Szentmihályon nemet mondanak a 76-os busz jelenlegi vonalára (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lakossági fórumon adtak hangot elégedetlenségüknek a Szentmihály városrészben élők. Véleményük szerint, a szegedi városvezetés átgondolatlan, szakmaiatlan döntésének köszönhetően mindennapi kellemetlenséggel kell szembenézniük. Az eseményre Botka Lászlót is várták.

Megnövekedett menetidő és menettávolság, gyógyszertár, orvos, iskola megközelítésének nehézsége – a szentmihályi lakosok tolmácsolásában többek között ezekkel a nehézségekkel kell számolni nap, mint nap a módosított menetrend szerint közlekedő 76-os járattal, amelynek eredeti, Petőfi Sándor sugárúti nyomvonalát bevitték a Kálvária sugárútra Móravároson keresztül. Emellett a lakosság számára alapvető fontosságú megállókat vettek el a 76-ostól. A csütörtökön, Szentmihályon tartott lakossági fórumot nagy érdeklődés övezte, jelezvén a kérdés fontosságát.

Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) önkormányzati képviselő a fórumon hangsúlyozta, a városrész egyetlen járatát terelték el a megszokott és jól bevált útvonalról, a módosítás hátrányosan sújtotta Szentmihály és Kecskéstelep lakosságát. Hozzátette, több mint egy évvel ezelőtt Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester néhány SZKT-s munkatársával közösen átrajzolta a város tömegközlekedését, tették mindezt takarékoskodás címszó alatt. A szentmihályiak ebből nem kérnek.

„A szentmihályi és a kecskési lakossági fórumokon megfogalmazott igény egyértelmű:

*-*követeljük a 76-os busz régi útvonalának visszaállítását”

– fogalmazott Nógrádi Tibor, hozzátéve, az egyetlen itt közlekedő buszjáratról van szó, nincs más tömegközlekedési eszköz, alternatív járat. Kiemelte, számtalan fórumot és egyeztető tárgyalást követően – beleértve a Móravároson tartott fórumokat és egyeztetéseket Kardos Irén (Összefogás Szegedért) önkormányzati képviselővel is – tavasszal letettek egy valamennyi fél számára kedvező megoldási javaslatot. Nógrádi Tibor ismertette, kezdeményezték, hogy a 76-os ismét a régi, 2016 nyara előtt életben lévő útvonalán közlekedjen 16 millió forintnyi megtakarítást eredményezve, ebből a forrásból pedig állítsák vissza a móravárosiakkal egyeztetett, igényeiket kielégítő 13-as járatot.

„Az elkészült dokumentumot Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester asztalára tettük, felajánlást téve, hogy az anyagot benyújthatja saját indítványaként a városüzemeltetési bizottság felé. Bízva abban, hogy a politikát nem visszük bele a történetbe, ő ezt saját érdemeként tudja elővezetni, akkor a változás megvalósulásának esélye sokkal nagyobb” – emelte ki az önkormányzati képviselő. Megjegyezte, ő a városrész érdekeit tartja szem előtt, nem érdekli a dicsőség. „Ahelyett, hogy kérésünk meghallgatásra talált volna, két propaganda cikk jelent meg válaszul, az egyik a Szegedi Tükörben, a másik a Délmagyarország felületén, amelyekben Móravárosban egy 600 fő véleményére alapozott felmérésre hivatkozva megállapították, a jelenlegi, módosított 76-os menetrendje megfelelő, legfőképpen a megkérdezett fiatalok számára” – tette hozzá Nógrádi Tibor. Szerinte, ezzel szembe akarták állítani Móravárost Szentmihállyal, az idősebbeket a fiatalabbakkal.

A fórumra meghívták Botka László (MSZP) polgármestert is. Maga helyett, a város álláspontjának ismertetésére a Fejlesztési Iroda munkatársát, Frankó Jánost jelölte ki. Az ügyintéző ismertette, az utóbbi, 2009 és 2016 közötti időszakban több teher hárult az önkormányzatra, mintegy egymilliárd forinttal egészítették ki a tömegközlekedés költségeit. Szeged egészének érdekét tartották szem előtt, ahogyan fogalmazott, globálisan értékelték a helyzetet, amelyet alapul véve ritkítottak, vagy szüntettek meg járatokat a városban. A szentmihályiak figyelmét felhívta a csúcsidőben közlekedő 76Y-os járatra.

A helyiek nem engednek, kiállnak az eredeti 76-os nyomvonala mellett.

*-*„Mindannyiunk számára megfelelt a régi 76-os, ez az egyetlen járat, miért kellett megváltoztatni?”

„Mi is szegediek vagyunk, mostohagyerekként kezel minket a város!”; „Keresztbe tesznek nekünk, mert fideszes a képviselőnk” – hangoztatták. Több anyuka is felszólalt, jelezvén, hogy a gyermekeik iskolába, valamint onnan hazajutását nehezítették meg. Elhangzott: a Szentmihályon élők számára – egyetlen járat lévén – az alapellátás biztosítását jelenti a régi 76-os buszjárat, amely egyenlő az iskola, gyógyszertár és az orvos elérésével. Az indulatokat szülő fórumon többen Botka László polgármesternek is címeztek volna kérdéseket. Az őt képviselő Frankó Jánosnak tolmácsolták: milyen szakmai elv alapján nem támogatják a Nógrádi Tibor által ismertetett, valamennyi fél számára kedvező járatmódosítási javaslatot?

Nógrádi Tibor összegezve elmondta, saját előterjesztést visz be a következő városüzemeltetési bizottsági ülésre, amelynek egyetlen egy témája lesz: a 76-os buszjárat régi nyomvonalának a visszaállítása. Az önkormányzati képviselő kiemelte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a szentmihályiak és a kecskésiek érdekének érvényt szerezzen, munkájához a helyiek támogatását is kéri.

no images were found

Előző sztori

A kommunistáknak „túl demokratikus” volt a választási rendszer + FOTÓK

Következő sztori

A baloldal nem is olyan régen még tagadta a kötelező kvótát