Közélet

Jogerősen hét évre ítéltek egy felesége halálát okozó sarkadi férfit

Jogerősen hét évre ítéltek egy felesége halálát okozó sarkadi férfit

2017. október 26., csütörtök
Jogerősen hét évre ítéltek egy felesége halálát okozó sarkadi férfit

Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy sarkadi férfit, aki 2015 tavaszán elhanyagolta félig lebénult felesége gondozását és ezzel az asszony halálát okozta.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, döntésével súlyosítva az első fokon kiszabott két és fél év börtönbüntetést. Az alkoholfüggő vádlott és felesége egy sarkadi házban lakott 2006 óta. 2011-ben az asszonyt egy a jobb oldali végtagjai bénulásával járó betegség támadta meg, önellátásra képtelen, fekvőbeteggé vált, állandó pelenkázásra szorult. A házaspár kis jövedelemből, nagyon rossz körülmények között élt, ennek ellenére rendszeresen fogyasztottak alkoholt. A férj nem takarított, a hatalmas koszban és rendetlenségben nem gondoskodott felesége megfelelő étkezéséről, mosdatásáról sem. Az asszony 2014 telétől kizárólag a házban tartózkodott, tartósan ágyban feküdt. Egészségi állapota folyamatosan romlott, egyre kevesebbet evett, testén felfekvéses, gyulladásos és elhalásos sebek jelentek meg. A férje be akarta vitetni szanatóriumba, de a feleség ebbe nem egyezett bele. A vádlott belenyugodott a helyzetbe, nem kért orvosi segítséget, sőt 2015-ben három alkalommal is elhallgatta a háziorvos előtt felesége rossz egészségi állapotát, őt panaszmentesnek mondta, amikor gyógyszert íratott fel. A férfi, aki felesége gondozásáért havi 26 500 forint ápolási díjat vett fel, a felírt gyógyszereket és pelenkákat nem váltotta ki. A vádlott az utolsó két hétben teljesen elhanyagolta felesége ápolását, s bár tudta, hogy megfelelő orvosi ellátás hiányában az asszony akár meg is halhat, nem tett semmit a gyógykezelés érdekében. A nő 2015. április 17-én meghalt, halálát vérmérgezés miatti súlyos általános keringési elégtelenség okozta. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott ugyan nem egyenes szándékkal követte el tettét, de a házastársi kapcsolatból következő minimális ápolási kötelezettségét sem teljesítette. Egyben beletörődött abba, hogy a vele egy lakásban élő beteg felesége meghal úgy, hogy halála előtt hosszú időn át szenved.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.