Már az olimpiai kvóta lebeg az SZKE korisainak szeme előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Remekül kezdődött az idény a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzői számára. Jászapáti Petra három arannyal és egy ezüsttel, Kónya Zsófia két bronzéremmel zárta az országos bajnokságot.

Szokatlanul korán kezdődött a szezon az SZKE rövidpályás gyorskorcsolyázóinak, hiszen februárban téli ötkarikás játékokat rendeznek Dél-Koreában, így a következő időszak a klub versenyzőinek életében is a kvóta megszerzéséről szól. Bár általában csak szeptember végén rendezik meg a sportági országos bajnokságot, ezúttal már augusztus végén versenykörülmények között húzhatták fel a korcsolyát a magyar versenyzők. Az Ob remekül sikerült az SZKE versenyzőinek, Jászapáti Petra 1500-on és 500-on is aranyérmet szerzett, majd ezt megismételte az 1500-as szuperdöntőben is, míg a közepes, 1000 méteres távon a második helyen zárt, ezzel összetettben is megszerezve az elsőséget. Kónya Zsófia összetettben éppen hogy lemaradt a dobogóról, de két távon is bronzéremnek örülhetett.

„Általában szeptember végén szokott lenni az országos bajnokság, de az olimpia miatt most a kvalifikációs világkupa-versenyeket is gyakorlatilag egy hónappal hamarabb rendezik, ezért idén korábban kellett elkezdenünk a felkészülést. Az Ob-n elsősorban azt tűztem ki célul, hogy kipróbáljak versenykörülmények között edzéseken gyakorolt új technikákat, illetve a váltóban is megpróbáltunk néhány új dolgot, amelyek azt gondolom, hogy működtek is. Összességében elégedett vagyok az országos bajnokságon nyújtott teljesítményemmel” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Jászapáti Petra.

Kónya Zsófia már kevésbé volt elégedett az Ob-n nyújtott teljesítményével, pedig összetettben a negyedik helyen zárt. „Annyira nem vagyok elégedett az országos bajnokságommal, lehetett volna talán picit jobb, de a legfontosabb most az, hogy a kvalifikációs versenyekre felkészüljünk. Nem mostanra kellett időzítenünk a csúcsformánkat, hiszen sokkal komolyabb feladatok is várnak ránk az előttünk álló időszakban. Nagyon várjuk már a budapesti világkupa versenyt, biztosan nagy élmény lesz hazai pályán korizni” – tette hozzá Kónya Zsófia.

S ha már olimpiai kvalifikáció: az ötkarikás játékokra két világkupa állomáson szerezhetnek kvótát a rövidpályás gyorskorcsolyázóink. Az egyik ilyen versenyt szeptember 29. és október 1. között Budapeseten rendezik meg, míg a másik kvalifikációs állomás Hollandiában lesz, ami európai helyszín lévén szintén kedvez a magyar versenyzőknek. Az országos bajnokság az olimpiai felkészülés jegyében gyakorlatilag már egy olimpiai tesztverseny volt a magyar korisok számára, ugyanis épp olyan ritmusban és annyi szünettel bonyolították le a versenyeket, ahogy az a jövő februári téli olimpián is lesz.

„Az olimpiára kicsit bonyolult a kvalifikáció, mert a versenyzők nem maguknak, hanem az országuknak szerzik meg a kvótákat. Minden távon három azonos nemzetből érkező koris indulhat az ötkarikás játékokon, így a budapesti és a hollandiai vk-állomás lesz számunkra a legfontosabb az idei sorozatban. A kvóta megszerzéséhez 500 és 1500 méteren a legjobb 32-ben, 1000 méteren pedig a legjobb 34-ben kell végezni a kvalifikációs versenyeken, míg a csapatnak a legjobb nyolc közé kell jutnia a kvóta megszerzéséhez” – magyarázta Jászapáti Petra.

Előző sztori

Példakép a Bonifert-iskola névadója a diákok előtt

Következő sztori

Kinek mit ér meg? – A szegedi munkavállalók közül is sokan ingáznak