Közélet

Az állatok világnapjára készül a Csongrád Megyei Kormányhivatal

Az állatok világnapjára készül a Csongrád Megyei Kormányhivatal

2017. október 2., hétfő
Az állatok világnapjára készül a Csongrád Megyei Kormányhivatal

Egyedülálló kiállítással készül az állatok világnapjára a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Október 4-én, szerdán különleges, egész napos programmal várják az érdeklődőket Szegeden, a Rákóczi téri, központi épületben.

Az eseményen először lesz látható például egy olyan kiállítási anyag, amely 150, a hatóság által elkobzott tárgyat mutat be. A tárolókban megtekinthető eszközök a Magyarországra jogellenesen behozott, a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) végrehajtása során kerültek elő. Emellett állateledel gyűjtéssel, állatsimogatóval, rendhagyó természetismeret órák sorozatával és alkotópályázat meghirdetésével hívják fel a figyelmet arra, hogy kötelességünk védeni a természet értékeit. A TeSzedd! akció keretében végzett hulladékgyűjtéssel kezdődött a Csongrád Megyei Kormányhivatal őszi, környezetvédelmi és természetvédelmi programja. Akkor száz önkéntessel öt szegedi közterületet tisztított meg a lakossági szeméttől a szervezet. Októberben három, a természetvédelem jelentőségét hangsúlyozó világnapról fog megemlékezni a hivatal egy széleskörű, szakmai együttműködésnek köszönhetően.

Egyedülálló kiállítás nyílik a világnapon

Az állatok világnapján, október 4-én 10 órakor nyílik a Rákóczi téri épületben és október 24-én, az Éghajlatvédelmi világnapon zárja majd kapuit Lásd és Védd! elnevezéssel az a tárlat, amelynek anyagát a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint a Szegedi Vadaspark bocsátotta a Szegedi Járási Hivatalon belül működő, megyei környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság rendelkezésére. Az illegális kereskedelem veszélyeit bemutató időszakos kiállítás, amelyet dr. Juhász Tünde kormánymegbízott ajánl az érdeklődők figyelmébe, méltán nevezhető egyedülállónak, mert ebben az összeállításban, ekkora mennyiségben és ilyen céllal eddig sehol az országban nem voltak még láthatók az itt bemutatásra kerülő tárgyak. A tárlat megtekintése során számos megdöbbentő információval szembesülhet a látogató arról, hogy a vadon élő állatokat miért vadásszák jogellenesen, mit készítenek bőrükből, agyarukból, belső szerveikből és hogyan próbálnak meg mindezekkel illetéktelen személyek - a hatóságokat kijátszva - kereskedni. Látható lesz egyebek mellett ocelot szőrme, fókabőr, varánuszbőr, kígyóbőr, de még feldolgozott állati epehólyag is.

Rendhagyó természetismeret órák egész hónapban

Az állatok szeretetére és tiszteletére nevelő kiállítás közel egy hónapon át lesz megtekinthető és ez idő alatt rendhagyó természetismeret órákat is tartanak a szervezet munkatársai, amelyre elsősorban általános és középiskolás csoportok jelentkezését várják. Október 4-én, a megnyitó napján az első rendhagyó természetismeret órával egybekötött tárlatbemutatót 10:30-tól

Czirák Zoltán

, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának szakértő munkatársa tartja, aki 20 éve kiemelten foglalkozik a CITES végrehajtásával. A rendhagyó órákat minden alkalommal természetvédelmi totó színesíti, amit az előadáson elhangzottak alapján tudnak a gyerekek kitölteni. Állatsimogató és állateledel gyűjtés: A megnyitóhoz kapcsolódóan állatsimogatót, állateledel gyűjtést is szervez a hivatal. Egész hónapban várják a felajánlott tápokat, konzerveket, hogy továbbadják a Tappancs Állatvédő Alapítvány számára. Állatsimogató csak a nyitó napon lesz, itt az alapítvány jóvoltából kiképző kutyusokat, valamint a Vadaspark kisállatait, többek között tatut, és görög teknőst lehet közelről megcsodálni.

Rajz-, és alkotópályázat a természetszeretet jegyében

Szintén a nyitónapon hirdeti meg a Kormányhivatal a „Szeretem a természetet” című rajzpályázatát, amelyre elsősorban óvodások és kisiskolások pályamunkáit várja. A nagyobbak számára „Hulladékból állatka” címmel alkotópályázatot írnak ki, abban bízva, hogy a felsős és középiskolás diákok között ez is segítheti a környezettudatos szemlélet erősödését. Az alkotókedvet kívánja serkenteni a kreatív sarok, amelynek során a kiállítást megtekintő diákok ízelítőt kaphatnak arról, mi mindent tudnak szelektív hulladékból készíteni. A pályázatok kiírása és a rendhagyó természetismeret órákra való bejelentkezés lehetősége a www.csmkh.hu oldalon elérhető.

További októberi rendezvények

A természetvédelem és környezetvédelem fontosságára még további két programmal hívja fel a figyelmet októberben a hivatal: 21-én a Földünkért világnapon a Vadasparkba települnek ki a hatóság szakemberei, ahol ökolábnyom számítással, természetvédelmi totóval és a parlagfű elleni küzdelem bemutatásával hívják majd fel a családok figyelmét arra, hogy Földünk élővilágáért közös felelősséggel tartozunk. Október 24-én, az Éghajlatvédelmi világnapon kihirdetik a két pályázat eredményét a Kormányhivatal Rákóczi téri épületében és ezen a napon várja utoljára az érdeklődőket az illegális kereskedelem veszélyeit bemutató kiállítás. A rendezvényen bemutatkozik a Csongrád Megyei Önkormányzat Klímastandja is. A Csongrád Megyei Kormányhivatal és együttműködő partnerei célja az egész hónapos rendezvénysorozattal egyértelműen a figyelemfelhívás, Földünk értékeinek megőrzése érdekében! Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a napon halt meg Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje. A rendalapító a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Az iskolák és a lakosság a Szegedi Járási Hivatal Hivatalvezetői Titkárságán jelentkezhetnek be a rendhagyó természetismeret órákra Nagy Ágnesnél (tel: 62/561-634) vagy Kocsis Krisztinánál (tel: 62/561-630).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.