Gyurcsány cége segítette ki Czeglédy vállalatát

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A volt kormányfő nevéhez köthető Altus 255 ezer eurós kölcsönt nyújtott a a Humán Operátor Zrt. számára, annak likviditási problémái miatt – írja a Magyar Hírlap.

Tavaly február 25-én a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vagyonkezelésre szakosodott cége, az Altus Portfólió Korlátolt Felelősségű Társaság 255 ezer euró összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt.-nek – közölte a magyarhirlap.hu. A Magyar Hírlap információi szerint Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc és Botka László, valamint az MSZP és a Demokratikus Koalíció ügyvédje az ügyletben készfizető kezességet is vállalt. A 2016. április 30-ai lejárati idejű kölcsönről szóló szerződést Gyurcsány felesége, Dobrev Klára írta alá. A szerződésben a kamatot az aktuális jegybanki alapkamat mértékében határozták meg, ezenfelül a kölcsönvevőnek 4800 eurót kellett fizetnie.

Az Altus Portfólió Kft. 2015. február 18-án cégjogi átalakulással jött létre az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. jogutódjaként. A vállalat megalakulás erősen köthető az Európai Bizottsághoz, ugyanis a cég kétszer négyszázezer eurós megbízást kapott uniós kohéziós pénzek felhasználásának ellenőrzésére. A cég profiltisztítására azért lehetett szükség, mert a kétes üzleti múltú Altusszal szemben a Legfőbb Ügyészség a közérdek sérelme miatt több pert is indított, ám ezek „elévülés” miatt zátonyra futottak.

Nyilván csak véletlen egybeesésről lehetett szó akkor, amikor a Humán Operátorral megkötött kölcsönszerződést nem sokkal azután írták alá, hogy az Európai Bizottság újabb négyszázezer eurós megrendelést adott az Altusnak – írja a Magyar Hírlap, valamint felveti a kérdést, hogy a kölcsön pénznemeként miért a közös európai valutát használták, amikor az iskolaszövetkezetek diákmunkásait forintban kellett Czeglédyéknek fizetniük.

Előző sztori

Kakas Béla: Identitásunkat erősíti a Csanád név felvétele!

Következő sztori

Az alapvető jogok biztosának tavalyi beszámolóját hallgatja meg az Országgyűlés