Továbbra is zavaros a szegedi ivóvíz

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sárga és szagos – ismét az ivóvízre panaszkodtak a szegedi lakosok. A vízmű tájékoztatása szerint, a Szeged-Algyő ivóvízminőség-javító program elindítását követően a jelzett problémák átmenetileg jelentkezhetnek. A víz intenzív folyatás, öblítés és ülepítés után fogyasztásra alkalmas.

„A Tiszában is fürödhetnék ennyi erővel, olyan a víz a kádban. A fehér ingeim pedig sárgák lettek a mosógépben!”; „Ásványvízzel mossak ezentúl?”; „Nálunk is több fehér ruhanemű sárga foltos lett mosás után. És ki sem jön belőle!” – A közösségi oldal egyik nyilvános szegedi csoportjában többen adtak hangot a napokban elégedetlenségüknek a szegedi ivóvízellátással kapcsolatban. Korábban Algyőről, Tarjánból, Alsó- és Felsővárosból, legutóbb Újszegedről, Rókusról és Kiskundorozsmáról is jelezték lakosok a felmerülő negatív tapasztalataikat. Alsóvárosban volt, aki egyenesen „dögszagúnak” titulálta az ivóvizet.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Uniós és állami támogatások segítségével tavasszal befejeződött a Szegedet és Algyőt érintő 3,3 milliárd forintos projekt. Az új ivóvíz tisztítási technológia az ivóvízminőség-javító program során készült el, ennek segítségével csökkentik az arzén- és ammónium szintet az EU előírások szerint az ivóvízben. A Szegedi Vízmű Zrt. tájékoztatásából megtudtuk, az új technológiával megtisztított víz összetétele megváltozott az eddig megszokotthoz képest, és ez a megváltozott összetételű víz a városi és a házi vízvezetékrendszerek faláról leoldhatja a lerakódásokat, és a leoldott lerakódásokkal keveredve előfordulhat, hogy az ivóvíz sárgás színű, zavaros, és kellemetlen szagú lesz. A tisztítási technológia indításakor – az ivóvíz telepek ki- és belépésével – az ivóvízhálózatban az áramlási irányok is többször változnak, ami szintén „megmozgatja” a vezetékhálózat falán lévő lerakódásokat. A víz intenzív folyatás, öblítés és ülepítés után fogyasztásra alkalmas. Kitértek rá, ez egy átmeneti időszak, ami szükséges ahhoz, hogy „beálljon” a rendszer, és kialakuljon egy üzemelési egyensúly, a folyamat több hónapot is felölelhet.

A Szegedi Vízmű Zrt. a problémák mielőbbi felderítésében és megoldásában a fogyasztók együttműködésére számít. A lakosok az éjjel-nappal hívható telefonszámokon (62/55 88 55, 62/420 155, 06/80 828882) jelezhetik az észrevételeiket.

Fotó forrása: facebook

Előző sztori

Csaknem 16 százalékkal nőtt a Liszt Ferenc-repülőtér utasforgalma augusztusban

Következő sztori

Két évig bírta a rakpart lépcsősorának „új ruhája”