Labdarúgás: két megyei csapat maradt állva (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindössze két Csongrád megyei csapat élte túl az első kört a Magyar Kupában: búcsúzott a Szeged 2011-Grosics Akadémia is.

A legjobb 64 közé jutás a tét szerda délután a Magyar Kupa országos főtábláján: a sorozat ezen szakaszáig az alanyi jogon szereplő NB III-as együttesek (Szeged 2011-Grosics Akadémia, SZEOL SC, Mórahalom VSE, Hódmezővásárhelyi FC, Makói FC) mellett a megyei I. osztályból az Ásotthalom, az Algyő és Csongrád jutott el.

Tízet lőtt a Debrecen Csongrádon – elvérzett a Mórahalom és a Makó is. A SZEOL a szünet után vitte dűlőre borsodi kupameccsét, az Algyő pedig korán tetemes hátrányba került. Ráadást és büntetőket követően ejtette ki a HFC-t az Ásotthalom, miképp a Szeged-Grosics is tizenegyesek után esett ki, így összesen két csapat, a SZEOL és az Ásotthalom került be a legjobb 64 csapat közé.

Magyar Kupa, 1. forduló

Szekszárdi UFC – Szeged 2011-Grosics Akadémia 1-1 (1-1) – büntetőkkel: 4-2
Csongrád TSE – Debreceni VSC 1-10 (0-3) Gól: Kiss-Kása K. ill. Takács T., Borda Sz. (öngól), Tisza T. (5), Nagy K., Bárány D. (2).
Mórahalom VSE – Budaörs 1-4 (0-3) Gól: Zsoldos Á. ill. Bakos Sz., Sajbán M. (2), Lengyel B.
Füzesgyarmati SK – Makói FC 3-0 (1-0) Gól: Kelemen L., Hajdu I., Styecz M.
Edelényi FC – SZEOL SC 1-3 (0-0) Gól: Kótai F. ill. Göncző L., Beretka P., Maksimovic N.
Ásotthalmi TE – Hódmezővásárhelyi FC 2-2 – büntetőkkel: 4-3
Duna-Tisza-Aszfalt Törtel – Algyő SK 4-1 (4-1) Gól: Kállai I., Draskóczi P., Viniczai V., Jernei M. (öngól) ill. Táncos B.

Szekszárd – Szeged 2011-Grosics Akadémia

Az NB III-as Szekszárd vendégeként lépett pályára a Szeged 2011-Grosics Akadémia, amely jól is kezdett Tolna megyében: egy oldalsó szabadrúgást követően a labda eljutott Nicorec elé, aki a tizenhatoson belülről, nagy erővel a léc alá lőtt, 0-1. Újabb negyed óra elteltével azonban kezdődhetett minden előlről, miután egy centerezésbe Beke ért bele szerencsétlenül, így saját kapujába lőtte a labdát. A szünet után visszaesett a Szeged-Grosics játéka, ráadásul a félidő derekánál Andrej Causicot ütésért egyből kiállította a játékvezető, így emberhátrányba került Supka Attila együttese. A 90 perc döntetlennel zárult, így jöhetett a hosszabbítás, ahol a szegedieknek lett volna lehetősége újból előnybe kerülni, de a kapufáról kifele vágódott a kísérlet, így jöhettek a büntetők. Miután Horváth Attila és Andrei Coroian elrontotta a saját tizenegyesét és a szekszárdiak nem rontottak egyszer sem a büntetőpontról, ez a Szeged-Grosics kupabúcsúját jelentette.

Szekszárdi UFC – Szeged 2011-Grosics Akadémia 1-1 (1-1)
Szekszárd: Szűcs K. – Márton, Preininger, Arena, Dallos, Lékó (Rácz F., 65′), Kvanduk, Hegedűs M., Kozics (Juhász M., 82′), Budai (Nagyváradi, 65′), Fejes. Vezetőedző: Kvanduk János.
Szeged-Grosics: Molnár P. – Achim, Causic, Farkas M., Katona, Horváth A., Povázsai, Molnár J., Beke (Zádori – a szünetben), Nicorec, Germán (Zabari, 62′). Vezetőedző: Supka Attila.

Edelény – SZEOL SC

Több fiatalnak is lehetőséget adott Siha Zsolt a Borsd megyei I. osztályú ellenféllel szemben: a festői környezetben, kiváló pályán lejátszott mérkőzésen ugyan dominált a SZEOL mezőnyben, de a gólra majd’ egy órát várni kellett, ekkor Göncző László szerezte meg a vezetést a szegedieknek. Negyed órával a vége előtt Beretka Péter megduplázta csapata előnyét, de az izgalmak ekkor nem értek véget, mert az olykor tetszetős futballt bemutató hazaiaknak összejött a szépítés: viszont a rendes játékidő letelte előtt egy perccel Nikola Maksimovic bebiztosította a SZEOL továbbjutását.

