Írjon nekünk

Közélet

Bordány hős fiú képében őrzi az ’56-os forradalom emlékét+ FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:A Pesti srác szobránál emlékeztek meg az ’56-os szabadságharcól a nagyközség általános iskolájának tanulói és dolgozói, valamint az önkormányzat tagjai.

„Minden háborúnk és harcunk az összefogásról szól, így volt ez 1956-ban és a mai napon is” – nyitotta meg a megemlékezést Tanács Gábor Bordány polgármestere. Kiemelte, példaértékűnek tartja azt a cselekvő hazaszeretetet, amely az ’56-osokat jellemezte. Juha Richárd Attila ‘Pesti srác’ hős fiút ábrázoló szobra jó példával szolgál a felnövekvő generációnak, a Honvéd utcában méltó helye lesz az emlékezésnek, nemcsak az ötvenhatos hősök, hanem bármely magyar honvédőrre emlékezvén. B. Nagy László országgyűlési képviselő beszédében elmondta, a hatvanegy éve történt eseményekre a magyar nemzetnek kötelessége emlékezni. „Nagyon örülök, hogy a bordányi közösség egy szobor képében is őrzi, azok emlékét, akik vérüket adták a magyar szabadság eszméjéért. ” – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, ma is ugyanolyan veszélyek fenyegetik a hazát, mint a szabadságharc idején. „Veszélybe került az önállóságunk, a szabadságunk, hisz most is mások akarják megmondani, hogyan éljünk, hiszen sokaknak nem érdeke, hogy Magyarország önálló politikát folytasson” – fogalmazott B. Nagy László.

„Főváros, meghajtom fejemet előtted!
Most lettél e forró napokban honommá,
hogy hűségből vérre menő vizsgát tettél.
Áldjon meg téged a magyarok istene!
Nem szántad magadat halomra követni,
magasra emelted háromszínű zászlónk.
S a megcsúfolt címért szívedre öltötted,
zengvén a szép Himnuszt, az évekig némát.
Verje meg az isten, veretlen ne hagyja,
lobogó hitünket ki lábbal tiporta
s az idegen fegyvert ölésünkre hozta!”

– szavalták az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedik osztályos tanuló Kónya Lajos A Magyarokhoz című versét. Ezt követően a Borostyán Dalkör előadását halhatták a résztvevők.

Majd az újonnan felállított szobor lábánál Bordány Nagyközség Önkormányzata nevében koszorút helyezett el, Tanács Gábor és Kiss-Patik Péter alpolgármester valamint B. Nagy László és munkatársa, Magyar László. Az iskola nevében pedig Ocskó Zoltán igazgató és Kálmán László igazgatóhelyettes. A koszorúzás után az alsó tagozatos diákok helyezték el az emlékezés zászlajait. Ezt követően Ocskó Zoltán kiosztotta az Álmaim iskolája rajzpályázat nyerteseinek okleveleit, majd a Borostyán dalkör vezetésével a résztvevők zárásként elénekelték a Szózatot.

Kommentek

Közélet

Modern Városok Program: Atlétikai centrumok épülnek Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kormány azon dolgozik, hogy kimozdítsa Szegedet az évtizedes mozdulatlanságból.

Tovább olvasom

Közélet

Egy 1969-es úttörőcsapat üzent a Rókusi iskola diákjainak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A tartalmára több százan voltak kíváncsiak, a feltárásáig még azok sem árulták el mit rejt az üzenet, akik részt vettek az elhelyezésében.

Tovább olvasom

Hírzóna

Márki-Zay és neje költségvetési csalást is elkövethetett?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Origo szerint trükkös módon próbálták elkerülni az adófizetést.

Tovább olvasom

Aktuál