Írjon nekünk

Közélet

Itt élned, halnod kell – Időutazás a Dóm téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Ingyenes részvételi lehetőséggel, Vikidál Gyulával és felejthetetlen történelmi utazással várja nézőit az Itt élned, halnod kell című rockmusical.

Országos turnéjának utolsó állomásához érkezett Koltay Gábor lehengerlő darabja. A Dóm téren egy különös műfajú színházi előadás, mondhatni zenés történelmi utazás részesei lehetnek a nézők. „A históriás jelentőségű környezetben felidézzük a magyar történelem legfontosabb időszakait, eseményeit a honfoglalástól a 20. század utolsó rendszerváltásáig” – mondta el Koltay a dóm látogatóközpontban, a produkció sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a monumentális épület történelmi szempontból is érdekes helyszín, mivel a Trianon utáni nehéz időkben az értékek megőrzésének és továbbadásának ékes példája volt, hiszen a téglafalak mögött még abban a helyzetben is ott lakozott a felemelkedés szelleme. A tablószerűen felvonuló korszakokat, fontos eseményeket, amelyek jelentősen befolyásolták a magyarság sorsát, rockzenei alapokra helyezték. A folkzenei motívumok pedig hiteles aláfestést biztosítanak a megzenésített verseknek, történelmi szövegeknek. A darab rendezője portálunknak elmondta, a dalok és a szövegek segítségével egymás után megszakítások nélkül jelenítik meg többek közt, István király korát, a mohácsi csatavesztést, Mátyás király uralkodásának éveit, a világháborúk közti időszakot, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, majd pedig az 1989-90-es rendszerváltást.

A nagyszabású produkciót első ízben tavaly a budapesti Hősök terén mutatták be, ahol egyetlen vidéki táncegyüttesként a makói Forgatós is színpadra léphetett. Művészeti vezetőjük Doktor László, a szegedi előadás koreográfusaként hangsúlyozta, autentikus együttesként folyamatosan keresik a megújulás lehetőségét kecsegtető „utakat”. „A magyar néptánc sok mindenre alkalmas, mégis azt gondolom, a magyarság történetének bemutatásra hatványozottan igaz ez az állítás” – tette hozzá a szakember.

Koltay Gábortól megtudtuk, az előadás messze túlmutat történelmi ismereteink szélesítésén. „Számos fehér folt van a történelmi tudásunkban, amelyek magyarázatra várnak. Az ismeretek terjesztésén túlmenően a felemelő példák felidézésével szeretnénk hozzájárulni, hogy az emberek hitet, erőt és bátorságot meríthessenek a mindennapok küzdelmeihez, hiszen a nemzet fennmaradása, gyarapodása erős gyökerekbe kapaszkodó nemzettudat nélkül elképzelhetetlen” – válaszolta a SZEGEDma.hu kérdésre.

A mindenki számára ingyenes rendezvényen számos népszerű színész és énekes működik közre, úgymint Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Palcsó Tamás, Sipos Imre vagy Szentgyörgyváry Laura. A történelmi játék főszerepét Vikidál Gyula játssza, aki a legendás István, a királyban Koppányt alakította. A 3700 főnek helyet biztosító szabadtéri esemény zenéjét Koltay Gergely és Szűts István a Magyar Örökség és Magyar Szabadság díjjal kitüntetett Kormorán együttes tagjai szerezték.

A produkciót október 14-én, szombaton 20 órai kezdettel tekintheti meg a nagyérdemű a Dóm téren.

Közélet

Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két gyanús esetet vizsgáltak ki Magyarországon.

Tovább olvasom

Közélet

24 órát kért az IKV, még mindig nem válaszoltak a Kolozsvári téri lakóház kapcsán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Saját kérésének sem tud eleget tenni az IKV.

Tovább olvasom

Közélet

A hétvégén is folytatódik a Szőke Tisza kiemelése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A hajótest szombaton a déli órákra érheti el a Tápéi-öbölben épített rámpa legmagasabb pontját.

Tovább olvasom

Aktuál