Edelényi FC – SZEOL SC 1-3 (0-0)
Edelény: Lövey – Homonnay, Tóth N., Komjáti (Szabó D., 69′), Kótai, Fűzi, Boros M., Boros L., Hanász, Pataki, Huszti.
SZEOL: Leindler – Rácz, Gajág, Grünvald, Lévai, Forró, Buzási (Papp Á., 84′), Göncző, Kiss R. (Mihály – a szünetben), Beretka, Simai (Maksimovic – a szünetben).

Siha Zsolt: “Egy nagyon szervezett, jó csapattal találkoztunk, amelyik megnehezítette a dolgunkat, de a továbbjutásunk megérdemelt. Sikerünknek örülök a szombati vereségünket követően.”

Mórahalom-Budaörs

Többnyire azoknak a játékosoknak adott lehetőséget a mórahalmi szakmai stáb, akik eddig kevesebbet játszottak: az NB II-es Budaörs azonban mezőnybeli fölénye ellenére mégis egy büntetőből szerzett vezetést, még ha addig kiegyenlített játék is folyt a pályán. A folytatásban két beadás, és az ezekből következő fejes pecsételte meg a homokhátiak sorsát: Sajbán Máté mindkétszer pontosan érkezett, így a szünetre el is dőlt a továbbjutás kérdése. A hazaiak egy tizenegyesnek köszönhetően szépíteni tudtak, de ezen felül egy komolyabb lehetőség adódott előttük a gólszerzésre – miképp a Budaörs sem volt túl aktív támadásban a szünet után. A vendégek megérdemelten léptek tovább a legjobb 64 közé.

Mórahalom VSE – Budaörs 1-4 (0-3)
Mórahalom, vezette: Csonka Bence (Medovarszki János, Belicza Bence).
Mórahalom: Halász – Bokányi R., Lászik, Zámbó (Rozs Á., 73′), Fodor Á., Pócs D. (Podonyi, 33′), Zsoldos, Várda, Juhász, Hrabovszki (Magyar, 65′), Szalma. Edzők: Vojnic-Zelic Sasa, Magyar György.
Budaörs: Kemenes – Wild, Medgyes, Gyurácz, Tányéros, Sajbán Miklós, Sajbán Máté (Fodor D. – a szünetben), Bakos (Csobánki – a szünetben), Horváth R., Lengyel B. (Pethő, 77′), Szántó. Szakmai igazgató: Bognár György.

Magyar György: “Az volt a lényeg, hogy mindenki meccsben legyen, ekkora különbség pedig van is a két csapat között.”

Füzesgyarmat – Makó

Füzesgyarmati SK–Makói FC 3–0 (1–0)
Füzesgyarmat, 500 néző. Vezette: Kovács Imre.
Füzesgyarmat: Kajári – Vincze, Kiss Cs., Kelemen (Raducu, 87.), Bakk – Hajdu (Farkas, 81′), Kiss D., Urbán, Bácsi, Lukács (Bíró, 82′), Styecz. Szakmai koordinátor: Boros Tibor.
Makó: Verebélyi – Lipták (István, 66′), Tóth I., Takács J., Palotás, Patai, Vajna (Tóth T., 66′) – Sirokmán, Varga R. (Csupity, 46.), Gémes, Babolek. Vezetőedző: Méhes Tibor.

Kiegyenlített mezőnyjáték jellemezt az első félidőt. A hazai gárda a 13. percben egy szép góllal szerzett vezetést, ami Kelemen nevéhez fűződött. A védő egy szöglet után röviden kifejelt labdát tűzött a hosszú felső sarokba 13 méterről. A vendégek előtt mindössze egy ígéretes lehetőség adódott az első játékrész során, ezzel szemben a gyarmatiak többször is közel jártak az újabb gólhoz.

Szünet után már a játék medre is inkább az ő akaratuk szerint zajlott, de az újabb góljukhoz a makói kapus bakijára is szükség volt. A 74. percben Verebélyi egy beívelésnél alászakadt a labdának, amely így Hajdu elé került, aki pár méterről biztosan lőtt a hálóba. A kegyelemdöfést Styecz adta meg a látogatóknak, aki egy becenterezett labdát juttatott a kapuba a 85. percben.
A defenzív szerepre kárhoztatott Makó nem fejtett ki komoly ellenállást, ezért csak a gyarmati győzelem aránya lehetett kérdéses.

