Közélet

Mobil appot fejlesztett az SZTE a Kutatók Éjszakájára

Mobil appot fejlesztett az SZTE a Kutatók Éjszakájára

2017. szeptember 26., kedd
Mobil appot fejlesztett az SZTE a Kutatók Éjszakájára

Mind a 302 program ingyenesen látogatható a Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én, pénteken a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi és szegedi karain, intézményeiben. A látogatók mobil applikáció segítségével tervezhetik meg estéjüket, az alkalmazást az SZTE munkatársai fejlesztették. Az érdeklődőket a két városban több mint 350 oktató, kutató és egyetemi hallgató várja izgalmas programokkal kora délutántól éjfélig.

A magyar tanulás rejtelmei, csillagászati bemutató, hulladékszobrászat autógumiból, inspiráló informatikusok

Neumann Jánostól Steve Jobs

-ig; szegedi boszorkányok, coaching, perszimuláció, a felfedezés öröme, kottakalózok, orvoslás távolról okostelefonnal, büfé a paprika jegyében, lovasíjászok, a stroke következtében kialakuló beszédzavar rejtelmei, kódok és jelképek régi könyvek címlapjain, skandináv krimi és orosz krimiíró szupersztárok, demográfiai tél, kitalált nyelvek az eszperantótól a naviig, etno-mozi, táncbemutató és táncház, tárlatvezetés a régészeti tanszék kiállításában, játszóház kis régészeknek, divatszociológia, Szeged Studies, Athén ostroma, egy császári futár halálesetének tanulságai, babatörténeti előadás a Barbie-tól a Monster High babáig, vércsoport-meghatározás, szociopoly, élő könyvtár és újraélesztés-oktatás, fogászati előadások, a Marvel Univerzum szuperhősei, vásárlói szokások, illóolajok parfümériája, gyógyszertablettázás, csoki kúp és marcipánpirula-készítés; varázslatos kísérletek léggömbökkel, 11 méteres Toricelli-cső; a cincérek csodálatos világa, barangolás a mechatronika játszóterén LEGO robotokkal és 3D nyomtatással, régészeti genetika, növénybiológus játszóház, bemutató a szegedi nagy árvízről, matematika az iparban és az innovációban, fényevő és tudatmódosító növények, geoláda-keresés, számítógépes földrajzi szoftverek, alkalmazott kórbonctan és lézeres lövészet, a tej útja a tehéntől az asztalig, dísznövény-szaporítás - a teljesség igénye nélkül csak néhány program a több százból a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi és szegedi oktatóitól, kutatóitól és hallgatóitól. Szeptember 29-én, pénteken, a kutatást népszerűsítő napon máskor nem látogatható helyszínek nyílnak meg, a látogatók a természettudomány, a társadalomtudomány, a bölcsészettudomány, az élettudományok érdekes területeibe tekinthetnek be. Egyes programokra regisztrálni kell, amelyet a Kutatók Éjszakája

központi honlapján

tehetnek meg az érdeklődők. A szegedi egyetem fejlesztői elkészítették a Kutatók Éjszakája mobil applikációt, amely az esemény digitális programfüzete. A programok alapvető információi mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) az alkalmazás lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre a szerdai nap folyamán válik elérhetővé és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. A

szegedi programok

és a

hódmezővásárhelyi kínálat

egyaránt megtalálhatóak a honlapon, ahogyan a

szegedi

és

vásárhelyi főszereplők

– kutatók, oktatók, hallgatók – bemutatkozói is. Az esemény szervezői folyamatosan jelentkeznek friss hírekkel a

Facebookon

. A Kutatók Éjszakája a kutatók ünnepe: az Európai Unió Bizottsága több mint egy évtizede indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. A programok látogatásához tudományos előképzettség nem szükséges. A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága idén is nyomtatott programfüzettel is népszerűsíti a programot, a kiadványt a szegedi és hódmezővásárhelyi általános- és középiskolákba juttatták el. A Kutatók Éjszakáján minden program ingyenes!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.