Közélet

Szijjártó: nem teszünk megkülönböztetést vallási alapon

Szijjártó: nem teszünk megkülönböztetést vallási alapon

2017. szeptember 23., szombat
Szijjártó: nem teszünk megkülönböztetést vallási alapon

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken a CNN amerikai televíziónak adott interjút a migrációs válsággal kapcsolatban.

Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben Magyarországot tömeges bevándorlási hullám sújtotta. Négyszázezer ember lépett át a határon, megsértve a jogszabályokat, nem tartották magukat a rendelkezésekhez, és érkezésük félelmet keltett a magyarokban. Ezért kellett a kormánynak lépéseket tennie a déli határ megvédelmezésére. A külügyminiszter - aki az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitáján vett részt a világszervezet székhelyén - az interjúban megismételte azt a magyar álláspontot is, hogy az Európai Uniónak a menekültek kötelező elosztására vonatkozó döntése veszélyes és rossz volt. Hozzátette, az Európai Bíróság minapi ítélete nem azt mondja, hogy Magyarországnak azonnal illegális bevándorlókat kell befogadnia. Az ítélet a kvótákkal kapcsolatos eljárásra, folyamatra vonatkozott - emelte ki. Az uniós tagsággal kapcsolatos kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország számára a tagság előnyökkel jár, de az EU számára is előnyöket jelent az, hogy Magyarország a tagállamai közé tartozik. Hangsúlyozta, hogy Magyarország tisztességes tehermegosztást követel. Emlékeztetett: az ország nyolcszázmillió eurót költött arra, hogy déli határának védelmével az egész Európai Uniót és a schengeni övezetet megvédelmezze. Kifogásolta azt is, hogy sok európai vezető nem fektet elegendő hangsúlyt a kontinens biztonságának garantálására.

Szijjártó Péter

előzőleg a közgyűlésben elmondott felszólalásában is beszélt a Közép-Európát érő kihívásokról. Ezek között nevezte meg az illegális migrációt és a növekvő európai terrorfenyegetettséget, a Kelet és a Nyugat közötti kiegyensúlyozott együttműködés megteremtésének szükségességét, továbbá a nemzeti kisebbségek jogainak megvédését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.