Stroke: kampánnyal tesznek a megelőzésért Szegeden is

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon a szélütést kapók mindössze három százaléka kerül idejében kórházba – ezen változtatnának a szakemberek, ezért szűréssel egybekötött társadalmi célú kampányt indítottak, hogy felhívják a figyelmet a stroke tüneteire, a rizikófaktorok karbantartásának jelentőségére, valamint a stroke és a pitvarfibrilláció kapcsolatára. A program létjogosultságát Szegeden is hangsúlyozták.

Évente 40-50 ezer ember kap Magyarországon stroke-ot, a szélütésnek vagy gutaütésnek is nevezett betegség legfontosabb kockázati tényezői közé sorolhatjuk a kezeletlen magas vérnyomást, a cukorbetegséget és az elhízást. A szakemberek a „Stroke Megelőzés éve 2016-2020” címmel megfogalmazott kampányon keresztül a jövőben a stroke elkerüléséért tartanak szűréseket, tájékoztatókat a legfontosabb tudnivalókról. Forster Tamás tanszékvezető egyetemi tanár a vérrögök miatt kialakuló pitvarfibrilláció veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kifejtette, ötször nagyobb az esélyük a szélütésre azoknak, akik ebben szenvednek, mint a hasonló korú egészséges társaik. Az észlelés legegyszerűbb módjaként ismertette, a kezünket a csuklónkra téve érezzük a szívverés ütemét, ennek szabálytalansága problémát sejtet. Az előfordulás idősebbek körében magasabb, a 70-80 éves korosztály akár tíz százalékát is érintheti.

Vécsei László tanszékvezető egyetemi tanár ismertette, a stroke kialakulásában fokozottan közrejátszhat a magas vérnyomás, a kezeletlen cukorbetegség és az elhízás. A sajtótájékoztatón az SZTE professzora hangsúlyozta, amennyiben a szédülés mellé végtagzsibbadás társul, a beteg arca elferdül, a két kezét felemelve az egyik oldala süllyedni kezd, félreáll a kinyújtott nyelve, aszimmetrikus a két pupilla, akkor azonnal mentőt kell hívni szélütés gyanújával. Zentay Attila, a mentőszolgálat regionális orvosigazgatója az állapot felismerése érdekében a minél szélesebb körű tájékoztatás létjogosultságára hívta fel a figyelmet. A szakemberek úgy tartják, a stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halált kiváltó ok. További elgondolkodtató adat, hogy Magyarországon a szélütést kapók mindössze három százaléka kerül idejében kórházba, pedig stroke gyanúja esetén azonnal hívni kell a mentőket, ugyanis minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el.

A Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány programját a Magyar Stroke Társaság a Magyar Kardiológusok Társaságával, valamint a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Diabetes Társasággal közösen rendezte.

Előző sztori

Kovács Zoltán: az EU büntetheti a Soros-tervet elutasító országokat

Következő sztori

Mobil appot fejlesztett az SZTE a Kutatók Éjszakájára