Írjon nekünk

Közélet

Mars téri piac ügy: miért vállal mindent magára az egykori igazgató?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Minden Pusztai Lajoson csattan a Mars téri piac 2009 óta húzódó ügyében, holott a polgármester és az alpolgármesterek is felelősek az ingatlanok engedély nélküli elbontásával kapcsolatban – mondta az egyik volt kereskedő pénteken, a Szegedi Járásbíróságon tartott tárgyaláson.

Az utóbbi hetekben több hír is megjelent arról, hogy tovább gyűrűzik a szegedi Mars téri piac körüli botrány. Megválaszolatlan kérdések vannak az 1,9 milliárd forint Európai Uniós támogatással megvalósuló 2010-es fejlesztéssel kapcsolatban: úgy tartják, az önkormányzat a beruházás előtt nem egyezett meg a vásártéri pavilonok tulajdonosaival, hanem 2009-ben, advent első vasárnapján eldózeroltatta azokat. A kereskedők közül azóta pereskednek a városvezetéssel, melynek vezetői pár hónappal korábban az uniós pályázat beadásánál büntetőjogi felelősségük teljes tudatában kijelentették, hogy a fejlesztéssel érintett terület per- és igénymentes.

Öt éve húzódik az az eljárás, amit az egyik Mars téri építménytulajdonos rongálás miatt indított Pusztai Lajos ellen, aki az érintett időszakban a piac igazgatója volt. A gyanú szerint a vádlott azt közölte, hogy a pótmagánvádló nem rendelkezett érvényes bérleti szerződéssel, illetve azt, hogy a pavilonjait az áthelyezést követően a tér másik oldaláról megközelíthetik. Később egy levélben csatolt egy 12 pavilont feltüntető táblázatot, amelyben megjelölte az állagsérelem nélkül át nem helyezhetőket, és amelyekkel összefüggésben állásfoglalást kért az önkormányzattól. A pótmagánvádló álláspontja szerint Pusztai tudta, hogy a ruhabolt nagyobb károsodás nélkül nem helyezhető át, melyet alátámaszt az is, hogy a vádindítvánnyal érintett pavilont szabad szemmel láthatóan speciális módon lehetett volna elmozdítani, amire kísérlet sem történt. Mindemellett tudhatott arról is, hogy az ingatlan kiürítése iránt indított pernek nincs vége.

Pénteken újabb tárgyalást tartottak az ügyben. A nyomozási okiratok ismertetése során a volt kereskedő felidézte: az is szemlélteti az önkormányzat hozzáállását, hogy az akkori Jogi és Ügyrendi Bizottság tárgyalt az áthelyezésekről, amikor ebben nem is számított illetékesnek; a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságnak kellett volna a témában döntenie. „Utóbbi azonban lehet, hogy jobban megvétózta volna az ötletet” – véli az egykori tulajdonos. Meglátása szerint az sem volt szabályos, hogy a Szegedi Városkép és Piac Kft. 2009. november 27-én, azaz két nappal a bontás előtt kötötte meg a szerződést az ezt elvégző vállalkozásokkal, akiknek azonban minimum két hétre lett volna szükségük, hogy megfelelően felkészüljenek a munkára. Sőt, az éjszakai munkavégzéshez is külön előírásra lett volna szükség.

A pótmagánvádló arra is kitért, hogy nem érti, Pusztai Lajos miért vállal mindent magára, amikor Botka László MSZP-s polgármester és az alpolgármesterek legalább annyira felelősek az ügyben, mint az akkori, végrehajtásra kötelezett piacigazgató. Hozzátette, ezért kellene Pusztainak vallomást tennie, ugyanis már a Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz az ügy kapcsán, méghozzá 600 millió forintos csalás gyanúja miatt.

A tárgyaláson Szabó Bálint jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője is részt vett. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, ő is úgy látja, hogy a volt igazgató nem magányos elkövető, hanem utasításra cselekedett, illetve a városvezetést követte akkor, amikor jogtalanul elbontották a Mars téri épületeket. Örömét fejezte ki, hogy a szegediek által nagyon ismert Botka-rezsim egyik újabb tagja ül a vádlottak padján, és bízik benne, hogy rövid időn belül elmarasztaló ítéletet hoz a Szegedi Járásbíróság.

A következő tárgyalás november 10-én, pénteken lesz az ügyben.

Közélet

Hálaszívek kerültek a megyei járási hivatalokra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Közélet

Szívhez szóló üzenettel várja vásárlóit a Minimál Csemege

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Vigyázz ránk, mi is vigyázunk rátok! – olvasható a belvárosi Minimál Csemege bejáratánál egy szív alakú papíron.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szarmata temető nyomait találták meg Szentes közelében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Berekhát térsége különösen gazdag régészeti leletekben.

Tovább olvasom

Aktuál