„A forradalom bölcsője Szeged” – Megemlékezések a nemzeti ünnepen

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendhagyó történelemórákkal, könyvbemutatóval és megemlékezésekkel adózik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének Csongrád Megye Önkormányzata és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Szegeden a forradalom bölcsőjében a közösen szervezett rendezvények sora október 23-án kezdődik és november 6-án zárul.

A nemzeti ünnep napján 16:30 perckor kezdődik a megemlékezés, amelyet a hagyományoknak megfelelően a Rerrich Béla téren, a Melocco Miklós alkotta Szabadság pillangója című emlékmű mellett tartanak. Az ünnepségen, Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei szervezetének elnöke mond köszöntőt, majd a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adnak műsort. Az ünnepség szónoka B. Nagy László, országgyűlési képviselő, a megye fejlesztési biztosa lesz. A rendezvényt ezúttal is koszorúzással és mécses gyújtással zárják, majd 18 órától emlékező szentmise kezdődik Szeged fogadalmi templomában, a Dómban, amelyet Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrál.

Október 24-től 27-ig rendhagyó történelemóráknak lehetnek részesei általános és középiskolások a Kormányhivatal Rákóczi téri épületében kialakított Pártkontroll szobában, amely a szocializmus korszakának közigazgatásáról nyújt hiteles képet. A különleges tárlat ifj. Komócsin Mihály egykori irodájában kapott helyet, ott, ahol a megyei pártbizottsági titkár irányította Csongrád megyét a pártállami diktatúra idején.

November 4-én, a szabadságharc leverésének évfordulóján az áldozatokra, a veszteségre emlékeznek, Tóbiás Klára szobrászművész Magyar Piéta című alkotásánál. Itt Karol Biernacki történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára igazgatója mond beszédet, majd mécsesek gyújtásával adóznak a mártírok és a meghurcoltak emlékének.

November 6-án, 16 órától Bálint László állambiztonsági kutató legújabb könyvét, A hálózati nyilvántartás szereplői – Az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében című kötetet mutatják be a Pártkontroll szobában. A forrásmunka egyedülálló, hiszen közreadja azon szegediek és Csongrád megyeiek névsorát, akik az államvédelmi, majd állambiztonsági hálózati nyilvántartásban szerepeltek. A szerzővel Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója beszélget.

A rendezvények sajtónyilvánosak és minden érdeklődőt várnak a közös ünneplésre a szervezők!

Előző sztori

Újabb 90 milliós kölcsönre bukkantak Czeglédy és Gyurcsány között

Következő sztori

Íjászat: Banda az élcsoportban rangsorolt