Méhes Tibor: “Gratulálok a Füzesgyarmatnak, megérdemelten nyertek. Sajnos a bajnoki formánkat átmentettük a kupára, hibákat követtünk el védekezésben, a támadásokat pedig nem tudtuk befejezni. A Tiszakécske ellen mindenképpen javítanunk kell hétvégén, de ez egyáltalán nem lesz egyszerű.”

Ásotthalom – Hódmezővásárhely

Azt már a forduló előtt biztosra vehettük, hogy legalább egy Csongrád megyei csapat bejut a legjobb 64 közé, ugyanis a megyei I. osztályú Ásotthalom és az NB III-as Hódmezővásárhely egymással csapott össze. Esélyeshez méltóan kezdte az összecsapást a vendég gárda, Szilágyi Norbert büntetőjével a 18. percben vezetéshez jutott, majd hat perccel később Laczkó találatával már kettővel is vezetett. Ezt követően sokáig nem láthatott újabb gólt az ásotthalmi közönség, de a következőnek viszont igazán örülhettek, hiszen a hajrában Baji Renátó szépíteni tudott. Ettől vérszemet kapott az Ásotthalom, s épp a vásárhelyi vezetőedző fia, a csereként pályára lépő ifjabb Major László góljával egyenlítettek a rendes játékidő vége előtt öt perccel. Következhetett a kétszer tizenöt perces ráadás, ami meglehetősen paprikásra sikeredett. Előbb Pataki Zsoltot állította ki Kárpály játékvezető a 103. percben, majd néhány minutumig kettős emberhátrányban kellett futballoznia a HFC-nek Szilágyi Norbert kiállítását követően. A 117. percben Németh Péternek is villant a piros hazai részről, majd a ráadás legvégén Major László vezetőedzőt küldte el a vendág kispadtól a játékvezető. A lapok röpködtek, gól azonban nem született újabb, így következhettek a tizenegyesek, s az idegek játékát a hazaiak bírták jobban, így búcsúztatták magasabb osztályban szereplő megyei riválisukat.

Ásotthalmi TE – Hódmezővásárhelyi FC 2-2 (0-2) Tizenegyesekkel: 4-3
Ásotthalom, Ásotthalom Sportpálya. Vezette: Kárpály Mihály (Pápai Zoltán, Marozsi Gábor Bence).
Ásotthalom: Czirják – Vastag, Vojnic Tunic (Andróczki, 80′), Németh P., Szabadi, Hauk (Major L., 58′), Baji, Mészáros Z., Király, Grósz, Varga K. Vezetőedző: Kószó László.
HFC: Szatmári – Kormányos (Bartyik, 74′), Mezei, Pataki, Tóth J., Vaits (Varga B. – a szünetben), Prasler, Szilágyi N., Laczkó (Bürgés, 62′), Ablonczy, Végh. Vezetőedző: Major László.
Gól: Baji (82′), Major (85′) ill. Szilágyi N. (18′ – tizenegyesből), Laczkó (24′).

Kószó László: “Megemelem a kalapom a csapatom előtt, mert az első félidőben két gyámoltalan góllal hátrányba kerültünk, ám a hetvenedik perc környékén új erőre kaptunk és sikerült kiegyenlítenünk. A hosszabbításban nagyot küzdöttünk, mert el is fáradtunk, de azt hiszem óriási eredmény, hogy egy magasabb osztálybeli csapatot sikerült búcsúztatnunk.”

Major László: “Készülünk a paksi mérkőzésre hétvégén, innentől kezdve a kupával nem kell foglalkoznunk.”

Csongrád – Debrecen

A legnagyobb vadat a Csongrád ejtette a kupasorsolásnál, ugyanis a kétezres évek sikercsapata, a jelenleg az OTP Bank Ligában negyedik helyen álló DVSC látogatott a megyei első osztály tavalyi ezüstérmeséhez. A három osztálynyi különbséget hamar érvényesítette a Debrecen, bár Herczeg András is sok fiatal játékosnak adott szerepet a mai napon és nem a legerősebb csapatával utazott el Csongrádra. A negyedik percben Takács Tamás találatával szerezte meg a vezetést a Debrecen, majd öt perccel később Szilvási váltott gólra fejjel egy szögletet. Ezután kisebb gólcsend következett, ám ez csak vihar előttinek bizonyult. A Csongrád igyekezett egy-egy labdaszerzést követően megiramodni, de nem nagyon jutott el lövésig az első játékrészben, miközben Tisza Tibor a 23. percben háromra növelte a vendégek előnyét. A második félidőben nyílt csak ki igazán az olló, Tisza egymaga öt gólig jutott, de kétszer betalált a 17 éves Bárány is, azonban mégsem ekkor robbant ki a legnagyobb üdvrivalgás a csongrádi stadionban. A hetvenedik percben ugyanis Kiss-Kása révén egy szép kontratámadás befejezéseként betalált a hazai csapat, amely a második félidőben már többször eljutott lövésekig is. A Loki végül 10-1-re nyerte meg a találkozót és jutott a legjobb 64 közé a Magyar Kupában.

