Közélet

Három gyanúsított ellen indult eljárás a Párizsban tervezett merénylet miatt

Három gyanúsított ellen indult eljárás a Párizsban tervezett merénylet miatt

2017. október 7., szombat
Három gyanúsított ellen indult eljárás a Párizsban tervezett merénylet miatt

A korábban őrizetbe vett hat gyanúsított közül három férfi, köztük két radikális iszlamista ellen indított a francia terrorelhárítási vizsgálóbíró eljárást szombaton a múlt hétvégén Párizsban tervezett robbantásos merénylet miatt - közölték igazságügyi források.

A 28, 29 és 30 éves Amine S., unokatestvére Sami B., és barátjuk, Aymen B. ellen terrorizmussal kapcsolatosan, bűnszövetkezetben elkövetett emberölési kísérlet a vád. Valamennyiüket hétfő este vették őrizetbe a Párizstól délre található Essonne megyében. A velük előállított további három férfit viszont szabadon engedték, ellenük nem indult semmilyen eljárás. Szeptember 31-re virradó éjjel a nyugat-párizsi 16. kerület egyik csendes utcájából egy lakó riasztotta a rendőrséget reggel fél 5 órakor, mert gázszagot érzett és gyanús hangokat hallott a lépcsőházból. A rendőrök egy négy gázpalackokból összeállított robbanószerkezetet találtak, amelyet a gyanúsítottak benzinnel öntöttek le és egy elektromos vezetékkel rákötött mobiltelefonnal próbálták meg a riasztást megelőzően háromszor, sikertelenül, működésbe hozni. "Az emberi és anyagi következmények tragikusak lehettek volna, jóllehet jelenleg nem tudjuk, miért volt ez a lakóépület célpont" - mondta péntek esti sajtótájékoztatóján Francois Molins párizsi főügyész. A radikális iszlamisták titkosszolgálati nyilvántartásában szereplő Aymen B. ujjlenyomatát megtalálták a helyszínen a rendőrök, így sikerült a nyomozóknak a gyanúsítottak nyomára bukkanniuk. A 29 éves fő gyanúsított Párizsban született francia állampolgár, 2016. július óta szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásban az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló nézetei miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.