Közélet

Vádemelés az iraki embercsempésszel szemben

Vádemelés az iraki embercsempésszel szemben

2017. szeptember 19., kedd
Vádemelés az iraki embercsempésszel szemben

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal az iraki állampolgárságú, kurd anyanyelvű, de olasz tartózkodási engedéllyel rendelkező férfival szemben, aki magyar bűntársával együtt próbált meg migránsokat Magyarország területére csempészni.

A vádirat szerint a vádlott, aki iraki állampolgárságú, kurd anyanyelvű, de olasz tartózkodási engedéllyel rendelkezik, 2016. augusztusában állapodott meg egy magyar állampolgárral, valamint egy az eljárás során ismeretlenül maradt személlyel abban, hogy a szerb-magyar zöldhatár közeléből illegális határátlépőket szállítanak Budapestre. A megállapodás szerint az eljárás során ismeretlenül maradt személy segítségével Szerbiából Magyarország területére a Tiszán autógumikkal átúsztatott migránsokat a vádlottnak és magyar társának Budapestre kellett szállítania annak érdekében, hogy onnét más embercsempészek tovább szállítsák őket Németországba. A megállapodásnak megfelelően 2016. augusztus 5. napján éjjel 3 óra körüli időben három iraki állampolgárt juttattak át a fenti módszerrel illegálisan Szerbiából Magyarország területére. Ezt követően őket a vádlott iránymutatásai alapján a magyar állampolgár Röszke külterületén gépkocsijába felvette és az autópályán Budapest irányába indult, de úticéljukat nem érték el, mivel a rendőrök a csengelei pihenőnél feltartóztatták az autót, a benne ülőket pedig előállították. A vádlott feladata a megállapodásnak megfelelően a migránsokat a határon átcsempésző személyek és a magyar állampolgár közötti telefonon történő kapcsolattartás és az autóba felvétel helyére történő eljuttatás volt. Az ügyészség a vádlottat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A magyar bűntársa vonatkozásában az eljárás korábban elkülönítésre került és az ő bűnösségét embercsempészés bűntettében a Szegedi Járásbíróság nem jogerősen már megállapította. A vádemeléskor előzetes letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.