Czibere Károly: paradigmaváltás kellett a gyermekvédelemben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hangsúlyozta, a társadalom egy része nem is tudja, hogy egyes gyermekek milyen traumákkal és mély sebekkel érkeznek a szakellátásba, a gyermekvédelem rendszerébe. Elmondta, kötelességük segíteni őket abban, hogy fel tudják ezeket dolgozni, biztosítsák számukra az őket körbevevő gyógyító szeretet.

A napokban Bácsalmáson adták át a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató felújított lakásotthonait. Czibere Károly államtitkárt a gyermekvédelmet érintő politikai változtatásokról kérdeztük.

– Mely főbb irányvonalak mentén tett lépéseket a kormány a gyermekvédelmi rendszer átalakításáért?

– A gyermekvédelmi rendszer akkor tudja a feladatát maradéktalanul ellátni, ha az állami gondoskodásban élő gyermekek számára életre szóló esélyt teremt. Az esélyteremtés egyik eszköze a nevelőszülői szolgálat kiterjesztése. A kormány az elmúlt években szisztematikus munkával elérte azt, hogy ma már a 12 évnél fiatalabb gyermeknek nem kell zsúfolt gyermekotthonba kerülniük, hanem lehetőség van őket elhelyezni nevelőszülőknél is, ez egy fontos eszköze annak, hogy az intézményi ellátás helyett a hangsúlyt a családias környezet felé orientáljuk. Ennek érdekében a nevelőszülői szolgálatot megerősítettük, foglalkoztatási jogviszonyt kapott és a javadalmazást jelentősen megemeltük, valamint ingyenessé tettük a nevelőszülők továbbképzését is. Szociális és gyermekvédelmi területen 400 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre a következő két-három évben.

– A családias légkört hogyan kívánják biztosítani a gyermekeknek ?

– A nagy, ötven férőhelynél magasabb lélekszámú, régi kiépítésű gyermekotthonokat kiváltjuk kisebb létszámú, családias hangulatú lakásotthonokkal. Hat milliárd forintot különítettünk el erre a célra, melynek keretében lehetőséget biztosítottunk a fenntartóknak a lakásotthonok korszerűsítésére, a kormány több pályázatot hirdetett. A gyermekek feltételei mellett a felújítás a szakemberek munkakörülményeinek javítását, áldozatos munkájának megbecsülését is jelenti. Az országban több helyen, közöttük Bácsalmáson is már mindez megvalósulhatott. Az előttünk álló időszakban, 2020-ig még tizenhárom, a régi rendszerben épített nagy lélekszámú otthont zárunk be. Az itt lakó gyermekek egy része nevelőszülőkhöz kerül, akiknél ez nem megoldott, azok a fiatalok felújított, vagy teljesen új lakásotthonokba költözhetnek.

– A szakemberek milyen lehetőségekkel számolhatnak?

– Az ellátás minőségének minden eszközzel történő megújítása mellett fontos a humánerőforrás támogatása is. A közeljövőben indul el az új továbbképzési program, amelynek keretében több tízezer dolgozó számára biztosítjuk ingyenesen a továbbképzés lehetőségét annak érdekében, hogy egyrészről az ezért járó krediteket megszerezzék, másrészről a legfrissebb szakmai ismeretekkel felvértezzék magukat. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP), a tizenkét milliárd forintból megvalósuló szociális humánerőforrás-fejlesztési pályázat részeként egymilliárd forintot szán a kormány a szociális ágazatban dolgozók tevékenységét támogató képzésre, további nyolc milliárd forintot fordít továbbképzésre, két milliárd forintot vezetőképzésre, egy milliárd forintot tanfolyami képzésekre a 2020-ig terjedő időszakban. A képzések által az új nevelőszülők orvosi, gyógypedagógiai, pszichológiai ismereteket sajátíthatnak el, továbbá elsajátíthatják, miként tudnak legeredményesebben együttműködni más ágazatok szakembereivel is.

Előző sztori

Negyven eb körülményei javulhatnak a Tappancs-tanyán

Következő sztori

Parkolni vagy nem parkolni: ez itt a kérdés