Botrányaiba bukott bele Botka László

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tiszavirág életűnek bizonyult Botka László miniszterelnök-jelöltsége. Szeged polgármestere mindössze négy hónapig volt a szocialisták jelöltje, ezalatt az idő alatt pedig számos botrány miatt kellett magyarázkodnia az országos politikai színtéren.

Botka László miniszterelnök-jelöltsége gyakorlatilag egy évtizede napirenden volt a szocialisták körében, nem véletlen, hogy a vacillálása és a hosszas kivárás miatt ráragadta a “Vaci Laci” név a párton belül – írja a hirado.hu. 2016. decemberében ő maga jelentkezett be a a miniszterelnök-jelöltségért, majd a párt májusi kongresszusán meg is választották, a 292 küldöttből 280 szavazott a szegedi polgármesterre, tehát pártja egységesen mögé állt.

A látszólag magabiztos kezdet ellenére Botka jelöltségét folyamatosan botrányok kísérték: a SZEVIÉP-ügytől kezdve az eltitkolt Rolex órákon keresztül, a vagyonnyilatkozatából eltitkolt 25 milliós luxusautóig, s az évenkénti luxusutazásokig gyakorlatilag napról napra forgott közszájon a szegedi polgármester neve negatív kontextusban. A szegedi parkolóbotrány, a Czeglédy-ügy és a kerítés lebontása körüli össze-vissza kommunikáció már csak egy méretes szög volt a saját maga által ácsolt koporsójában. A listákat övező állandósult veszekedések felőrölték a szocialista politikust, aki belebukott botrányaiba és a miniszterelnök-jelöltségbe.

Botka László hosszú utat tett meg, míg elvállalta a jelöltséget. Már 2006-ban, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét követően forogni kezdett a neve a közéletben, mint a szocilista párt nagy reménységének – írja a hirado.hu. 2016. decemberében úgy vállalta a feladatot, hogy 2016. júliusában úgy fogalmazott, nem látja reális esélyét annak, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje legyen. Ekkor hangzott el a sokat idézett mondat egy kérdésre válaszolva, így szólt az újságíró kérdése: – Ön szavazna egy miniszterelnök-jelöltre, amelyet a saját pártja a vezetőjének sem választ meg? Mire Botka erre így felelt: – Politikatörténeti kuriózum lenne. Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?

Az események 2016. decemberében, egy, a 168órának adott interjúja után vettek más irányt. Ebben három feltételt szabott: közös listát akart, olyan egyéni jelölteket, akik párttól függetlenül a lehető legjobb szavazatszerzési képességgel rendelkeznek, s végül megállapodást szeretett volna az új baloldali politikai sarokköveiről, az ellenzék legfontosabb üzeneteiről. Az MSZP elnöksége elfogadta Botka feltételeit, és a sajtóhírek arról szóltak, hogy „a párt egy emberként beáll Botka miniszterelnök-jelöltsége mögé”. Csakhogy jöttek a botrányok.

A 11 milliárdos SZEVIÉP-botrány

Az építőipari mamutvállalkozás, és annak csődje közel egy évtizede borzolja a szegediek idegeit, de márciusban újra felszínre került. A botrány lényege, hogy a szegedi, és szeged-közeli hatalmas építőipari beruházások és autópályaépítések fővállalkozója, a SZEVIÉP nem fizette ki alvállalkozóit, és így 11 milliárd forinttal nem tudott elszámolni alvállalkozói felé, akik közül volt, aki az öngyilkosságba menekült. A SZEVIÉP-et a Botka László vezette önkormányzat és a 2010 előtti szocialista kormányok milliárdos uniós támogatásokkal és megbízásokkal láttak el, Botka László pedig korábban maga avatta fel a cég új székházát. A szocialisták által felhizlalt SZEVIÉP végül 11 milliárd forintot nyelt el, nem fizette ki az alvállalkozóit és ezzel több száz kisvállalkozót hajszolt csődbe. A 2010-es választási kampány előtt tízmilliós nagyságrendben talicskázták ki a pénzt a cégből, és a szálak erősen az MSZP-hez vezetnek, az ügyben felmerült Ujhelyi István sofőrjének neve is, aki egyébként mai napig Botka embere egy önkormányzati cég élén.

