Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Sport

Benedek Tibor a feleségekre is figyelt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Mentor(h)áló és az Ifjúsági Ház Pedagógiai esték sorozatának vendégeként érkezett Szegedre a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki karrierjéről és tapasztalatairól mesélt a közönségnek.

A jelenleg az UVSE-nél szakmai igazgatóként dolgozó Benedek Tibor nem azért kezdte a vízilabdát, hogy olimpiai bajnok legyen – a gerincferdülése javítására ment le az uszodába. Mostani feladata alapján azonban jól látja, hogy mára megváltoztak az elvárások, mert a szülők nagy része úgy engedi el a gyerekeket a medencébe, hogy olimpiai bajnok legyen. Ugyanakkor a vízilabdában pont ezt a csábító, hiszen a labdajátékok közül itt van a legnagyobb esély arra, hogy valakinek ötkarikás játékokon aranyérmet akasszanak a nyakába, ami mára – köszönhetően az elért sikereknek – szinte elvárás lett, így a vízilabdát az a mondás övezi, hogy egy ezüstérem már kudarcnak számít. Benedek szerint viszont ettől is jó a honi sportág, mert a gyerekek ezt hallják minden nap, ennek szellemében nőnek fel.

“1996-ban egyedül akartam megnyerni az olimpiát, de az utolsó támadás a spanyolok ellen nem sikerült. Gerendás Gyuri akkor azt súgta nekem a meccs után: leszel te még olimpiai bajnok! Ekkor ezt nem hittem el neki” – folytatta a később három aranyat is nyert Benedek Tibor. Később azonban jött az új generáció, Kásás Tamás, Molnár Tamás, Fodor Rajmund és a többiek, akiknél az volt a legnagyobb különbség, hogy győztes mentalitással ugrottak a vízbe: nem a vereséget akarták elkerülni, hanem minden áron győzni akarták. Bár ez az csapat az első évében, 1997-ben Európa-bajnokságot nyert, saját bevallása szerint mégis a Danone túró rudi-reklámjából ismerték többen, mintsem a vízilabda miatt – ezt az áttörést a Sydney-ben szerzett olimpiai arany hozta meg. Ide bár negatív előjelekkel érkezett, hiszen bőrbetegségére használt kenőcse tiltott szert tartalmazott, amit nem jelentett be – így nyolc hónapot kellett kihagynia. Az olimpiai felkészülésen már ott lehetett, azonban nem tudott gólt lőni a torna előtt – így Kemény Dénes külön elbeszélgetett vele, ahol csak annyit kért a kapitánytól, bízzon benne.

*-*”Az edzői pályámon is megtapasztaltam: az a játékos, aki nem érzi a bizalmat, az a játékos rosszabbul is teljesít. Nagyon ritka, ha valakiből ez azt váltja ki, hogy még keményebben dolgozik. Én is csak bizalmat kértem Dénestől”

– fogalmazott a korábbi klasszis játékos.

Százból egyszer sikerül

Arra a kérdésre, hogy szorgalomra vagy tehetségre van inkább szüksége egy játékosnak ahhoz, hogy sikeres legyen, egy német tornász példáját hozta fel, aki mintegy nyolcszáz alkalommal próbálta megcsinálni a Kovács-szaltót, de csupán nyolcszor sikerült neki, azaz nagyjából százból egyszer. “Ez mutatja azt, hogy lehet tehetséges valaki, de szorgalom is kell. Aki eljut egy olimpiai aranyig, abban biztos, hogy ott van mindkettő” – mondta Benedek Tibor.

Kitért rá, az első olimpiai aranyat követően négy évvel később, Athénban a csapategységnek köszönhették a győzelmüket: a szerbek elleni fináléban rosszul kezdtek, az utolsó negyed előtt pedig kétgólos, 7-5-ös hátrányban voltak, de végül sikerült fordítaniuk – az utolsó nyolc perc előtt Kemény Dénes csak annyit mondott nekik, ne kapjanak több gólt. Sikerült, három gólt lőve Magyarország fordított, és megvédte olimpiai bajnoki címét – Benedek ebből azt vonta le, a legkiélezettebb helyzetekben a legegyszerűbb üzenetek segítenek.

Ha már a csapategység: Athén után már jóval nagyobb különbségek voltak a csapattagok korát illetően, ez az olló pedig azóta csak tovább nyílt, hiszen a tavalyi olimpián szereplő, általa irányított csapatban a 17-től a 37 éves játékos volt ott.

*-*Szerinte ahhoz, hogy összeálljon egy válogatott, alapvetően négy dologra van szükség: időre, vagyis közösen elvégzett munkára, megfelelő tapasztalatra, megfelelő hozzáállásra (azaz nem szabad, hogy egy-egy negatív teljesítmény lehúzza a többieket is, egyúttal mindig legyen kiemelkedő játékos is), és tiszta, világos feladatleosztásra.

Kemény Dénes távozásával ülhetett le a válogatott kispadjára: nem szerette volna ugyanazt hozni, mint az elődje, hiszen ekkor csak egy rossz másolat lett volna. Védekezésben próbált szigorítani, támadásban meghagyta a szabadságot, viszont a videóelemzésekben nagyon hitt, megpróbáltak minden lövést kiemelezni az ellenfél minden játékosától. Szereti elkerülni a csöndet az uszodában, ugyanis a 2001-es, szintén hazai rendezésű Eb-ről két negatív élménye is van: az egyik, amikor több ezer ember előtt ha csak egy valaki is, de azt kiabálja, hogy ébresztő. A másik pedig, hogy a feleségek és barátnők panaszkodtak legtöbbet az Eb alatt, mondván nekik jutottak a legrosszabb helyek. Ebből tanulva 2013 októberében már előre legfoglalta a legjobb helyeket a 2014-es, budapesti Eb-re.

A tavalyi olimpiáról elmondta, a Montenegró elleni negyeddöntő előtt Aleksandar Ivovicra készültek külön, még egy Trójából kölcsönzött videóval – ez viszont nem sikerült, a Jug Dubrovnik klasszisa három gólt lőtt, és végül ötméteresekkel elveszítették a meccset, így nem fértek be a legjobb négy közé, ami elvárás lett volna. Nagyjából egy éve, tavaly októberben mondott le a kapitányi posztról, és ahogy zárta, sokat kritizálta az utánpótlás-képzést, az UVSE szakmai igazgatójaként most tehet azért, hogy ez a helyzet változzon.

A Benedek Tiborral készült interjúnkat hamarosan olvashatják portálunkon!

Tovább olvasom

Sport

Egy kiállítás okozta az SZVSE vesztét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Két forduló után pont nélkül állnak a vasutasok.

Tovább olvasom

Sport

Továbbra is nyeretlen a Szeged-Csanád GA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Szentlőrinccel a Merkantil Bank Liga 3. fordulójában.

Tovább olvasom

Hírzóna

Győzelemmel zárta menetelését a kupában a szegedi vízilabdacsapat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Harmadik helyen végzett az alsóházban.

Tovább olvasom

Aktuál