Csongrád-Kunság Aszfalt – Debreceni VSC 1-10 (0-3)
Csongrád, Csongrád Város Sportpálya, 1000 néző. Vezette: Kiss Anikó Tünde (Bornemissza Norbert, Zahorecz Roland).
Csongrád: Oroszi – Bodor, Maszlag, Kiss-Kása, Mészáros M., Juhász, Bakos, Huszka, Budai, Borda, Rácz. Vezetőedző: Szűcs Róbert.
DVSC: Novota – Szilvási, Mészáros N., Csősz, Barna Sz., Filip, Kuti, Sekulic, Tisza, Takács (Nagy K. – a szünetben), Bíró P. Vezetőedző: Herczeg András.
Gól: Kiss-Kása (70′) ill. Takács (4′), Szilvási (9′), Tisza (23′, 54′, 60′, 68′, 72′), Nagy K. (56′), Bárány (65′, 92′)
Sárga lap: Borda (29′).

Szűcs Róbert: “Minden megmozdulásunkat díjazta a közönség. Azt kértem a srácoktól, hogy valamit csináljunk, mert hamar eltelik ez a mérkőzés. Nem azt hoztuk, amit valójában tudunk, nem lett volna kérdéses akkor sem a továbbjutás. A szurkolók csodálatosak voltak!”

Törtel – Algyő

Talán a legpechesebb az Algyő volt a sorsolásnál, hiszen idegenben kellett pályára lépnie a megyei II. osztályú, Véber György által irányított Törtel ellenében. A hosszú utazás némileg megviselte az algyőieket, de Fortuna sem fogadta kegyeibe Takács Zoltán együttesét: a harmadik percben egy lecsorgó labda került Kállai elé, aki élt is a ziccerrel, majd egy lerántást nézett el a játékvezető hölgy, ez viszont mit sem zavarta a hazaiakat, akik hét perc után már kettővel vezettek. A tizedik percben jött a harmadik, egy könnyű síppal befújt fault után járó szabadrúgást Viniczai csavart Siska kapujába, majd a huszadik percben Jernei Márkó ért bele szerencsétlenül egy beadásba – így a félidő felére kvázi el is dőlt a lényegi kérdés. Táncos Bencének köszönhetően ugyan a szépítés összejött az Algyőnek, amely a szünet után egyenrangú partnere volt ellenfelének, és több lehetőség is adódott a csapat előtt a gólszerzésre, de többször már nem sikerült betalálni, így búcsúzott a kupától az Algyő.

Duna-Tisza Aszfalt Törtel – Algyő SK 4-1 (4-1)
Törtel: Borbély – Szabó Gy., Draskóczi (László, 88′), Tóth N. (Kriss, 89′), Viniczai, Szabó M., Kállai, Buczkó, Nagy D., Sipos (Sinka, 76′), Ulvicki. Vezetőedző: Véber György.
Algyő: Siska – Jernei (Sebők, 67′), Gyurkovics (Daróczi – a szünetben), Pénzváltó (Vékes – a szünetben), Szélpál, Bella, Csányi, Takács R., Kovács M., Kalapács, Táncos. Vezetőedző: Takács Zoltán.

Takács Zoltán: “Nem lehet csak az utazásra fogni a mai meccset, a rossz kezdés rányomta a bélyegét a találkozóra. Túlzottan tiszteltük az ellenfelünket, ettől függetlenül a két csapat között sok különbség van lehetőségek szempontjából. Félidőben ugyan rendeztük a sorokat, de az első húsz perc meghatározta a meccset.Örülök, hogy idáig eljutottunk, mert Algyő régen szerepelt az országos főtáblán, de öt hét alatt a tizedik meccsünket játszottuk le 14 mezőnyjátékossal, ez igen megterhelő volt számunkra.”

Default thumbnail
Előző sztori

NGM: a kormány is segíti a tőzsdére készülő kkv-kat

Default thumbnail
Következő sztori

Trócsányi: nem bölcs dolog rákényszeríteni valamit Közép-Európára

Legutóbbi hasonló cikkek