Sport

Kosárlabda: hajdúsági győzelemmel kezdett a Szedeák

Kosárlabda: hajdúsági győzelemmel kezdett a Szedeák

2017. szeptember 29., péntek
Kosárlabda: hajdúsági győzelemmel kezdett a Szedeák

A második félidőben feljavult a Naturtex-SZTE-Szedeák játéka, így győzelemmel indította az új idényt Andjelko Mandic csapata.

Az újonc Debrecen vendégeként kezdte a bajnokságot a Naturtex-SZTE-Szedeák, amelyben ott volt a nyáron szerződtett új légiós, Josh Fortune is: az ellenfélnél pedig az az Ivan Lilov kezdett, akinek a helyére igazolta az amerikai játékost a szegedi klub. Nenad Sulovic pontjaival kezdődött a találkozó, majd az első negyed során nem alakult ki kétpontosnál nagyobb különbség, felváltva vezettek a csapatok. A második tíz percben aztán a korábbi szegedi, Molnár András megszerezte a DEAC első tripláját, ami után 19-16 állt az eredményjelzőn, Jones újabb trojkája után pedig már hattal is vezettek a hazaiak. A nagyszünetre előbb utolérte, majd közvetlenül a pihenő előtt le is hagyta ellenfelét a Szedeák, Vágvölgyi Ákos közelije után két ponttal vezetett húsz percnyi játékot követően Andjelko Mandic csapata. A nagyszünetet követően Nenad Sulovic bizonyult húzóembernek: a center már a harmadik negyed elején megszerezte tizedik lepattanóját, ezeknek köszönhetően pedig a játékrész végére előbb négy, majd hat ponttal vezetett a Tisza-parti együttes, amely az utolsó negyed elején robbantott: Ciric gyorsan beszórt öt pontot, így már tíz fölé kúszott a különbség. A Debrecen ugyan tartotta magát, de tízen belülre csak egyszer tudtak kerülni a hajdúságiak, ám ekkor Josh Fortune első szegedi triplájával gyorsan lenyugtatta a hazai kedélyeket. Két és fél perccel a vége előtt Armwood brutális megmozdulása után Boltic terült el a földön, ám hosszas videóbírózás után végül semmilyen büntetést nem kapott érte a hazaiak légiósa, de a közjáték sem zavarta meg a Szedeákot, és végül 12 pontos győzelmet aratott az újonc otthonában, így győzelemmel kezdte a bajnokságot. Marko Bolticék legközelebb jövő vasárnap, október nyolcadikén 18 órától a Zalaegerszeget fogadják az újszegedi sportcsarnokban.

Ami a statisztikát illeti

Jobban büntetőzött, és több triplát is szerzett a DEAC-nál a Szedeák, a vonalról hatszor rontottak a szegediek szemben a debreceni tíz rontott büntetővel, és dupla annyi, hat trojkát süllyesztettek el, igaz, húsz helyett harminc kísérletből. A lepattanócsatát is megnyerte a Naturtex, amely kilenccel több labdát szedett, közte öttel több támadópattanót, és ha csak egyel is, de kevesebb alkalommal adta el a labdát az újoncnál. Az asszisztokban egál lett a vége (13-13), viszont a Szedeáknak volt hét szerzett labdája a kettő debrecenivel szemben. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, a Szedeák és a meccs legjobbja Marko Boltic volt: az irányító 35 perce alatt nem járt messze a dupla-duplától, 20 pontja mellett volt nyolc lepattanója, négy szerzett labdája és ugyanennyi gólpassza, valamint a mezőny legtöbb, hét kiharcol faultját hozta össze - negatív oldalra három eladott labda és három fault került be. Mellette kiemelhető Nenad Sulovic: a 29 percet játszott center szintén közel járt a dupla-duplához, 8 pontja mellett 11 lepattanót jegyzett, volt egy szerzett labdája, két asszisztja és kiharcolt faultja, egy eladott labdával és egy faulttal hozta le a meccset, ráadásul csupán két dobása nem landolt a gyűrűben. Szintén jó meccset zárt a csapatkapitány Andrija Ciric, aki 37 percet töltött a parketten, 18 pontját hat lepattanóval, három gólpasszal és hat kiharcolt faulttal egészítette ki, és ő volt a mezőny legjobb triplázója a három bedobott trojkájával, igaz, ezt 12 kísérletből hozta össze. Négy eladott labdája mellett két faultja volt, de futotta még tőle két blokkra is. A szegediek új légiósa, Josh Fortune 9 ponttal debütált a Szedeákban, hat lepattanója és egy gólpassza volt még, valamint kétszer adta el a labdát mintegy 27 perce során. A Szedeák kezdőötösének ötödik tagja, Juhos Levente 8 pontig jutott 34 perc alatt, nyolc lepattanó, egy szerzett labda és egy gólpassz szerepel még a neve mellett két kiharcolt szabálytalanság mellett. A cserék közül Kovács Ádám tíz pontot tett a közösbe 16 perce alatt, szerzett még három lepattanót, és kiosztott egy gólpasszt is. Wirth Ádám 18 percet kapott Andjelko Mandictól, ez alatt bedobott egy hármast, volt egy lepattanója és egy gólpassza, és egy szerzett labdája is. Vágvölgyi Ákos 3 percet játszott ma, ez alatt két pontot szerzett. A DEAC játékosai közül kiemelhető Jones, a légiós 15 pontja mellett hat lepattanót és ugyanennyi kiharcolt faultot ért el, míg Armwood bizonyult a legeredményesebb hazai játékosnak 16 pontjával, e mellett volt hét lepattanója és három gólpassza is. Érdekességképpen a tavaly még a Szedeákban játszó Ivan Lilov 12 ponttal, nyolc lepattanóval és öt gólpasszal zárt.

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 1. forduló

DEAC - Naturtex-SZTE-Szedeák 66 - 78 (16-16, 17-19, 15-19, 18-24)

Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok. Vezette: Pálla Zoltán, Frányó Péter, Mészáros Balázs (Gincsai János).

DEAC:

JONES 15, Lilov 12/3, Molnár 13/3, Lajsz 4, ARMWOOD 16. Csere: Kósa 3/3, Omenaka 3, Velkey -. Vezetőedző: Berényi Sándor.

Szedeák:

BOLTIC 20/3, Fortune 9/3, Ciric 18/9, Juhos 8, SULOVIC 8. Csere: Kovács Á. 10, Wirth 3/3, Vágvölgyi 2. Vezetőedző: Andjelko Mandic.

Kipontozódott:

Lilov (40) ill. Wirth (38').

Online közvetítésünk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.