Szijjártó: nem teszünk megkülönböztetést vallási alapon

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken a CNN amerikai televíziónak adott interjút a migrációs válsággal kapcsolatban.

Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben Magyarországot tömeges bevándorlási hullám sújtotta. Négyszázezer ember lépett át a határon, megsértve a jogszabályokat, nem tartották magukat a rendelkezésekhez, és érkezésük félelmet keltett a magyarokban. Ezért kellett a kormánynak lépéseket tennie a déli határ megvédelmezésére.

A külügyminiszter – aki az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitáján vett részt a világszervezet székhelyén – az interjúban megismételte azt a magyar álláspontot is, hogy az Európai Uniónak a menekültek kötelező elosztására vonatkozó döntése veszélyes és rossz volt.

Hozzátette, az Európai Bíróság minapi ítélete nem azt mondja, hogy Magyarországnak azonnal illegális bevándorlókat kell befogadnia. Az ítélet a kvótákkal kapcsolatos eljárásra, folyamatra vonatkozott – emelte ki.

Az uniós tagsággal kapcsolatos kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország számára a tagság előnyökkel jár, de az EU számára is előnyöket jelent az, hogy Magyarország a tagállamai közé tartozik.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország tisztességes tehermegosztást követel. Emlékeztetett: az ország nyolcszázmillió eurót költött arra, hogy déli határának védelmével az egész Európai Uniót és a schengeni övezetet megvédelmezze.

Kifogásolta azt is, hogy sok európai vezető nem fektet elegendő hangsúlyt a kontinens biztonságának garantálására.

Szijjártó Péter előzőleg a közgyűlésben elmondott felszólalásában is beszélt a Közép-Európát érő kihívásokról. Ezek között nevezte meg az illegális migrációt és a növekvő európai terrorfenyegetettséget, a Kelet és a Nyugat közötti kiegyensúlyozott együttműködés megteremtésének szükségességét, továbbá a nemzeti kisebbségek jogainak megvédését.

Előző sztori

Kikapott a Vásárhelyi Kosársuli

Következő sztori

Szakértői vélemény: gyorsulnak az adóperes eljárások