Közélet

Nemzeti Vágta: megkezdődött a versengés

Nemzeti Vágta: megkezdődött a versengés

2017. szeptember 16., szombat
Nemzeti Vágta: megkezdődött a versengés

Hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versengő 72 település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével szombaton megkezdődött a 10. Nemzet Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.

"A 10 éves Nemzeti Vágta képessé vált megmutatni minden erényét. Összegyűjti a magyarokat a szélrózsa minden irányából, hogy egyesüljenek hagyományaik megélésében. A vágta immáron nemcsak egy versenysorozat, hanem a Kárpát-medence és a világ magyarságának legnagyobb lovas eseménye" - mondta ünnepi megnyitó beszédében

Vargha Tamás

, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: a huszárság méltán szerzett hírnevet Európában és világszerte a történelem során. Köszönetet mondott a hagyományok újjáélesztéséért többek között a fennállása 25. évfordulóját ünneplő Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek, a vágta szervezőinek és a versenyen indulóknak is. "Tíz éve a vágta alapítói mertek nagyot álmodni, a lovaglás, a lovak és a hagyományőrzés szeretetét akarták megosztani mindenkivel" - emlékezett vissza beszédében

Székely Tibor

, a vágta főkapitánya. Az ünnepi beszédek után Vargha Tamás és Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovas Szövetség elnöke az emlékezés koszorúit helyezte el a Magyar Hősök Emlékművénél. Majd 100 hagyományőrző huszár által végrehajtott karusszel formáció bemutatóját követően bevonultak a résztvevő 72 település versenyzői és megtették ünnepélyes fogadalmukat. A megnyitón felvonultak az ország különböző tájairól és határon túlról érkezett hagyományőrző csoportok, a Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tagjai és a Győri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágta során külön bemutatón is szórakoztatják a közönséget. A délután első versenyprogramja a kishuszár vágta előfutamai, majd elkezdődnek a települések előfutamai is. Kora estig a versenypálya közönsége megtekintheti a fogatvágta előfutamait is. A futamok szünetében szüreti felvonulás és a vágta tánccsoportjának előadása lesz látható. Este lovas táncosok közreműködésével fellép az Ország Táncháza, majd a versenypályán különleges hortobágyi méneshajtás és tüzes vágta lesz. A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy utat idén is lezárták a forgalom elől, hogy helyet adhasson az egyes településeket bemutató vásári forgatagnak, a Vágta Korzónak. A Városligetben a Napozóréten felállított történelmi huszártábor katonái azt mutatják be, miként éltek az egykori vitézek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.