Közélet

Szabó: Fizessenek a gazdagok, fizessen Czeglédy!

Szabó: Fizessenek a gazdagok, fizessen Czeglédy!

2017. szeptember 28., csütörtök
Szabó: Fizessenek a gazdagok, fizessen Czeglédy!

Sajtótájékoztatón jelentette be Szabó Bálint, hogy a diákok mellett már a felnőtt dolgozók is követelik a Czeglédy Csaba vezette cégtől elmaradt bérüket. Több ezer károsult – diák és felnőtt – van már most is, számuk még nőhet.

„Megengedhetetlen, hogy az ország gazdagabbik fele tartozzon a szegényebbik felének” – fogalmazott

Szabó Bálint

, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a Szegedi Törvényszék épülete előtt. Ismert, a megyei ügyészség hárommilliárdos adócsalással gyanúsít egy bűnszervezetet, amelynek a vád szerint

Czeglédy Csaba, Botka László

ügyvédje, szombathelyi MSZP-s képviselő, a Humán Operátor Zrt. vezető tisztségviselője is tagja lehetett. Rengeteg embert nem fizetett ki a Czeglédyhez köthető cég, legalább ötezer károsultja van az ügynek, sőt elképzelhető, hogy ennek duplája a teljes szám. Olyan súlyosnak tartja a problémát, hogy szerinte ezzel kormányzati szinten kell foglalkozni. Az érintettek többsége nyugat-magyarországi, Fiák István a diákként dolgozókat, a Likvid Kontroll a felnőtteket képviseli. Szabó Bálint 395 személyt érdekeit segíti, többségük Vas és Zala megyei gyári munkás, akik a Humán Operátor Zrt. közvetítésén keresztül dolgoztak az üzemekben. A károsultak leveleiből – nem azonosítható módon – idézett is az ügyvezető, sokan már lemondtak arról, hogy valaha látni fogják munkájuk ellenértékét. „Czeglédy Csaba ügyvédjén keresztül a börtönből azt kérte a diákoktól, hogy szedjék össze követeléseiket, majd engedményezés segítségével a lefoglalt pénzből a NAV kifizetheti a diákokat” – mondta Szabó Bálint. Fiák ügyvéd azonban hiába gyűjtötte össze ingyen a diákokat és a kár összegét, Czeglédyék mégsem reagáltak semmit. Az ügyvezető bejelentette, a kárigényfolyamathoz a felnőttek is csatlakoznak. Szabó Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének szlogenjét idézte: „Fizessenek a gazdagok!”, azaz az ország leggazdagabb emberei közé tartozó Czeglédy Csaba. Arra kérte magát Botka Lászlót is, hogy segítsen igazságot tenni az ügyben. Ezt csak a sajtón keresztül üzente a szegedi polgármesternek, azonban személyesen is megvárta egy másik tárgyalásra tanúként hozott szombathelyi MSZP-st. Czeglédy kijelentette, Szabó Bálintnak nem kíván válaszolni arra a kérdésére, hogy megteszi-e, s ha igen, mikor a kártalanítást.

A DiákÉSZ a kormánytól kér segítséget a károsult diákok bérének kifizetéséhez

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) azt kéri a kormánytól, hogy a Human Operator Zrt. zárolt vagyona terhére az állam fizesse ki a károsult diákok elmaradt bérét - jelentette be Fiák István, a DiákÉSZ elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Ismertette, hogy az állami kártalanítás a dokumentumokat eddig beszerző 68 diáknak 3 millió forintba kerülne, a szám és az összeg azonban növekedhet. A DiákÉSZ elnöke ismertette, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 3 milliárd forint közteher meg nem fizetése miatt zárolta a Human Operator vagyonát, emiatt a DiákÉSZ által megindított jogi eljárások végén valószínűleg nem marad elegendő fedezet a károsult diákok díjának kifizetésére. Fiák István felidézte, hogy Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a Human Operator Zrt. által közvetített diákmunka után nem fizetette ki a diákok májusi, illetve júniusi bérét. Akkor az érdekképviselet felajánlotta ingyenes jogi segítségét a károsult diákoknak, az eset óta 151 károsult kérte az érdekképviselet segítségét, közülük 28-an már be tudták mutatni a pénzügyi követelést alátámasztó dokumentumokat, és meghatalmazták a jogi eljárásra a DiákÉSZ-t. További 40-en megszerezték a szükséges dokumentumokat, és arra várnak, hogy a diákok visszaküldjék az jogi eljáráshoz szükséges meghatalmazást, további 83 diák esetében folyamatban van az igazoló papírok beszerzése - ismertette az elnök. Fiák István arra bíztatta a károsult diákokat, hogy keressék meg azokat a cégeket, ahol dolgoztak, mert legális foglalkoztatás esetén be lehet szerezni a jogi eljárás lefolytatásához szükséges dokumentumokat, például a jelenléti ívet. A DiákÉSZ elnöke beszámolt arról, hogy csütörtökön tájékoztatták a diákokat a kialakult helyzetről, a megbeszélésen a diákok arról döntöttek, hogy felszámolást kezdeményeznek a Humán Operátor Zrt.-hez tartozó Idehaza Iskolaszövetkezet ellen, ahol a legtöbb károsult diák dolgozott. Kérdésre Fiák István elmondta, hogy a három szereplős - megbízó, iskolaszövetkezet, diák - jogviszonyban nincs szükség további résztvevőre, közvetítőre, mint például a Czeglédy Csaba nevéhez fűződő Human Operator Zrt.-re.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.