Politika

Hölvényi: politikának és egyháznak közösen kell gondolkodnia Európa jövőjéről

Hölvényi: politikának és egyháznak közösen kell gondolkodnia Európa jövőjéről

2017. október 28., szombat
Hölvényi: politikának és egyháznak közösen kell gondolkodnia Európa jövőjéről

Az európai egyház és politika között vannak nézeteltérések, de közösen is tudnak gondolkodni olyan lényeges kérdésekben mint Európa jövője, amelynek család nélkül nincsen esélye - mondta Hölvényi György európai parlamenti képviselő az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) által rendezett konferencián a Vatikánban szombaton.

Az (Újra)gondolni Európát című tanácskozáson a brüsszeli székhelyű COMECE szervezésében az EU mintegy háromszázötven politikusa, a katolikus egyház magas rangú tagja, valamint az európai tudományos élet képviselője vett részt. Jelen volt

Reinhard Marx

bíboros, a COMECE elnöke és

Antonio Tajani

, az Európai Parlament elnöke.

Hölvényi György

, a Fidesz-KDNP politikusa elmondta, hogy a Vatikánban zajló találkozón mindenekelőtt közös gondolkodás folyt a kontinens jövőjéről, amit maga a Szentszék is fontosnak tart. Kijelentette, hogy a politika és egyház között lehetnek véleménykülönbségek, de alapvető kérdésekben mindkét fél együttműködésre törekszik. Példaként említette a nemzeti és egyházi identitást, a szélsőséges individualizmussal szembeni közösségi dimenziót, valamint a család védelmét, "amely nélkül az EU-ban nincsen jövő". Hölvényi György saját munkacsoportjában a migrációval kapcsolatos magyar álláspontot is ismertette hangsúlyozva a menekülők helyben történő segítését. A konferencián résztvevő magyar delegációnak többek között

Cserháti Ferenc

, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia külföldi magyar lelkipásztori szolgálatért felelős püspöke,

Tóth Tamás

prelátus, a Római Pápai Magyar Intézet rektora és Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki magyar nagykövet volt a tagja. A konferencián felszólaló Ferenc pápa kijelentette, Európát nem számok és intézmények, hanem emberek alkotják. "Európában nem polgárokat, hanem szavazókat számolnak, nem migránsokról beszélnek, hanem kvótákról, nem dolgozókról, hanem gazdasági mutatókról, nem szegényekről, hanem szegénységi küszöbről (...), a másikban az embert kell meglátni, ez tesz bennünket közösségé" - mondta a katolikus egyházfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.