húzta alá.

Az államtitkár véleménye szerint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szeptemberi évértékelő beszédéből az derült ki, hogy a központosítással a bizottság hatásköre erősödik. Ez ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, amely nem ad ilyen jogosítványokat a bizottságnak – mondta.

Mikola István kijelentette, Magyarország nem ért egyet a központosító, föderális Európa létrehozására irányuló törekvésekkel, ugyanis az egyes tagállamok eltérő kultúrája és történeti öröksége teheti naggyá az uniót. Meg kell hagyni a nemzetállamoknak azt a lehetőséget, hogy az identitásukat, kultúrájukat ápolni tudják és konszenzusos alapon kereskedelemről, szabadkereskedelemről és más multilaterális kapcsolatok meghozataláról döntéseket hozzanak – mondta.

Magyarország ugyanakkor egyetért az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy fel akarja gyorsítani a szabadkereskedelmi kapcsolatok létrehozásának folyamatát, ugyanis komoly érdeke Európának, hogy ne maradjon le a globális kereskedelmi versenyben – tette hozzá a politikus.

Előző sztori

Megyei közgyűlés: előremutató a kínai együttműködés + FOTÓK

Következő sztori

Gyenes Kálmán pillanatképei a Fekete házban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek