Bűnmegelőzési rendezvényeket tartottak az idősek biztonságáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a megye rendőrkapitányságainak bűnmegelőzési munkatársai az Idősek Világnapja alkalmából több prevenciós előadást tartottak szépkorúak számára az áldozattá válás megelőzésével és a vagyonvédelemmel kapcsolatban.

A szegedi Senior Centerben a Mobil Vagyonvédelmi Centrummal ismerkedhetett meg közelebbről csaknem 100 nyugdíjas szeptember 28-án. A rendőrök egy nappal később az ÁGOTA Alapítvány közösségi házában mintegy 50 időskorúnak tartottak diavetítéssel egybekötött komplex tájékoztatást. A termékbemutatós csalásokra, a házaló árusításokra és a közelgő fűtési szezonra tekintettel a trükkös tüzelőárusításokkal kapcsolatos visszaélések elkerüléséről nyújtott tanácsokat az idősek nagy figyelemmel hallgatták.

A bűnmegelőzési munkatársak a prezentáció után meglepetés-versek elszavalásával és apró ajándékokkal kedveskedtek a szépkorú érdeklődőknek. Az Idősek Világnapja rendezvénysorozat október 2-án, a szegedi Kisszínházban tartott köszöntővel, prevenciós kiadványok osztogatásával, figyelemfelhívással folytatódott.

A trükkös tolvajok a házaló kereskedést, az energiaszolgáltatók általi mérőóra-ellenőrzéseket ürügyként használva megkárosíthatják a jóhiszemű lakosokat! Ennek megelőzése érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a következő óvintézkedések megtételét javasolja:

– Házalótól ne vásároljon semmilyen nem igazolt, vagy bizonytalan eredetű terméket, árut!

– Ne vásároljon tüzelőanyagot ismeretlen, vagy szórólapokon jelentkező árusoktól! Ha mégis megtették, kérjenek igazolványt, kivágási engedélyt, mázsajegyet, számlát! Jegyezze fel az adataikat, a szállítójármű típusát, rendszámát! Csak a megrendelt mennyiség ellenőrzését követően fizessék ki a vételárat!

– Idegen személyeket ne engedjen be lakásába, házába, bármilyen indokkal is érkezik!

– Amennyiben ezt mégis megtette, ne hagyja felügyelet nélkül!

– Mindegy, milyen hivatalra, hatóságra hivatkozik a belépni szándékozó, minden esetben kérjen tőlük arcképes igazolványt, megbízólevelet. Gyanú esetén hívja fel azt a szolgáltatót, szervet, amelyre hivatkozik! Győződjön meg a belépés jogalapjáról!

– Az érkezőt csak akkor engedje be, ha igazolta magát, de lehetőleg ne maradjon vele egyedül, hívja családtagját, szomszédját is!

– Soha ne váltson fel pénzt annak, aki ilyen indokkal állítja meg az utcán, vagy csenget be Önhöz! Hárítsa el kérését!

– A rosszullétre hivatkozót se engedje be, hívjon mentőt, vagy az ügyeletes orvost, illetve adja meg számára a közeli egészségügyi intézmény címét!

Előző sztori

Bálint Sándor hagyatékából nyílik kiállítás a dómban

Következő sztori

Gombásznapot tartanak a Füvészkertben