Kin gázol át legközelebb Botka?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Okiratnak adtak ki egy egy önkormányzati bizottsági állásfoglalást a Mars téri piac ügyében, így tudta ledózeroltatni a területet a szegedi önkormányzat. Az egyik megkárosított kereskedő szerint Botka László szegedi családokon gázolt keresztül, szegedi családokat semmizett ki és tett tönkre azért, hogy trükkök tucatjaival elérhesse a célját.

A Mars téri piac 2009-es ledózerolása kapcsán született újabb feljelentés, miszerint a Botka-féle városvezetés által ledózeroltatott terület és az ingyenesen osztogatott parkolóbérletek esetében is felmerülhet a rendőri vezetők büntetőjogi felelőssége – írja a Magyar Hírlap.

Hiába kapott hírt a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság arról, hogy a Mars téri piacon a kereskedők építményeit „illegálisan el kívánják bontani”, a rendőrség azonban nem óvott, sőt ellenkezőleg, az éj leple alatt a piac ledózerolásához asszisztált. Méghozzá annak ellenére, hogy a bontással megbízott cégnek nem volt bontási engedélye. Mindössze egy önkormányzati bizottsági állásfoglalást sikerült felmutatni, amit okiratnak néztek.

Ez egyike azoknak az új dokumentumoknak, amelyek alapján az egyik károsult kereskedő újabb feljelentést tett csalás, hivatali befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, kényszerítés, zsarolás megalapozott gyanújával.

A Mars téren 2009. november 29-én tizenhat felépítmény, négy önálló ingatlan és tizenkét bódé semmisült meg, amelyek összesített vagyoni értéke több mint háromszázmillió forint – áll a feljelentésben. A szegedi városvezetés a bontási engedély nélkül végrehajtott akciót úgy próbálta meg legalizálni, hogy a dózerolást „áthelyezésnek” minősítette.

Az újonnan előkerült iratok szerint Botkáék az akció előtt a vagyongazdálkodási és városüzemeltetési bizottságot hívták össze, hogy valamilyen jogalapot találjanak, ám ennek elnöke „nem vállalta a törvénytelenséget” – írja a feljelentő. Így került a Mars téri piac ügye a jogi bizottságot vezető, s Botka László bizalmi emberének számító ügyvéd, az MSZP-s képviselő, Pintér Ferenc elé, aki jobb híján kitalálhatta az „áthelyezés” tervét. Ugyanakkor a hatályos építési hatósági rendelet szerint egy építmény elmozdítását, vagyis áthelyezését kizárólagosan csak építési engedély birtokában lehetett volna elvégezni.

“Az a legszomorúbb, hogy feltehetőleg és érzéseink szerint Botka László szegedi családokon gázolt keresztül, szegedi családokat semmizett ki és tett tönkre azért, hogy trükkök tucatjaival elérhesse a célját: önthesse a pénzt a betonba vagy máshova. Legközelebb kiken fog keresztül gázolni, hogy célt érjen? – jegyezte meg lapunknak Tóth Péter egykori Mars téri kereskedő, akinek ugyancsak ingatlan jellegű építménye volt a területen 36 éven keresztül, ám az ő magántulajdonát is eldózerolták 2009. november 29-én.

Előző sztori

Novák Katalin: nő a családalapítási kedv Magyarországon

Következő sztori

Tuzson: megkezdődött a Soros-terv végrehajtása