Klebelsberg Kunó emléke előtt tisztelegtek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kiemelkedő politikus halálának 85. évfordulóján az általa alapított Klebelsbergtelep lakói idén is megkoszorúzták emléktábláját.

Közösséget erősítő hagyományként a szegedi Klebelsbergtelepen a helyiek minden évben ünnepség keretén belül emlékeznek meg gróf Klebelsberg Kunó halálának évfordulójáról. Klebelsberg jelentős szerepet töltött be Szeged fejlesztésében, egyetemi és egyházi központtá tette a napfény városát, ugyanis neki köszönhető, hogy a Trianon után a Kolozsvárról elűzött universitas, valamint a püspökség itt folytatta működését. A XX. század kiemelkedő politikusa mindezek mellett részt vett a róla elnevezett telep megalapításában is.

A magyar nép történelmének tragikus napján október 6-án, a telep lakói nemcsak névadójuk előtt tisztelegtek, megemlékeztek az aradi tizenhármakról is, akiket az 1848-1949-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt kivégeztek. Majd a Klebelsberg alapította óvodaépület emléktábláján koszorút helyeztek el a jelenlegi növendékek és a nyolc évtizeddel ezelőtti első óvodások. Ugyancsak koszorúval fejezte ki tiszteletét B. Nagy László országgyűlési képviselő nevében munkatársa, Magyar László. Nógrádi Tibor, Klebelsbergtelep önkormányzati képviselője nevében Nacsa Jánosné, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület elnöke és Terjék Csabáné helyezett el koszorút az emléktáblánál.

A résztvevők Borsos Blanka előadásában Ady Endre Október 6. című versét hallhatták, majd a Himnusz eléneklésével zárult a megemlékezés.

no images were found

Előző sztori

Szeged és az ország hírét viszik a frankofón diákok (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Ovis balettfoglalkozások indultak a Csongor téri Közösségi Házban + FOTÓK