Közélet

Új készülékkel javítják a koraszülöttek esélyeit+ FOTÓK

Új készülékkel javítják a koraszülöttek esélyeit+ FOTÓK

2017. szeptember 11., hétfő
Új készülékkel javítják a koraszülöttek esélyeit+ FOTÓK

„Az igazán hasznos befektetések azok, amelyekkel meglehet előzni a bajt” – fogalmazott Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke, a sav–bázis meghatározó eszköz átadóján. A készülék néhány csepp vérből pillanatok alatt kimutatja az újszülött egészségi állapotát.

A Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány 4 millió forint értékű. ASTRUP készüléket vett át. A gép képes akár egy csepp vérből is pontos tájékoztatást adni a beteg állapotáról, aki így a legmegfelelőbb ellátást kapja a mentés során. Ezen felül a kapott adatokat a kezelés későbbi fázisaiban is feltudják használni. Pintér Sándor kiemelte: jelentős előrelépést jelent a mentőszolgálat számára a sav–bázis meghatározó eszköz, hiszen az országban a vidéki koraszülött mentésben először kerül ilyen jellegű készülék használatba. Az eszköz működésének elsajátítása jelen pillanatban is folyamatban van, várhatóan néhány napon belül már mindenki érteni fog hozzá. „A használatával csak nyerni tudunk, mivel megnöveli annak az esélyét, hogy a koraszülött gyermeket épen tudjuk átadni a családnak és a társadalomnak. Megelőzhetővé válik a különböző betegségek eredményeként történő hosszú évekig elhúzódó rehabilitáció is” – mondta el Pintér Sándor, majd hozzátette, az igazán hasznos „befektetések” azok, amelyekkel meglehet előzni a bajt. A projekt megvalósulását a Napfény a Beteg Gyermekekért, a Rászorultakért Közhasznú Alapítvány valamint az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület is támogatta. Nagy István elnök elmondta: az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület immáron negyedik éve támogatja a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítványt. „ Az országosan 24 intézményt segítő egyesület 1.5 millió forinttal dotálta az életmentő eszköz megvásárlását. A jövő évben pedig a légzésmegfigyelő készülékhez szükséges eszközök beszerzéséhez biztosítunk 1 millió forintot” – tette hozzá. Nagy István kiemelte: az átadási esemény tanúbizonysággal szolgál a támogatók számára, hogy a felajánlott összegek valóban jó helyre kerültek, valamint így szeretnék megköszönni a segítségüket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.