/

Itt élned, halnod kell – Időutazás a Dóm téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ingyenes részvételi lehetőséggel, Vikidál Gyulával és felejthetetlen történelmi utazással várja nézőit az Itt élned, halnod kell című rockmusical.

Országos turnéjának utolsó állomásához érkezett Koltay Gábor lehengerlő darabja. A Dóm téren egy különös műfajú színházi előadás, mondhatni zenés történelmi utazás részesei lehetnek a nézők. „A históriás jelentőségű környezetben felidézzük a magyar történelem legfontosabb időszakait, eseményeit a honfoglalástól a 20. század utolsó rendszerváltásáig” – mondta el Koltay a dóm látogatóközpontban, a produkció sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a monumentális épület történelmi szempontból is érdekes helyszín, mivel a Trianon utáni nehéz időkben az értékek megőrzésének és továbbadásának ékes példája volt, hiszen a téglafalak mögött még abban a helyzetben is ott lakozott a felemelkedés szelleme. A tablószerűen felvonuló korszakokat, fontos eseményeket, amelyek jelentősen befolyásolták a magyarság sorsát, rockzenei alapokra helyezték. A folkzenei motívumok pedig hiteles aláfestést biztosítanak a megzenésített verseknek, történelmi szövegeknek. A darab rendezője portálunknak elmondta, a dalok és a szövegek segítségével egymás után megszakítások nélkül jelenítik meg többek közt, István király korát, a mohácsi csatavesztést, Mátyás király uralkodásának éveit, a világháborúk közti időszakot, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, majd pedig az 1989-90-es rendszerváltást.

A nagyszabású produkciót első ízben tavaly a budapesti Hősök terén mutatták be, ahol egyetlen vidéki táncegyüttesként a makói Forgatós is színpadra léphetett. Művészeti vezetőjük Doktor László, a szegedi előadás koreográfusaként hangsúlyozta, autentikus együttesként folyamatosan keresik a megújulás lehetőségét kecsegtető „utakat”. „A magyar néptánc sok mindenre alkalmas, mégis azt gondolom, a magyarság történetének bemutatásra hatványozottan igaz ez az állítás” – tette hozzá a szakember.

Koltay Gábortól megtudtuk, az előadás messze túlmutat történelmi ismereteink szélesítésén. „Számos fehér folt van a történelmi tudásunkban, amelyek magyarázatra várnak. Az ismeretek terjesztésén túlmenően a felemelő példák felidézésével szeretnénk hozzájárulni, hogy az emberek hitet, erőt és bátorságot meríthessenek a mindennapok küzdelmeihez, hiszen a nemzet fennmaradása, gyarapodása erős gyökerekbe kapaszkodó nemzettudat nélkül elképzelhetetlen” – válaszolta a SZEGEDma.hu kérdésre.

A mindenki számára ingyenes rendezvényen számos népszerű színész és énekes működik közre, úgymint Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Palcsó Tamás, Sipos Imre vagy Szentgyörgyváry Laura. A történelmi játék főszerepét Vikidál Gyula játssza, aki a legendás István, a királyban Koppányt alakította. A 3700 főnek helyet biztosító szabadtéri esemény zenéjét Koltay Gergely és Szűts István a Magyar Örökség és Magyar Szabadság díjjal kitüntetett Kormorán együttes tagjai szerezték.

A produkciót október 14-én, szombaton 20 órai kezdettel tekintheti meg a nagyérdemű a Dóm téren.

no images were found

Előző sztori

Üllésen és Dorozsmán várják a véradókat

Következő sztori

Vásárhelyi diákok nyerték a megyei haditornát