A 888 májusban értesült arról, hogy Botkához közel álló személyek offshore céget is alapíthattak a SZEVIÉP pénzének eltüntetése érdekében. Szabó Bálint, a SZEVIÉP-károsultakat képviselő ügyvéd állítja, a vádiratban szereplő két vádpont, nevezetesen hogy 2008 közepétől egészen a 2010-es választások másnapjáig heti-havi rendszerességgel 1–20 milliós tételek kerültek Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő volt sofőrjének, Báló Tamásnak a cégéhez, a SZEVIÉP-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft.-hez, összességében fél milliárd forint értékben, az azt bizonyítja, hogy szegedi szocialista vezetők érintettek a botrányban. Báló Tamás jelenleg is a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának a vezetője – teszi hozzá a hirado.hu.

Luxusutazások, de fizessenek a gazdagok!

Nem sokkal később újabb hitelességi problémák merültek fel Botka Lászlóval kapcsolatban, ugyanis márciusban kiderült, hogy luxusnyaralásokra jár családjával, amikor búvárparadicsomokat keresnek fel rendszeresen évente több alkalommal is. Utazási szakértők szerint egy-egy ilyen utazás teljes költsége több millió forint is lehet.

Mennyi az annyi?

Még mindig tavaszt írtunk, amikor májusban érkezett a menetrendszerinti újabb botrány. Botkáéknál egyik vagyontárgy került elő a másik után, de persze egyik sem szerepelt a vagyonnyilatkozatában. A munka ünnepén is milliós Rolex-karórát viselt a polgármester szegedi beszéde alatt, ami miatt rá is ragadt a Rolex Laci becenév.

Napok sem kellettek az újabb lebukáshoz, nem sokkal később derült ki, hogy a Botka-család használatában van egy 25 milliós, egyedi, limitált kiadású, és fullextrás Jeep Grand Cherokee, ám ennek sem volt nyoma a vagyonnyilatkozatban. Ekkor az MSZP miniszterelnökjelöltje arra hivatkozott, hogy a kocsi nem az övé, hanem, feleségéé, aki vagyonos.

A Jeep-botrány alig csitult, fény derült arra is, hogy Botka László egy exkluzív ingatlanban, egy szegedi halastó partján él, és az ingatlan kapcsán is kimaradt egy 300 négyzetméteres földdarab a vagyonnyilatkozatból. A Fidesz közvéleménykutatása szerint ekkorra a szegediek is megelégelték a botrányokat, és egy közvéleménykutatás szerint a szegediek 86%-a úgy gondolta, Botkának el kell számolnia a vagyonnyilatkozatából eltitkolt luxustárgyakkal.

Parkolóbotrány

Hónapok óta dagad a szegedi parkolóbotrány, az ügyben jelenleg is zajlik a nyomozás. Ez azért vet rossz fényt Botka Lászlóra, mert úgy tűnik, a városvezető visszaélt a hatalmával. Miközben a szegediek országos szinten is drágán parkolhatnak – vannak körzetek, melyek Budapestnél is drágábbak – Botka a szegediek kárára több szocialista politikusnak, hozzátartozóiknak, barátaiknak teljesen ingyenes parkolást intézett el évekre Szegeden. A hírek szerint nagyságrendileg 300 ilyen jogosulatlan parkolóbérletet osztottak ki, fejenként 3 milliós értékben. A botrányban Botka és közvetlen emberei is érintettek, ezért azóta a vádlottak padján ül Botka László helyettese, a városháza jegyzője, és a polgármester kabinetfőnöke – vagyis a legszorosabb politikai szövetségesei, így nehezen hihető, hogy a polgármester nem tudott a parkolóbotrányról. Sőt, egyes hírek alapján mindez úgy zajlott, Botka László összejátszott a parkolási céggel és csúszópénzek is mehettek a szegedi városvezetéshez. Az ügyben a Főügyészség is nyomoz – teszi hozzá a hirado.hu.

Előzetesben Botka és az MSZP-DK ügyvédje

Czeglédy Csabát milliárdos csalásért vette őrizetbe NAV június közepén, mert a gyanú szerint az általa alapított diákmunka-szövetkezetek több száz diákot nem fizettek ki, és korábban szisztematikusan elcsalták a közterheket. Csakhogy mindamellett, hogy Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő, egykori alpolgármester, az MSZP és DK politikusa, Gyurcsány Ferenc és Botka László ügyvédje is. Az MSZP vezetése egy emberként állt ki Czeglédy mellett, annak ellenére, hogy az ügyvéd-politikus-vállalkozó az általa vezetett bűnszervezet terhére a nyomozás szerint 3 milliárdos ÁFA-csalást követett el, és több száz diákot lopott meg. A sztori azonban itt nem állt meg, egy múlt heti hírben Szabó Bálint, a SZEVIÉP-károsultak képviselője azt állította, Czeglédy Csaba Botka László megbízásából több tízmillió forinttal akarta elhallgattatni a szegedi ügyvédet.

