Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Idősbarát Önkormányzat Díjat kapott Makó városa

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Balog Zoltán miniszter az idősek világnapja alkalmából mondott beszédet és adott át díjakat, elismeréseket hétfőn az Uránia Nemzeti Filmszinházban. Az Emberi Erőforrások miniszterétől Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet vehette át az Idősbarát Önkormányzat díját.

Balog Zoltán elmondta, az Idősbarát önkormányzat díjra idén rekordmennyiségű, összesen 95 pályázat érkezett, ezért idén kétszer annyi, 12 település kapta meg az elismerést, köztük Makó városa is. A miniszter Czibere Károllyal, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával, Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárral és Pogácsás Tiborral, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával adta át a díjakat.

Makó Város Önkormányzata széleskörű partnerséget alakított ki az idős emberek érdekeit tömörítő és védő szervezetekkel, annak érdekében, hogy megvalósuljon a vélemények és információk cseréje. Támogatják a korcsoport kezdeményezéseit, köztük a makói pótnagymamák gyermektáborát, amely országosan ismert. Az idősek helyzetével kapcsolatos feladatokkal a helyi esélyegyenlőségi programban és az integrált településfejlesztési stratégiában fogalmazták meg, amelyben az idősek kiemelt korcsoportként szerepelnek. A makói önkormányzat idősbarát intézkedései, szociális ellátórendszere, az időseket tömörítő civil szervezetek támogatása révén erősíti a korosztály képviselőinek testi-lelki aktivitását, közösségi szerepvállalását, segítséget nyújtunk ahhoz, hogy lendületben maradhasanak és minőségi életet élhessenek. – hangzott el a méltatásban.

Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete rendeleteiben figyelembe veszi az idősek anyagi teherbíró képességét, a felmérések alapján specifikus ellátásokat vezetett be, éves költségvetésében forrást különít el a 70 éven felüliek 5000 Ft-os karácsonyi és húsvéti ajándékutalványára és a nyugdíjas klubok, és egyéb civil szervezetek támogatására. Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 65 éven felüliek egyszemélyes háztartása, valamint a kétszemélyes háztartások részére, ahol az egyik tag már elmúlt 65 éves, szemétszállítási díjkedvezményt állapított meg.

A város önkormányzata mindenkori költségvetésében külön forrást különít el a helyi Nyugdíjas Klubok támogatására. A helyi nyugdíjas klubok önfejlesztő, ismeretterjesztő előadásainak szervezéséhez, hazai és határon túli utazásának, speciális tanfolyamaik megtartásához Makó Város Önkormányzata 2016. évben 5 millió Ft keretet biztosított oly módon, hogy a Makó Városi Kulturális – Közművelődési NKft. intézményével pénzeszköz átadási megállapodást kötött a feladat végrehajtásának érdekében. A nyugdíjas szervezetek közül kettő egyesületi formában működik, így ezek a társadalmi szervezetek, alapítványok, egyéb szervezetek támogatásáról szóló rendelet alapján nyújthattak be pályázati kérelmet 2016. évi működésükhöz, ez alapján 2-250 ezer Ft támogatásban részesültek. A 13 nyugdíjasokat tömörítő szervezet 786 tagot számlál. 2016-ban összesen 936 összejövetelt szerveztek, 33 kiránduláson vettek részt belföldön és a határon túl, továbbá részt vettek a városi időskorúaknak szervezett közösségi eseményeken, így a városi Batyus Bálon, a Makó Napja alkalmából szervezett Bölcskorúak vetélkedőjén, az Idősek Világnapja rendezvényen, valamint az Idősek karácsonyán.

Idősbarát önkormányzatok 2017-ben:
Budakeszi, Budapest VI. ker. Terézváros, Budapest IX. ker. Ferencváros, Budapest XXI. ker. Csepel, Csurgó, Eger, Kállósemjén, Kisújszállás, Lengyeltóti, Makó, Nagykanizsa, Szekszárd

Tovább olvasom

Közélet

1947: kevert harcművészeti bemutató a pártgyűlésen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Közélet

Kigyulladt egy busz a Fő fasoron – fotók!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Péntek délután lángra kapott a Volánbusz egyik helyi járatos autóbusza a Fő fasoron az újszegedi víztorony közelében.

Tovább olvasom

Hírzóna

Tarajos sült fogtak be vasutasok a szegedi pályaudvaron – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vagy Szerbiából keveredett Szegedre, vagy egy kedvtelésből tartott állat szökött meg.

Tovább olvasom

Aktuál