Változásokra számíthatnak a villanyszerelők

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hideg idõ - Elfagyott vízórák

Ősztől be kell jelenteni a villanyszerelési és a vízközmű-bekötési tevékenységeket, a szakembereknek számos új feltételnek kell megfelelniük. A megbízók azt szeretnék, ha olyan szakemberek végeznék el a szükséges javításokat, akiknek minden papírja megvan hozzá.

Szeptembertől be kell jelenteni a villanyszerelési, illetve vízközmű-bekötési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál. A kormányrendelet szerint a szakembereknek olyan feltételeknek kell megfelelniük, mint megfelelő képesítés és gyakorlati idő, egymillió forint értékű felelősség biztosítás, ezen felül az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek is. A hatóság megtilthatja a tevékenység végzését, ha szerelő nem felel meg a feltételeknek – írja a Magyar Közlöny.

„A villanyszerelés veszélyes üzem. A megbízónak is garancia lenne, ha egy olyan szakember végezné el a munkálatokat, akinek megvan minden papírja hozzá. Lehet, hogy az említett szakmák is valamilyen szinten tisztulnának, hogyha csak olyan szakemberek dolgozhatnának, akiknek minden képesítésük megvan, ez a megrendelői oldalon is a szakma érdeke lenne. Ha valóban tudnám, hogy bármelyik szakembert hívom, akkor olyan fog kiérkezni, akiknek megvan a megfelelő tudása, akkor bátrabban kérnék segítséget a jövőben” – mondta a SZEGEDma hírportálnak Tamás, akinek számos negatív tapasztalata volt már a munkájukhoz kevésbé értő szakemberekkel.

Papp Tibor Norbert fizikatanár, de mellette megszerezte a villanyszerelői szakképesítést is. Mint mondja, két szempontból okozhat problémát, ha hozzá nem értő személyre bízzuk ezeket a munkákat.”Szakmai szempontból van, aki azt gondolja ért a villanyszereléshez, mert cserélt már életében konnektort. Persze az ilyen orákulumoknak halvány elképzelésük nincs a megfelelő vezetékméretezésről, hogy mit hova és miért kötünk. Én ha kimegyek valakihez, az első, hogy felmérem, milyen fogyasztókat használ, aztán megnézem, a falakban lévő vezetékek alkalmasak-e arra a terhelésre. Ez a legfontosabb. Túlterhelés esetén ugyanis jobb esetben csak a kismegszakító kapcsol le, rosszabb esetben, eléghetnek a vezetékek, ami tűzveszélyes. Munkavédelmi szempontból a nem megfelelő eszközök használata balesetveszélyes. Nem beszélve arról, ha valamit rosszul köt be, akkor az tűz, illetve életveszélyes lehet” – mondja Norbert.

A szakember szerint 20-30 éve ez a probléma nem merült fel. „Az egyik nagyapám, ha jól emlékszem esztergályos volt, de szakértelemmel nyúlt hozzá az áramhoz. Meglátásom szerint régen egy szakmunkásnak igen alapos tudással kellett rendelkeznie nem csak a saját szakmájáról, hanem az azt környező szakmákról is. Ennél fogva egy esztergályosnak volt fogalma a villanymotorok működéséről, azok bekötéséről, mert ez is a szakmához tartozott. Ma azonban a szakmai képzések egyre specifikusabbak, így ma egy esztergályos aligha tud villamos feladatokat szakszerűen kivitelezni. Persze kivételek lehetnek. A mai szakmai képzésekből kiindulva azt kell mondjam, hogy egy égőcserénél bonyolultabb probléma esetén inkább forduljunk szakemberhez. Ebből a szempontból tehát egyet kell értenem a szabályozással” – fogalmazott.

Előző sztori

Úszás: újra élvezte a versenyzést Olasz Anna

Következő sztori

A móravárosiak visszakövetelik a 13-as buszt