/

Kezdődik a jubileumi Szent Gellért Fesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyházmegye alapítója, Szent Gellért vértanú püspök előtt immár tizedik éve tisztelegnek nemzetközi komolyzenei fesztivállal Szegeden. A jubileumi programsorozat keretében komolyzenei ritkaságok csendülnek fel, fiatal hazai tehetségek mutatkoznak be, kamara- és katonazenekari koncertre, valamint jótékonysági estre invitál a szervező egyházmegye.

A szeptember 24-től október elsejéig tartó jubileumi hangverseny sorozaton olyan művek csendülnek fel, amelyek igazi komolyzenei csemegéket kínálnak. Korábban Robert Christian Bachmann, a fesztivál alapítója, művészeti igazgatója úgy fogalmazott: a magyar zenének az ünnepe is a Szent Gellért Fesztivál, mely színesíti a város kulturális programkínálatát. Szerinte Szeged nemcsak egyetemi város, hanem bátran nevezhetjük a zene városának is.

„Az egyházmegyének azért fontos ez a rendezvénye, mert alkalmat nyújt arra, hogy méltó módon megemlékezzünk első püspökünkről, aki közismerten Szent Gellért volt, s az ő ünnepnapjához kapcsolódóan alakult ki a hagyománya a nevét viselő fesztiválnak, ami a róla való megemlékezésen túl egyfajta közszolgálatot is felvállal, nevezetesen a zene és a kultúra szolgálatát. Nemcsak a hívő embereket invitáljuk, hiszen bárki számára meghatározó kulturális élményt nyújt a színes programsor” – mondta el portálunknak Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. Hozzátette, Szent Gellért szerény aszkéta élete, áldozatos munkája, segítőkészsége, nevelői következetessége, valamint minden tettében megnyilvánuló szeretete valamennyiünk számára követendő példa. „A ma élő emberek számára is van üzenete Szent Gellértnek, például, hogy érdemes valódi értékeket felvállalni és akár áldozatot is hozni értük. Ismert, hogy Szent Gellért életét áldozta annak a szolgálatnak a teljesítése érdekében, amit felvállalt, s ami igen széleskörű volt” – fogalmazott a megyéspüspök.

A fesztivál művészeti vezetője Robert Christian Bachmann, a karmester, zeneszerző mellett a dél-koreai születésű Yoon Kuk Lee fog dirigálni, továbbá Kovács István őrnagy, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar karmestere és Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője.

A jubileumi fesztivál szeptember 24-én, Szent Gellért ünnepén ünnepi szentmisével veszi kezdetét 18 órakor a székesegyházban A Dóm Látogatóközpontban Tímár Ildikónk nyílik nemezkiállítása, utána koncertre invitálják az érdeklődőket 19.30-ra, amelyen a Szent Gellért Akadémia zenekarának és a Szegedi Szimfonikus Zenekar Vaszy Viktor Kórusának művészei lépnek fel. Hétfőn Mozart-művek csendülnek fel a dómban a fesztivál keretében, majd idén is kulturális zenei zarándoklatra indulnak, Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen adnak hangversenyt szeptember 26-án, amelyen Robert Christian Bachmann és Yoon Kuk Lee vezényel. Szerdán Dalestet tartanak a Dóm Látogatóközpontjában, amelyen közreműködnek a salzburgi Mozerteum Egyetem szólistái.

Csütörtökön 17 órakor a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tudományos előadásokat tartanak a zene és az agy kapcsolatáról. Párducz Árpád „Hallás élettantól a disszonancián át a zeneterápiáig” című előadását követően Janka Zoltán a Zenepszichológiától a humoron át a kreativitásig címet viselő előadását hallgathatják meg az érdeklődők, végül pedig a nyitrai zeneesztétikáról Renáta Beličová szól az egybegyűltekhez. Pénteken kamarakoncertnek ad otthont a dóm, szombaton pedig katonazenekari koncertnek. A vendégelőadók mellett hallható lesz a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskoláinak gyermekkórusa és a katonazenekara is.

A fesztivál jótékonysági esttel zárul vasárnap a Szegedi Nemzeti Színházban, az Ezerarcú muzsika a zene világnapján című koncert bevételével a Korábban Érkeztem Alapítványt támogatják a Szent Gellért Fesztivál szervezői, és a fellépők sora is jól mutatja, hogy valóban megmutatják a művészek, hogy mennyire is sok arca van a zenének. Az esten közreműködik Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Gyüdi Eszter, Szélpál Szilveszter, és természetesen a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.

A részletes program ITT található.

Előző sztori

E-sport: billentyűzettel az olimpiára?

Következő sztori

Hét kérdéskör szerepel majd a nemzeti konzultációs íven