A zsiráf lett az állatok királya – A kormányhivatal fiatal alkotókat díjazott + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rajzoltak, valamint a már kidobás szélére került csomagolóanyagból, PET-palackból, egyéb tárgyakból készítettek állatkákat kreativitásukat megmutatva diákok a Csongrád Megyei Kormányhivatal alkotópályázataira. A hivatal az éghajlatvédelmi világnapon ismertette az eredményeket, a megyei önkormányzat klímastandjánál érdekes feladatokkal várták a gyerekeket.

Az éghajlatváltozást és annak hatásait állította középpontba a kormányhivatal a világnap alkalmából tartott tematikus napján. Előadásokkal, tárlatvezetéssel és eredményhirdetéssel zárult a Lásd és Védd! című kiállítás, amely egyben az októberi természetvédelmi rendezvénysorozat záróeseménye volt. A tárlat részét képezte 150, a hatóság által elkobzott tárgy, amelyek a Magyarországra jogellenesen behozott, a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) végrehajtása során kerültek elő. Az érdeklődők láthattak többek között medve epét, krokodilkonzervet és kígyóbőrből készült táskát is. A Rákóczi téri épületben Gulyás Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető helyettese tartott előadást arról, hogyan befolyásolja megyénk jövőjét az éghajlatváltozás, majd Ezer Ádám, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai ügyintézője fejtette ki az éghajlatváltozás régiónk élővilágára gyakorolt hatását.

A kiállítás zárónapján ismertették a hivatal által korábban meghirdetett alkotópályázatok eredményét. Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, a közigazgatás szereplőinek is ki kell venniük a részüket a természeti értékeink megőrzésében mind az ismeretterjesztés, mind a feladatellátás terén. A gyermekeket a pályázatok útján kívánták megszólítani, felhívni a figyelmüket a természetvédelem fontosságára, annak szerepére. A „Hulladékból állatka” alkotópályázat győztese, Bönde Boglárka, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti iskola tanulója lett. Második helyen végzett Szabó Viktória, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskolából, a harmadik helyet Németh Olivér, a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjának alkotása érdemelte ki. Bönde Boglárka hírportálunknak elmondta, a pályázatra egy zsiráfot formált meg, többek között joghurtos doboz felhasználásával. Kedveli az állatot, más alkotópályázaton is szerepelt már eredményesen.

A „Szeretem a természetet” rajzpályázat győztes alkotója, Rekett-Nagy Abigél, a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója lett, második helyen végzett Zánthó Anna Regina, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola diákja, a harmadik helyezettnek járó díjat Tábit Vivien, a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola pályázója érdemelte ki. A kormányhivatal különdíját átvehették a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola kézműves szakkörének tanulói, a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 4. b osztálya, valamint a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Maci-csoportja.

A világnap alkalmából a Csongrád Megyei Önkormányzat klímastandja is várta az érdeklődő gyermekeket érdekes feladatokkal, játékokkal. Sipos-Kovács Mónika projektmenedzser elmondta, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban nyertek támogatást egy megyei klímastratégia kidolgozására, amelynek keretében kialakítottak egy klímastandot. „A kisiskolásokban a klímatudatosságot kívánjuk erősíteni játékos feladatokkal. Kézműveskedtünk, különböző anyagok újrahasznosításával készítettünk baglyocskákat, valamint klíma-totóval is készültünk. A megyét bejárta a klímastand, széles körben igyekeztünk hozzájárulni a szemléletformáláshoz” – ismertette a projektmenedzser.

Az éghajlatvédelmi világnapot 2009-ben rendezték meg először, hogy felhívják a figyelmet bolygónk sebezhetőségére, a klímaváltozás lassításának fontosságára. Az ötlet a 350.org nevű nemzetközi klímavédelmi mozgalomtól származik, amelyet az amerikai Bill McKibben környezetvédő és író hozott létre 2008 márciusában, hogy cselekvésre ösztönözze a Földünk jövőjéért tenni akaró embereket.

no images were found

Előző sztori

Tisztítják az Algyő és Szeged közötti ivóvízvezetéket

Következő sztori

A szakértők szerint beszámíthatatlan az ügyész meggyilkolását tervező férfi