Közélet

A bioépítészetben a jövő?

A bioépítészetben a jövő?

2017. október 3., kedd
A bioépítészetben a jövő?

Kiss Ernő és Monostory Péter szerint a megújuló bionergiáé a jövő, és ezért vissza kell térni a vályogtéglával való építkezéshez, s szükséges szélerőmű parkok létrehozása is.

Huszadik alkalommal rendezik meg az Újszegedi Bioépítészeti Napokat október 10. és 12. között, melyet 2003 óta a Bálint Sándor Művelődési Házban tartanak meg. Az egész mozgalom, amely a bioépítészet köré szerveződik, még az 1980-as évek során alakult ki, ekkoriban szűnt meg Magyarországon a panellakások építése.

Makovecz Imre

ebben az időszakban tartotta az első elő kiállítását a napfény városában. A szervezők számára napjainkban is nagyon fontos a szakmai színvonal biztosítása, aminek minden évben igyekszenek eleget tenni. A Kiss Ernő úgy fogalmazott, a három alappillérük, a „szentháromság”, azaz a bioépítészet, a magyar organikus építészet és a népi építészet. „Fontos, hogy az építkezés lehetőleg minél kevesebb környezetterheléssel járjon. Azonban az ipar erre még nem állt rá” – emelte ki

Monostory Péter

, a Magyar Bioépítészeti Egyesület elnöke. Korábban

Szász János

, okleveles építészmérnök végzett a hőtárolással kapcsolatos kutatásokat a Pécsi Napház megalkotásának keretében. „Mindenre van eszköz, kizárólag gazdasági és politikai szándék kérdése ezek megvalósítása” – húzta alá Monostory Péter, aki szerint ötven év múlva nem lesz élhető a Föld, ha minden így megy tovább. A bioépítészetben az építőanyag a szárított vályogtégla. A legfontosabb, hogy ne legyen sugárzás, viszont alkalmas legyen újrahasznosításra és a gazdaságilag is kifizetődő megoldás szülessen. A természet pedig képes legyen egy idő után befogadni ezeket az anyagokat. „Nem elég a házak szigetelése. Környezettudatos szemlélet kell. Az egész várostervezést át kell gondolni” – mondta el Monostory Péter.

A huszadik bioépítészeti konferenián többek között előadást tart Szász János az „Ahogy elkezdődött a magyar bioszolár építészet hőskora” ,

Kazinczy Gyöngyvér

„Egy környezettudatos házfelújítás története” , és

Fritz Péter

az „Ökoház, okosház, passzív ház, közel null energiafelhasználású épület” címmel. „Nem mindegy, hogy energiatakarékosak vagy környezettudatosak vagyunk” – összegezte Monostory Péter. A konferencián vályogépítők is részt vesznek, akik a modern épületekről is beszélnek. Kiss Ernő elmondta, hogy a bioépítészet jó, és ő személy szerint nem kifejezetten atomenergia párti. Véleménye az, hogy Magyarországon nincs szükség az atomenergiára, mert az a kommunista időszakban kellett, amikor erőltet iparosítás folyt az egész országban. „Lehet egy lakótelep is energia hatékony, ha napelemek és szélerőmű park biztosítja az energiaellátását” – emelte ki Kiss Ernő, a Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója. A vízerőművekre kitérve a két szakember szerint megfelelő hatástanulmányok elvégzése után lehetőség nyílna akár újak építésére, bár ez valamilyen szinten biztos befolyásolná az állatok élővilágát. Lehetséges a folyókból hőszivattyúval a hőenergia kinyerése, amire rendelkezésre állnak a megfelelő technikai eszközök, és még erőműveket se kellene építeni hozzá. Monostory Péter szerint a Tisza szabályozásánál olyan hibákat követtek el, amelyekből végül nagy árvizek lettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.