Közélet

A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek

A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek

2017. október 18., szerda
A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek

Az idősödés egyáltalán nem az életkorról szól, a huszonévesek és a harmincasok például sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek egy reprezentatív nemzetközi felmérés szerint.

A McCann Worldgroup cég szerdán Budapesten ismertette Truth About Age ("igazság az életkorról") címmel megjelent globális kutatását, amelyben magyarokat is megkérdeztek az időskorról, az idősödésről. A 36 országban, mintegy 24 ezer ember megkérdezésével végzett felmérésben több mint ezer, 20 és 70 év közötti magyar válaszadó vett részt, a minta a magyar lakosságra nézve is reprezentatív volt - írták. A közlemény idézi a cég budapesti stratégiai igazgatóját, Marina Nikset, aki szerint a kutatás alapján át kell értékelni az időskorról szóló gondolkodást. A felmérés szerint a 70 év feletti magyarok csaknem 7 órát mozognak aktívan egy héten, bő másfél órával többet, mint a huszonévesek. Ugyanakkor online játékokkal is több időt töltenek, mint fiatalabb honfitársaink: a 70 év felettiek csaknem 6 órát, míg a 20-30 évesek 4,7 órát játszanak a weben. A felmérés szerint majd minden országban, így Magyarországon is azt mondták a 70 év felettiek, hogy az időskor legnagyobb előnye a szabadság. Szinte nincs is olyan életkor, amikor igazán öregnek érzi magát az ember. Tízes skálán, ahol 1 a nagyon fiatalt, míg 10 a nagyon öreget jelzi, a huszonévesek saját magukat 3-asra értékelték, míg az 50-60 év közöttiek 4-esre, de 70 felett sem mentek 4 fölé a válaszadók - írták. A felmérésből az is kiderült, a válaszadók 72 százaléka azt állítja, hogy az ember soha nem túl öreg ahhoz, hogy ismerkedjen. A világ többi részéhez képest azonban Magyarország valamivel konzervatívabb: míg más országokban az 50 év felettiek mindössze 20 százaléka vélte úgy, hogy a szexuális életnek 55 éves kor felett vége van, hazánkban ez az arány elérte a 30 százalékot. A marketingszolgáltatásokat nyújtó cég kutatása szerint a magyarok 28 évesen érzik magukat a legboldogabbnak, 34 évesen a legproduktívabbnak, és 37 éves korban érzik a legnehezebbnek az életet. 60-70 éves korban viszont egyre inkább úgy érzik az emberek, hogy a média és a hirdetők kevésbé szólnak hozzájuk, kevésbé értik meg őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.