Kommunikációs katyvasz

Botka miniszterelnöki esélyeit nagyban rontotta a Reutersnek adott májusi nyilatkozata is, amelyben elismerte, hogy a szocialisták hatalomra kerülése esetén azon fognak dolgozni, hogy minél gyorsabban lebontsák a kerítést a magyar-szerb határszakaszon, később mégis azt állította, hogy a kerítés addig marad, amíg a magyarok félnek.

Az összefogás vesszőfutása

Botka László 2017 februárjában keményen nekiment Gyurcsány Ferencnek, akiről azt állította, hogy hazudott és személye csak akadályozza a baloldali összefogást. “Aki a választók szemébe hazudott, tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia” – mondta az ex-miniszterelnöknek címezve, s a 2002 és 2010 közötti politikát kritizálva. Később az ATV-ben úgy fogalmazott, hogy nem szórakozik az összefogósdival, Gyurcsány pedig hazudik.

Botka ígérete egymillió új szavazó megszerzése volt a szocialistáknak, ám a közvélemény-kutatási eredmények folyamatosan a párt gyengüléséről tanúskodtak. Ekkor már világossá vált, hogy Botka “kikényszerített összefogását” csak erőből lehet végigvinni.

Augusztus végén aztán meglepő fordulatot kommunikált az addig Gyurcsánytól elzárkózó MSZP. Molnár Gyula azt nyilatkozta, hogy a Gyurcsány-kérdés nem lehet akadálya a kormányváltásnak, miközben közel egy évig hajtogatta Botka, hogy Gyurcsánnyal soha nem áll össze.

Másnap Botka László új ajánlattal kereste meg a kisebb baloldali pártokat egy közös lista érdekében, ahol közös jelöltek állítását is javasolta. Egy nappal később Lattman Tamás bejelentette, hogy Botka feltűnéséig ő volt a demokratikus ellenzék civil miniszterelnök-jelöltje. Állításait az MSZP vezetői tagadták, míg a Demokratikus Koalíció vezetői elismerték, hogy tárgyaltak jelöltségéről az MSZP-vel, az Együtt és a Párbeszéd pártokkal. Egy ilyen meglepő kijelentés után a Medián dobta le az újabb bombát Botka Lászlóra és az MSZP-re. A közvélemény-kutató 9 százalékra mérte az MSZP-t, ami az elmúlt 25 év legrosszabb eredménye.

A párt szóvívője a Sztárklikk oldalnak úgy fogalmazott, “Botka László alkalmasságával kapcsolatos kérdőjelek folyamatosan nőttek, mára a kritikus szintet értek el. Botka folyamatos támadásai a DK ellen a DK-ban veszélyesen hiteltelenné tették a szegedi polgármestert. Igen, ez pontosan ezt jelenti, a Demokratikus Koalíció nem támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét.”

Október 2-án, hétfőn Botka László bedobta a törölközőt és megbukott

Lemondását azzal magyarázta, árulók lehetetlenítették el a munkáját, és nem tudott a politikájához kint és bent támogatókat gyűjteni. Ennek ellentmond, hogy 95%-os egységben emelte pajzsra az MSZP, és párttársa, Szanyi Tibor is, aki személyes blogján kérdésekre és felvetésekre így kommentálta Botka bukását: ”Nézd! Én eskü alatt mondom, hogy az MSZP semelyik szegletéből nem hallottam olyat, hogy közülünk a Botkát bárki is le akarná váltani, senki olyannal nem beszéltem, aki meg akarta volna fúrni. (…) Itt-ott volt lepkefingnyi morgolódás is, de az mindig van. Én még soha, egyetlen vezetőnk mögött sem láttam olyan egységet, mint most Botka esetében.”

A botrányról-botrányra botladozó, egyre romló esélyekkel rendelkező Botka László kilátásait tehát a baloldal állandó veszekedése csak súlyosbította. Már nem csak hiteltelennek, hanem alkalmatlannak is tűnt. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje hivatalosan csak 4 hónapig húzta miniszterelnök-jelöltként, és elképzelhető, hogy örökre megpecsételődött a sorsa, és a jövőben Szeged polgármesterségét, és ezzel az MSZP az egyik utolsó bástyáját is elveszítheti.

Előző sztori

Kutya okozta tragédia – Felfüggesztettet kapott a deszki pár

Következő sztori

Négy évre ítélték a balesetet okozó pilótát