Közélet

„Ez csak álvita a Helsinki Bizottság részéről”

„Ez csak álvita a Helsinki Bizottság részéről”

2017. október 17., kedd
„Ez csak álvita a Helsinki Bizottság részéről”

A Helsinki Bizottság beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát a nemzeti konzultációval kapcsolatban jó hírnév megsértése miatt. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint ugyanakkor ez csak álvita, a jogszabályok elég világosak ebben a kérdésben – írja a hirado.hu.

A konzultációban idézik a szervezet egy állásfoglalásának részletét a határzárral kapcsolatban. A HB szerint a konzultáció azt a látszatot kelti, hogy általános véleményt mutat, miközben állításuk szerint ők csak egy konkrét ügyre reflektáltak. Korábban a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: felháborító, hogy a Helsinki Bizottság jogi úton próbálja megállítani a nemzeti konzultációt –

írja a portál

.

Dömötör Csaba

az MTI-nek azt mondta: úgy látszik, hogy a

Soros György

által támogatott szervezetek mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgárok ne nyilváníthassanak véleményt a milliárdos terveivel kapcsolatban. Az államtitkár a Magyar Idők értesülésére reagált, amely szerint a nemzeti konzultáció valamennyi kérdőívének bezúzatását és a kormányzati akció honlapjának lekapcsolását is követeli személyiségi jogaik állítólagos megsértése miatt a Helsinki Bizottság.

Mindent megtettek a bevándorlásért

Gulyás Gergely

, a Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: aki elolvassa a nemzeti konzultáció szövegét és ismeri a Helsinki Bizottság tevékenységét, akkor semmilyen valótlan állítást nem talál. Ezt egyébként maga a szervezet sem mondja. Arról van szó, hogy valós tényeket a konzultáció szerintük valótlan színben tüntet fel. A frakcióvezető kiemelte: egyértelmű, hogy az ilyen civil szervezetek, NGO-k 2015 óta mindent megtettek azért, hogy a bevándorlást az ország számára kívánatos folyamatként tüntessék fel, annak illegális formáját, a tiltott határátlépést is. Hozzátette: az ilyen esetekben is próbálták mindig a lehető legenyhébb büntetést elérni, akár nemzetközi színtéren is lejáratva az országot.

Álvita az egész?

Alapjogokért Központ szerint a Helsinki Bizottság felvetése valójában csak álvita.

Szánthó Miklós

, a központ igazgatója rámutatott: azért tartják az egészet álvitának, mert a jog elég egyszerűen fogalmaz a kérdésben. A közszereplőknek, amilyen a Helsinki Bizottság is, fokozott kritikatűrési kötelezettsége van, akár valós, akár valótlan állítások jelennek meg róluk. Ami a bizottság esetében természetesen valósak – húzta alá az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.