Közélet

Szijjártó: az ukrán oktatási törvény visszavonását akarjuk elérni

Szijjártó: az ukrán oktatási törvény visszavonását akarjuk elérni

2017. szeptember 28., csütörtök
Szijjártó: az ukrán oktatási törvény visszavonását akarjuk elérni

Magyarország a már elfogadott ukrán oktatási törvény, valamint a kijevi parlament előtt javaslatként fekvő nyelvtörvény és állampolgársági törvény visszavonását akarja elérni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) csütörtöki rendezvénye után tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szijjártó Péter

kiemelte: az ukrán parlament előtt fekszik még két "veszélyes" törvény, az egyik a nyelvtörvény, amely szigorúan korlátozná a kisebbségi nyelvek használatát, a másik pedig a kettős állampolgárokat szigorú szankciókkal sújtaná. Az elmúlt egy évben minden magyar-ukrán kétoldalú tárgyaláson ennek a három törvénynek a visszavonását kérte Magyarország, de csak "mindenfajta homályos ígéretet kaptunk" - mondta. Hétfőn találkozik román kollégájával, mivel "egyértelmű az érdekek egybeesése", az ukrajnai román gyerekeket is rendkívül hátrányosan érinti az oktatási törvény - jelezte. Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: a CEU-val zajlanak az egyeztetések, reményét fejezte ki, hogy a végén megállapodásra jutnak. A Magyarországon működő kínai egyetemmel már sikerült megállapodniuk, a kínai delegáció október második felében érkezik Budapestre, hogy aláírja az intézmény további magyarországi működéséről szóló a megállapodást - tette hozzá. "Nagyon remélem, a törvényes határidőig a CEU-val minden fontos kérdésben meg tudunk állapodni" - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve: ennek egy előfeltétele van, a CEU-nak is be kell tartania a felsőoktatási törvény előírásait. Elmondta: az amerikai Maryland állambeli székhelyű, a magyar fővárosban működő amerikai egyetemmel már megállapodtak. A külügyminiszter szólt az illegális bevándorlásról is, és ismét leszögezte, hogy a magyar kormány nem támogat semmilyen olyan európai álláspontot, amely ezt segítené. Magyarország csak olyan bevándorlási politikát tud támogatni, amely meg tudja védeni Európát és semelyik országot nem kötelezi az illegális bevándorlók befogadására - jelentette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.